Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η σύνταξη της τεχνοοικονομικής μελέτης από τους επιτελείς του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) αναφορικά με το τελικό κόστος των M2A2 Bradley. Από πλευράς ΓΕΣ έχουν αξιολογηθεί περί τα 164 Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης (ΤΟΜΑ) τύπου M2A2 Bradley εκ των οποίων τα 62 προέρχονται από τα αποθέματα του Αμερικανικού Στρατού (με γνώμονα τα όσα ανέφερε η επιστολή του Αμερικανού ΥΠΕΞ προς τον Έλληνα πρωθυπουργό) ενώ τα υπόλοιπα 102 είναι ιδιοκτησίας Bae Systems. Αμφότερα τα M2A2 Bradley μολονότι παρέχονται σε χαμηλή τιμή, εντούτοις απαιτούν εκτεταμένες τεχνικές βελτιώσεις και τροποποιήσεις σε μηχανολογικό, ηλεκτρολογικό και ηλεκτρονικό επίπεδο, γεγονός που αυξάνει σημαντικά το τελικό κόστος. Το σύνολο των 164 αμερικανικών ΤΟΜΑ που ενδιαφέρει το ΓΕΣ βρίσκεται στη κατάσταση «as is, where is» και ως εκ τούτων απαιτεί υψηλές δαπάνες προκειμένου τα ΤΟΜΑ ηλικίας 30 ετών να γίνουν πλήρως λειτουργικά και επιχειρησιακά.
Στις 24 Μαΐου 2024 σε σχετικό μας άρθρο με τίτλο: «M2 Bradley για τον Ελληνικό Στρατό: Δυσμενές το τοπίο-Υψηλό το κόστος» είχαμε τονίσει πως το τελικό κόστος αναμένεται ιδιαίτερα υψηλό. Σύμφωνα με πληροφορίες του DefenceReview.gr το κόστος μονάδας με γνώμονα τις απαραίτητες εργασίες που πρέπει να πραγματοποιηθούν, αναφέρεται στα 5-6 εκατομμύρια δολάρια ανά μονάδα, κόστος που αφορά την επαναφορά των μηχανολογικών, ηλεκτρολογικών και ηλεκτρονικών μερών σε ενεργό υπηρεσία. Σημειώνεται πως σε αυτό το κόστος δεν συμπεριλαμβάνεται το κόστος απόκτησης νέων πυρομαχικών και άλλων κρίσιμων αναγκών (βιβλιογραφία, εξομοιωτές, απόθεμα ανταλλακτικών). Το πλέον αρνητικό σημείο της εν λόγω προμήθειας σχετίζεται με την αδυναμία τεχνικής υποστήριξης του κινητήρα των οχημάτων, ο οποίος σταμάτησε να υποστηρίζεται. Ως εκ τούτων, ο Αμερικανός Στρατός εφαρμόζει ευρύτατο πρόγραμμα αντικατάστασης κινητήρων με κινητήρες νέας γενιάς.
Ένα ακόμη μείζον ζήτημα είναι και η υποστήριξη των ηλεκτρονικών μερών των αμερικανικών M2A2 Bradley, τα οποία είναι 30 ετών και επίσης η υποστήριξη τους είναι προβληματική λόγω έλλειψης ανταλλακτικών. Συγκεκριμένα πρόκειται για αναλογικά ηλεκτρονικά των οποίων οι εταιρίες που τα παράγουν έχουν σταματήσει τη παραγωγή καθώς παράγουν πλέον ψηφιακά ηλεκτρονικά. Συμπερασματικά, ελλοχεύει κίνδυνος ο Ελληνικός Στρατός να αποκτήσει ένα απόθεμα μεταχειρισμένων αμερικανικών ΤΟΜΑ, των οποίων η υποστήριξη θα είναι από προβληματική (στη καλύτερη των περιπτώσεων) έως αδύνατη. Κοινός παρονομαστής θα είναι το υψηλό λειτουργικό κόστος και συνολικά το κόστος κύκλου ζωής. Ο Ελληνικός Στρατός θα είναι αναγκασμένος να στραφεί σε ένα ευρύ πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των μεταχειρισμένων αμερικανικών M2A2 Bradley προκειμένου το υλικό να καταστεί πλήρως λειτουργικό και αξιόμαχο δίχως να εγείρονται κωλύματα υποστήριξης του υλικού.
Ύψιστης σημασίας είναι αυτό του κόστους των αντιαρματικών TOW, βλήματα τα οποία είναι επίσης παρωχημένα και με αμφίβολη τεχνική υποστήριξη καθώς πρόκειται για μια σχεδίαση ενός συστήματος της δεκαετίας του 1980. Επιπροσθέτως, δεν έχει διευκρινιστεί από αμερικανικής πλευράς στο Γενικό Επιτελείο Στρατού, ποιος θα είναι ο τελικός αριθμός των διαθέσιμων ΤΟΜΑ. Αυτό που έχει γίνει γνωστό είναι πως σε πρώτη φάση ο ΕΣ μπορεί να αποκτήσει περί τα 80 M2A2 και σε δεύτερο χρόνο (δεν διευκρινίζεται το πότε) έναν ακόμη πυρήνα ΤΟΜΑ. Σημειώνεται πως από πλευράς ΓΕΣ έχουν ζητηθεί τουλάχιστον 200-300 Bradley προκειμένου να αξίζει η απόκτηση τους και να αποκτηθεί ένας ικανοποιητικός αριθμός. Σε κάθε περίπτωση η πρώτη αυτοψία στις αρχές Ιουνίου αναμένεται να δείξει σε τι κατάσταση βρίσκονται τα αμερικανικά Bradley.
Ως εκ τούτων, στη φάση που βρισκόμαστε το ΓΕΣ υπολογίζει όλα τα παραπάνω δεδομένα προκειμένου να εκτιμηθεί το τελικό κόστος και εάν τελικά αξίζει δεδομένης της ηλικίας των οχημάτων συγκριτικά πάντα με τις εναλλακτικές επιλογές. Ήδη οι πρώτες πληροφορίες του ΓΕΣ μιλούν για ένα ελάχιστο (μίνιμουμ) κόστος περί τα 4-5 εκατομμύρια ευρώ το κομμάτι προκειμένου να ΤΟΜΑ να ενταχθούν στα Μηχανοκίνητα Τάγματα του Στρατού Ξηράς με τα συστήματα τους πλήρως λειτουργικά και επιχειρησιακά καθώς και της απόκτησης αποθέματος πυρομαχικών και πακέτου τεχνικής υποστήριξης.