Επικυρώθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Mετόχων η συμφωνία μεταξύ των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) και της MSM Export. Σημειώνεται ότι στη Γενική Συνέλευση των Mετόχων των ΕΑΣ μετέχουν ως βασικός μέτοχος το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών καθώς και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ως εποπτεύον αρμόδιο υπουργείο. Τόσο ο  Νίκος  Δένδια όσο και ο Κωστής Χατζιδάκης ενέκριναν τη συμφωνία μεταξύ ΕΑΣ και MSM Export.

Η συμφωνία, η οποία κυρώθηκε, προβλέπει την ίδρυση μιας νέας εταιρείας με μετόχους τα ΕΑΣ (σε ποσοστό 51%) καθώς και την MSM Export ( σε ποσοστό 49%). Η MSM Export αποτελεί έναν από τους βασικότερους βιομηχανικούς κολοσσούς άμυνας στην Ευρώπη με τεράστιο όγκο ανεκτέλεστων εργασιών στη παραγωγή πυρομαχικών. Η MSM Export ανήκει στον όμιλο επιχειρήσεων CSG Group με επιχειρηματικό αντικείμενο τα αμυντικά συστήματα. Στον όμιλο της CSG Group μετέχουν εταιρείες όπως η EXCALIBUR Army, η MSM Land Systems και η Tatra Vehicles (εταιρεία που διεκδικεί το πρόγραμμα νέων οχημάτων του Ελληνικού Στρατού). Ο όμιλος CSG Group έχει παρουσία σε δεκάδες χώρες ανά την υφήλιο.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως η EXCALIBUR Army διεκδικεί πλειάδα προγραμμάτων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και ειδικότερα του Πυροβολικού Μάχης του Στρατού Ξηράς. Μεταξύ άλλων το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων RM-70 (και των νέων πυρομαχικών αυτών) και το πρόγραμμα προμήθειας πυρομαχικών εκτεταμένου βεληνεκούς των 155mm για τα PzH-2000GR. Επιπροσθέτως, προγραμματίζεται η διεκδίκηση και άλλων προγραμμάτων όπως αυτό της προμήθειας πυρομαχικών νέας γενιάς των 120mm για τα άρματα μάχης LEOPARD 2 του Στρατού Ξηράς, σε συνεργασία πάντα με τα ΕΑΣ.

Η συμφωνία που εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων έχει ως επίκεντρο, τη μεταφορά τεχνογνωσίας με αντικείμενο τα προγράμματα πυρομαχικών όλων των διαμετρημάτων. Απώτερος στόχος είναι η ανάληψη επιπρόσθετου βιομηχανικού έργου από τη νέα εταιρεία, προκειμένου να εξυπηρετηθεί η πολιτική ανάπτυξης της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας (κρατικής και ιδιωτικής) όπως προβλέπει ο σχεδιασμός της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Μεταξύ άλλων, στη συμφωνία προβλέπεται η ανάπτυξη νέας γραμμής παραγωγής επ’ ωφέλειά των ΕΑΣ, η βελτίωση των βιομηχανικών εγκαταστάσεων των ΕΑΣ με στόχο την αύξηση της παραγωγικής τους δυνατότητας, η πρόσληψη νέου επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού και η ανάληψη νέων προγραμμάτων για τις χώρες κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ καθώς και για τρίτες χώρες. Λόγω τεράστιας ζήτησης πυρομαχικών σε διεθνές επίπεδο, ο τσέχικος όμιλος  CSG Group και ειδικότερα η MSM Export αναζητούν νέες συμπράξεις, προκειμένου να αυξήσουν τις γραμμές παραγωγής τους και να διεκδικήσουν πλειάδα προγραμμάτων διεθνώς, έχοντας διασφαλίσει πρώτα πως διαθέτουν τις απαραίτητες βιομηχανικές μονάδες παραγωγής πυρομαχικών. Επιπλέον, υπάρχουν συζητήσεις σε εξέλιξη και με άλλες ελληνικές εταιρείες  στον κλάδο της αμυντικής  βιομηχανίας με στόχο συνεργασίες με το Joint Venture (ΕΑΣ- MSM). Επίσης, σε εξέλιξη υπάρχουν διαβουλεύσεις για τη προμήθεια πρώτων υλών από ελληνικές εταιρίες, προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η εγχώρια προστιθέμενη αξία στα προγράμματα παραγωγής πυρομαχικών (Όμιλος VIOHALCO).

Σε συνέχεια των παραπάνω, εγκρίθηκε η συμφωνία σύστασης κοινοπραξίας με βασικό μέτοχο τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, μια απόφαση η οποία αποτελεί ιδιαίτερα θετική επιλογή. Τονίζεται ότι η συμφωνία μεταξύ ΕΑΣ και της MSM Export δεν έχει απορριφθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας, παρά τα όσα λανθασμένα και επιλήψιμα γράφονται. Αντιθέτως, το επιχειρηματικό σχέδιο (business plan) που κατατέθηκε από τη διοίκηση των ΕΑΣ, πριν εγκριθεί από την ίδια τη κυβέρνηση, επικυρώθηκε από ανεξάρτητους φορείς, όπως η εταιρεία που ειδικεύεται σε οικονομοτεχνικές μελέτες, Deloitte Greece και η δικηγορική εταιρεία Ζέπος Γιαννόπουλος. Οι δυο εταιρείες αυτές λειτούργησαν ως σύμβουλοι της ελληνικής κυβέρνησης, διασφαλίζοντας τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου.