Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Δημήτριο Χούπη, πραγματοποίησε σήμερα, Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2024, επίσκεψη στην 115 Πτέρυγα Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας, στο Ακρωτήρι Σούδας, όπου τον υποδέχθηκαν ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης και ο Διοικητής της 115ΠΜ Σμήναρχος Χρήστος Γρηγορούδης.
Η Πολεμική Αεροπορία υπηρετεί δύο ρόλους. Αποτελεί καταρχήν βασικό πυλώνα αποτροπής της χώρας μας, αλλά επίσης και σημαντικό πυλώνα προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο. Και θα ήθελα να πω ότι η αποτελεσματικότητά της και η μεγάλη ικανότητα των στελεχών της, αποτελούν εγγύηση για την ασφάλεια της πατρίδας.
Αυτό τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ο οποίος συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Δημήτριο Χούπη, πραγματοποίησε σήμερα, Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου, επίσκεψη στην 115 Πτέρυγα Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας, στο Ακρωτήρι Σούδας, όπου τον υποδέχθηκαν ο αρχηγός ΓΕΑ, αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης και ο διοικητής της 115 Πτέρυγας Μάχης, σμήναρχος Χρήστος Γρηγορούδης.
Ο υπουργός πραγματοποίησε πτήση πάνω από το Αιγαίο, σε σχηματισμό F-16 Viper της 340 Μοίρας, μαζί με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Δημήτριο Χούπη και τον αρχηγό ΓΕΑ, αντιπτέραρχο (Ι) Δημοσθένη Γρηγοριάδη.
Ο κ. Δένδιας υπογράμμισε τη στρατηγική σημασία της Κρήτης, ενώ αναφερόμενος στην πτήση, την χαρακτήρισε «μοναδική ευκαιρία» καθώς πέταξε «με ένα F-16 και μάλιστα με ένα F-16 Viper, την πιο σύγχρονη εκδοχή του».
Όπως είπε, αντιλήφθηκε «τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας καλούνται να επιτελέσουν το έργο τους, την υποχρέωσή τους απέναντι στην πατρίδα».
«Το ελληνικό κράτος συνεχίζει την προσπάθεια για την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό της Πολεμικής μας Αεροπορίας» επισήμανε.
«Η παραλαβή των Rafale, η παραλαβή των F-16 Viper, ενισχύουν τις Μοίρες μας. Υλοποιούνται προμήθειες οπλικών συστημάτων τα οποία αναβαθμίζουν τις ήδη υψηλές επιχειρησιακές μας δυνατότητες.
Όπως ξέρετε, ήδη συζητάμε την απόκτηση και του F-35, του πιο σύγχρονου αεροσκάφους στον κόσμο, το οποίο θα ενισχύσει αναμφισβήτητα την επιχειρησιακή και την αποτρεπτική ικανότητα της πατρίδας μας» εξήγησε.
Για την «Ατζέντα 2030», ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα «προσπαθεί επίσης να αναγεννήσει, να αναδημιουργήσει την αμυντική βιομηχανία και να δημιουργήσει ένα νέο σύστημα καινοτομίας, το οποίο θα μας δώσει την ευκαιρία να παράγουμε οπλικά συστήματα εμείς οι ίδιοι, εκμεταλλευόμενοι τις δυνατότητες και το ανθρώπινο κεφάλαιο της πατρίδας μας».
Ευχαρίστησε όλα τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας «για την άριστη ανταπόκριση στα υψηλά τους καθήκοντα».
«Εργάζονται», πρόσθεσε, «24 ώρες το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα, ώστε τα αεροσκάφη να είναι έτοιμα να επιχειρήσουν και να προστατεύουν την πατρίδα μας».
Συνεχάρη, τέλος, τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ και τον αρχηγό της Αεροπορίας «για τα στελέχη τα οποία διοικούν».
Aναλυτικά οι δηλώσεις του ΥΕΘΑ: «Με πολύ μεγάλη χαρά βρίσκομαι σήμερα εδώ, στις εγκαταστάσεις της 115 Πτέρυγας Μάχης, μιας Πτέρυγας Μάχης που βρίσκεται στην Κρήτη, μια περιοχή με τεράστια στρατηγική σημασία. Όπως είναι και στρατηγικής σημασίας για τον ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή, μαζί με τους εταίρους και του συμμάχους μας. Είχα πριν από λίγη ώρα την μοναδική ευκαιρία να πετάξω με ένα F-16 και μάλιστα με ένα F-16 Viper, την πιο σύγχρονη εκδοχή του και να καταλάβω τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας καλούνται να επιτελέσουν το έργο τους, την υποχρέωσή τους απέναντι στην πατρίδα.
