Το Υπουργείο Άμυνας της Ισπανίας ανακοίνωσε σχέδιο αντικατάστασης των αυτοκινούμενων πυροβόλων M-109A5E με 145 νέα πυροβόλα, εκ των οποίων 109 θα είναι ερπυστριοφόρα και 36 θα είναι τροχοφόρα. Η ισπανική Santa Barbara Sistemas προσφέρει στον Ισπανικό Στρατό το πυροβόλο Donar σε όχημα ASCOD-2 και το Piranha HMC (Heavy Mission Carrier), στην έκδοση 10 x 10, με πυροβόλο AGM (Artillery Gun Module)

To Donar αναπτύχθηκε από την KMW, σε συνεργασία με την αμερικανική General Dynamics European Land Systems (GD ELS), ως μια βελτιωμένη εξέλιξη του AGM. Η ανάπτυξη του ολοκληρώθηκε το 2008. Το Donar αποτελείται από δύο κύρια στοιχεία: Τον πύργο του πυροβόλου (AGM) και το τεθωρακισμένο όχημα ASCOD-2. Η διαφορά του Donar με το AGM είναι ότι ο πύργος του Donar είναι βελτιωμένος, σε σχέση μ’ αυτόν του πρωτότυπου AGM, και ενσωματώνει πλήρως αυτόματο σύστημα διαχείρισης και γέμισης πυρομαχικών και προωθητικών γεμισμάτων.

Το Donar απαιτεί μόλις δύο άτομα πλήρωμα (οδηγό και διοικητή). Οι διαστάσεις του (μήκος x πλάτος x ύψος) είναι 10,3 μέτρα x 2,99 μέτρα x 3,2 μέτρα. Ενσωματώνει πετρελαιοκινητήρα μέγιστης ισχύος 720 (λόγος ισχύος προς βάρος: Ένας τόνος βάρους για κάθε 20,57 ίππους), επιτυγχάνει μέγιστη ταχύτητα 60 χιλιόμετρα την ώρα (σε οδό) και εμβέλεια (τυπική) 500 χιλιόμετρα. Ο μέγιστος ρυθμός βολής του πυροβόλου είναι εννέα πυρομαχικά το λεπτό.

Το πυροβόλο AGM είναι 155 χιλιοστών με κάνη μήκους 52 διαμετρημάτων, με επιδόσεις παρόμοιες με αυτές του Donar. Το Piranha HMC είναι όχημα 10 x 10, με αυξημένη μεταφορική ικανότητα, σε σχέση με τις προγενέστερες εκδόσεις. Συγκεκριμένα, το Piranha HMC έχει μεταφορική ικανότητα 17 τόνων και μέγιστο βάρος, με πλήρη φόρτο, 40 τόνους. Ενσωματώνει προηγμένο σύστημα κίνησης και αναρτήσεων, με τους τροχούς 1, 2, 4 και 5 να λειτουργούν ανεξάρτητα. Το όχημα μπορεί να διαμορφωθεί σε διάφορες εκδόσεις, ανάλογα με τις επιχειρησιακές απαιτήσεις, όπως μεταφοράς προσωπικού, μάχης, διακομιδής τραυματιών, διοίκησης και ελέγχου, ανεφοδιασμού και γενικών μεταφορών κ.ά.