Από τη πλώρη της πρώτης ελληνικής φρεγάτας FDI HN ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε μια άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη στον παρουσιαστή της ΕΡΤ και διπλωματικό συντάκτη Απόστολο Μαγγηριάδη. Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ ρώτησε τον πρωθυπουργό αναφορικά με τα εξοπλιστικά προγράμματα και τις εξελίξεις με τον πρωθυπουργό να δίνει το στίγμα για τα εξοπλιστικά προγράμματα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων συνολικά. Ο πρωθυπουργός ανέφερε, ακόμη, στην αρχή της συζήτησης: «Κατ’ αρχάς, επιτρέψτε μου να πω ότι σήμερα είναι μια σημαντική στιγμή για εμένα, καθώς είναι η πρώτη φορά που μου δίνεται η δυνατότητα να επισκεφθώ το ναυπηγείο της Naval Group. Είμαστε πάνω στη φρεγάτα “Κίμων”, μια από τις τρεις υπερσύγχρονες φρεγάτες Belhara που θα έχουν ενταχθεί στο Πολεμικό μας Ναυτικό έως το 2026. Μιλάμε για τα πιο σύγχρονα πλοία τα οποία θα πλέουν στη Μεσόγειο, απότοκο της στρατηγικής συνεργασίας που η Ελλάδα έχει με τη Γαλλία και μια πάρα πολύ σημαντική επένδυση, η σημαντικότερη των τελευταίων δεκαετιών ως προς την αναβάθμιση του Πολεμικού μας Ναυτικού. Θα έλεγα ότι το πλοίο αυτό έρχεται να προστεθεί σε μια πολύ ένδοξη ιστορία σημαντικών ελληνικών πλοίων που ύψωσαν με υπερηφάνεια τη γαλανόλευκη».

Απ. Μαγγηριάδης: Για να κλείσουμε αυτή τη συζήτηση για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας. Κύριε Πρόεδρε, σήμερα εδώ, όπως περίπου την ξεκινήσαμε, σήμερα είδατε και μόνος σας τα έργα για τη φρεγάτα. Υπάρχει ή είναι στις σκέψεις της ελληνικής κυβέρνησης και η αγορά ίσως μιας τέταρτης φρεγάτας το επόμενο διάστημα;

Κ. Μητσοτάκης: «Προς το παρόν χτίζουμε τρεις. Οι τρείς ήταν η αρχική εισήγηση του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά αυτή τη στιγμή με τον υπουργό Άμυνας και με τον αρχηγό του ΓΕΕΘΑ είμαστε σε μια διαδικασία συνολικής επαναξιολόγησης όλων των αμυντικών δαπανών μας σε ορίζοντα 12ετίας, γιατί πρέπει να λάβουμε υπόψη και τα μαθήματα από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Θέλω να τονίσω και πάλι ότι από αυτή την κυβέρνηση έχουν γίνει πάρα πολύ σημαντικές επενδύσεις στην άμυνα που είχαν να γίνουν εδώ και πολύ καιρό. Είχαμε μείνει πίσω στα χρόνια της κρίσης. Η Αεροπορία μας εκσυγχρονίστηκε με τα νέα Rafale αλλά και με τα οπλικά συστήματα τα οποία αυτά διαθέτουν. Ο εκσυγχρονισμός των F-16 προχωράει με πολύ μικρές καθυστερήσεις αλλά κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Παραλάβαμε τα πρώτα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα Romeo, τα οποία θα αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της προβολής ισχύος και αυτού του οπλικού συστήματος της φρεγάτας. Οι τρεις φρεγάτες θα παραληφθούν εντός του 26. Γνωρίζουμε τα δημοσιονομικά μας περιθώρια. Γνωρίζουμε τις προτεραιότητες μας και γι αυτό, για να επανέλθω και να κλείσω με αυτό σε αυτό που λέγαμε και στην αρχή, θα είναι μια πολύ μεγάλη ανακούφιση για τον κρατικό προϋπολογισμό, αν κάποιες από τις δαπάνες που ούτως ή άλλως η χώρα τις κάνει, μπορέσει να τις εντάξει σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο χρηματοδότησης έργων τα οποία έχουν ένα κοινό ευρωπαϊκό ενδιαφέρον».

Απ. Μαγγηριάδης: Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ πολύ που ήσασταν απόψε στο αναλυτικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ.

Κ. Μητσοτάκης: «Κι εγώ σας ευχαριστώ και για την πρωτοβουλία σας να κάνουμε αυτή τη συνέντευξη σε ένα διαφορετικό κάδρο από το συνηθισμένο».