Η Πολεμική Αεροπορία υπηρετεί δύο ρόλους. Αποτελεί καταρχήν βασικό πυλώνα αποτροπής της χώρας μας, αλλά επίσης και σημαντικό πυλώνα προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο. Και θα ήθελα να πω ότι η αποτελεσματικότητά της και η μεγάλη ικανότητα των στελεχών της αποτελούν εγγύηση για την ασφάλεια της πατρίδας. Αλλά και πέρα από αυτό, για την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή μας, για την αποτροπή κάθε επιθετικότητας και κάθε αναθεωρητισμού. Το ελληνικό κράτος συνεχίζει την προσπάθεια για την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Η παραλαβή των Rafale, η παραλαβή των F-16 Viper, ενισχύουν τις Μοίρες μας. Υλοποιούνται προμήθειες οπλικών συστημάτων τα οποία αναβαθμίζουν τις ήδη υψηλές επιχειρησιακές μας δυνατότητες. Όπως ξέρετε, ήδη συζητάμε την απόκτηση και του F-35, του πιο σύγχρονου αεροσκάφους στον κόσμο, το οποίο θα ενισχύσει αναμφισβήτητα την επιχειρησιακή και την αποτρεπτική ικανότητα της πατρίδας μας.
Στο πλαίσιο της «Ατζέντας 2030», η Ελλάδα προσπαθεί επίσης να αναγεννήσει, να αναδημιουργήσει την αμυντική μας βιομηχανία και να δημιουργήσει ένα νέο σύστημα καινοτομίας, το οποίο θα μας δώσει την ευκαιρία να παράγουμε οπλικά συστήματα εμείς οι ίδιοι, εκμεταλλευόμενοι τις δυνατότητες και το ανθρώπινο κεφάλαιο της πατρίδας μας. Θα ήθελα όμως, και κυρίως με την ευκαιρία που βρίσκομαι σήμερα εδώ, να ευχαριστήσω όλα τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας για την άριστη ανταπόκριση στα υψηλά τους καθήκοντα. Εργάζονται 24 ώρες το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα, ώστε τα αεροσκάφη να είναι έτοιμα να επιχειρήσουν και να προστατεύουν την πατρίδα μας. Θα ήθελα λοιπόν, στους πιλότους, αλλά και σε όλα τα στελέχη που υποστηρίζουν από το έδαφος αυτά τα αεροπλάνα και στο πολιτικό προσωπικό, να εκφράσω την πιο βαθιά ευγνωμοσύνη της ελληνικής πολιτείας για τη συμβολή, την μεγάλη συμβολή στην προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας μας και να συγχαρώ τον παριστάμενο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και τον παριστάμενο Αρχηγό της Αεροπορίας για τα στελέχη τα οποία διοικούν».
Γνωρίζοντας πως έχουμε γίνει «κουραστικοί» θα επαναλάβουμε προς τη πολιτική ηγεσία, ορισμένα κρίσιμα ζητήματα.
Πρώτον. Η επίσημη έγκριση των ΗΠΑ για αναφορικά με τη πρόσκτηση F-35, ελήφθη αλλά δίχως τη παραμικρή αναφορά σε νέα όπλα.
Δεύτερον. Εξακολουθούν να υφίστανται τεράστια και σοβαρά κενά στον οπλισμό των F-16 της ΠΑ. Είτε αυτά είναι εκσυγχρονισμένα F-16 Viper είτε παλαιότερες εκδόσεις. Ακόμη εξακολουθεί να μην έχει συμβασιοποιηθεί το πρόγραμμα των ισραηλινών όπλων κρούσης Spice & Rampage.
Άγνωστο παραμένει πότε θα εγκριθούν τα όπλα αμερικανικής προέλευσης για τα F-16 της ΠΑ.
Τρίτον. Αποτελεί ζήτημα ύψιστης σημασίας η απόκτηση νέων ατρακτιδίων για την αντικατάσταση των μουσειακών πλέον Lantirn.
Τέταρτον. Εκκρεμεί το ζήτημα αναβάθμισης των F-16 Block 50 ενώ ουδεμία μέριμνα υπάρχει για τα F-16 Block 30 τη στιγμή που έχουν περάσει δύο διαφορετικά προγράμματα δομικής αναβάθμισης (FALCON UP & FALCON STAR) και το προσδόκιμο ζωής τους εξακολουθεί να είναι σημαντικό.
Το βασικό επιχειρησιακό ζητούμενο παραμένει ο εμπλουτισμός των F-16 της ΠΑ με σύγχρονα όπλα κρούσης στόχων εδάφους και επιφανείας. Ο εκσυγχρονισμός των αεροσκαφών από μόνος του ή η απόκτηση μαχητικών 5ης γενιάς από μόνος του εάν δεν συνοδεύεται από τα κατάλληλα όπλα δεν αρκεί ώστε να μεγιστοποιηθεί η ελληνική αποτροπή. Οι πλατφόρμες από μόνες τους δεν παράγουν ούτε διασφαλίζουν αποτροπή. Αντιθέτως οι πλατφόρμες που φέρουν τα κατάλληλα όπλα είναι αυτές που κάνουν τη διαφορά και προσδίδουν στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις τα εχέγγυα για την αποτροπή.
Τέσσερα χρόνια μετά τη κρίση του 2020 το οπλοστάσιο των F-16 παραμένει στα ίδια επίπεδα.