Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής εξοπλιστικών συμβάσεων της Βουλής των Ελλήνων, το ενδιαφέρον κέντρισε το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των M-270 MLRS ύψους 1.081.000.000 ευρώ. Συνολικά, εγκρίθηκαν εξοπλιστικά προγράμματα ύψους δισ 1.6 ευρώ, δυο εκ των οποίων παρουσιάζουν υψηλό ενδιαφέρον.
Το πρώτο αφορά τη τεχνική υποστήριξη των ΑΣΕΠΕ της 380 Μοίρας «ΟΥΡΑΝΟΣ» της Πολεμικής Αεροπορίας. Το πρόγραμμα είναι ύψους 83 εκατομμυρίων ευρώ και διάρκειας υποστήριξης τεσσάρων ετών.
Αξίζει να τονιστεί πως το πρόγραμμα τεχνικής υποστήριξης (FOS) είναι πρόγραμμα που χαρακτηρίζεται ως «γέφυρα» μεταξύ της παρούσας κατάστασης και του προγράμματος εκσυγχρονισμού. Σε εξέλιξη είναι οι σχετικές συζητήσεις μεταξύ SAAB και Πολεμικής Αεροπορίας. Τα ΑΣΕΠΕ δίχως καμία αμφιβολία είναι τα ιπτάμενα στρατηγεία της ΠΑ, η καρδιά της ελληνικής αεράμυνας καθώς προσφέρουν στρατηγική έγκαιρη προειδοποίηση στο Σύστημα Αεροπορικού Ελέγχου και κατ’ επέκταση στο ΕΘΚΕΠΙΧ/ ΓΕΕΘΑ.
Το δεύτερο αφορά στην ελληνική συμμετοχή στο Γαλλικό δορυφορικό πρόγραμμα τηλεπισκόπης Composante Spatiale Optique. Το πρόγραμμα θα παρέχει στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις υψηλής ποιότητας οπτικά δεδομένα για συλλογή πληροφοριών, στοχοποίηση και στρατηγική αναγνώριση. Για μια ακόμη φορά διασφαλίζεται πως οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα έχουν πρόσβαση σε υψηλής τεχνολογίας δεδομένα μέσω της Γαλλικής συνεργασίας.
Σημειώνεται πως το πρόγραμμα δορυφορικής τηλεπισκόπης Composante Spatiale Optique είναι η εξέλιξη του προγράμματος Helios 2. Το κόστος της ελληνικής συμμετοχής είναι της τάξης των 120 εκατομμυρίων ευρώ. Το γαλλικό δορυφορικής τηλεπισκόπης Composante Spatiale Optique το οποίο σταδιακά θα υποκαταστήσει το υφιστάμενο Helios 2 προσφέρει πολλαπλά πλεονεκτήματα στην ελληνική αποτροπή σε στρατηγικό επίπεδο μέσω του Δορυφορικού Σταθμού Τανάγρας.
Σύμφωνα πληροφορίες, το νέο γαλλικό δορυφορικό πρόγραμμα θα προσφέρει οπτικό υλικό υπέρ- υψηλής ανάλυσης για τις περιοχές ενδιαφέροντος των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε σταθερή καθημερινή βάση ημέρα και νύχτα και παρά τις όποιες καιρικές αντιξοότητες (καιρικά φαινόμενα όπως ομίχλη, νεφώσεις κτλ) που δυσχεραίνουν τις δορυφορικές λήψεις.
Παράλληλα, αποφασίστηκε για τη ΠΑ η απόκτηση των συστημάτων HERON Block I τα οποία ήδη διαθέτει μέσω μακροχρόνιας μίσθωσης. Συνολικά θα δαπανηθούν περί τα 40 εκατομμύρια ώστε τα HERON Block I να ενταχθούν μόνιμα στο οπλοστάσιο της ΠΑ. Τα HERON Block I έχουν αποδειχθεί υπέρ πολύτιμες πλατφόρμες προσφέρες τα μέγιστα σε αποστολές συλλογής πληροφοριών και στοχοποίσης επ’ ωφελειά τόσο της ΠΑ όσο και διακλαδικά. Σε πλήρη εξέλιξη είναι και οι σχετικές διαπραγματεύσεις μεταξύ ΠΑ και IAI για οπλισμένα Heron Block II.
Δύο ήταν τα προγράμματα που αφορούσαν το Πολεμικό Ναυτικό, ένα εκ των οποίων την επέκταση των λιμενικών υποδομών και εγκαταστάσεων του Ναυστάθμου Κρήτης ύψους 160 εκατομμυρίων ευρώ ενώ το δεύτερο αφορούσε την απόκτηση φόρτου βλημάτων για τα αντιπυραυλικά συστήματα RAM των πυραυλακάτων, πρόγραμμα κόστους 40 εκατομμυρίων ευρώ. Να σημειωθεί πως στο πρόγραμμα αναβάθμισης του Ναυστάθμου Κρήτης, υπάρχει η σχετική πρόβλεψη και για την αναβάθμιση των αεροπορικών υποδομών της ΠΑ στη Κρήτη.
Τέλος, για τον Στρατό Ξηράς αποφασίστηκε ο εκσυγχρονισμός των πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων M-270 MLRS ύψους 1.081.000.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένης της πρόσκτησης νέου αποθέματος πυραύλων και ρουκετών καθώς και το πρόγραμμα τεχνικής υποστήριξης των επιθετικών ελικοπτέρων AH-64 A Apache, ύψους 46 εκατομμυρίων δολαρίων.