Το μήνυμα του αμερικανικού ενεργειακού κολοσσού ExxonMobil προς την Τουρκία, είναι από αυτά που λέμε πως «δεν χωρά καμία αμφιβολία για το περιεχόμενό του».
Το έργο το είδαμε και πριν πολλά χρόνια, όταν ερευνούσε για φυσικό αέριο στην κυπριακή ΑΟΖ η Noble Energy-και αυτή αμερικανική εταιρεία. Ο Ταγίπ Ερντογάν, πρωθυπουργός της Τουρκίας τότε, είχε στείλει τουρκικά πολεμικά στη Μεσόγειο, στο σημείο όπου ερευνούσε η Noble Energy.
Η Λευκωσία ζήτησε τη βοήθεια της Ουάσιγκτον και η τότε υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον τηλεφώνησε στον (τότε) Τούρκο ομόλογό της, τον Αχμέτ Νταβούτογλου και του είπε πως πάνω στην πλατφόρμα της εταιρείας υπήρχαν μόνο Αμερικανοί πολίτες. Το μήνυμα τότε ελήφθη. Και τα τουρκικά πολεμικά αποχώρησαν.
Το ίδιο, θέλω να πιστεύω, ότι θα συμβεί και τώρα… Αν και οι τουρκοαμερικανικές σχέσεις είναι στο χειρότερό τους σημείο και ο Ταγίπ Ερντογάν είναι ένας άλλος άνθρωπος. Κάνει του κεφαλιού του, δεν ακούει κανένα αν εξαιρέσουμε τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, που ασκεί πάνω του καταλυτική επιρροή.
Η Τουρκία τα έχει βάλει με όλους και με όλα. Οι παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ και οι απειλές στο Αιγαίο είναι μία πραγματικότητα. Έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο και πιστεύω ότι και αυτή τη φορά θα ασκήσει παρενοχλητική πολιτική. Έστω και αν γνωρίζει πως τα αμερικανικά ερευνητικά προστατεύονται από πεζοναύτες και συνοδεύονται από πλοία προστασίας του αμερικανικού ναυτικού, που βρίσκονται έτσι κι αλλιώς στην περιοχή.
Η εκπρόσωπος της εταιρείας, Suann Guthrie δεν έκρυψε τα λόγια της μιλώντας στο ΚΥΠΕ. Και δεν τόνισε τα αυτονόητα, όπως νομίζουν μερικοί. Έστειλε το μήνυμα σε όλους ότι η ασφάλεια των πληρωμάτων των σκαφών που θα διενεργήσουν τις έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και όσων άλλων βρίσκονται στην περιοχή, είναι ύψιστη προτεραιότητα της ExxonMobil.
Δεν θα μπορούσε να το υπογραμμίσει πιο καθαρά. Τόνισε κατά λέξη: «Μέρος της προετοιμασίας αφορά την απόκτηση των σχετικών αδειών και περιλαμβάνει τη συλλογή περιβαλλοντικών δεδομένων με τη χρήση ερευνητικών σκαφών. Αναμένουμε αυτές τις έρευνες να ολοκληρωθούν μέσα στους επόμενους δυο μήνες. Ύψιστη προτεραιότητά μας είναι η ασφάλεια των πληρωμάτων που θα διενεργήσουν τις έρευνες και των άλλων στην περιοχή», υπογράμμισε.
Άρα, για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας, στέλνεται το μήνυμα ότι δεν μπορεί κανείς να πειράξει τα αμερικανικά πλοία, ούτε να εκτροχιάσει τις διαδικασίες διενέργειας των δυο ερευνητικών γεωτρήσεων.
Μέχρις εδώ καλά… Διότι τι θα συμβεί εάν η Τουρκία παρενοχλήσει τα αμερικανικά πλοία; Πως θα αντιδράσουν οι Αμερικανοί; Θα επιλέξουν να αποχωρήσουν;
Αν σκέφτονται κάτι τέτοιο καλύτερα να μην ξεκινήσουν καν τις έρευνες. Αλλά, η αλήθεια είναι, ότι η ανακοίνωση της ExoonMobil δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας. Η αμερικανική εταιρεία έχει επενδύσει μεγάλα κονδύλια γι’ αυτές τις έρευνες και επίσης πιστεύει ότι τα ευρήματα θα της αποδώσουν μεγάλα κέρδη.
Έχει, πάντως, ενδιαφέρον η ανάλυση του αρθρογράφου της εφημερίδας Μιλλιέτ, Οζάι Σέντιρ, ο οποίος σχολίασε ως εξής την παρουσία των αμερικανικών πλοίων στην κυπριακή ΑΟΖ: «Αν μέχρι τον Οκτώβριο δεν λυθεί το Κυπριακό ή δεν γίνουν αποδεκτά τα επιχειρήματα της Τουρκίας για τους υδρογονάνθρακες της Κύπρου, τότε υπάρχει πιθανότητα τα τουρκικά πολεμικά πλοία να έρθουν αντιμέτωπα με τα αμερικανικά».
Θα ζήσουμε να το δούμε και αυτό; Πιθανότατα… Διότι πάνω απ’ όλα οι Αμερικανοί θέτουν τα στρατηγικά τους συμφέροντα. Και μπροστά σε αυτά είναι έτοιμοι για κάθε θυσία. Άλλωστε το έχουν αποδείξει άπειρες φορές.
Συντάκτης: Μιχάλης Ιγνατίου
Πηγή: HELLAS JOURNAL