Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Belga» το Βέλγιο εξετάζει την περίπτωση συμμετοχής του στο γάλλο-γερμανικό πρόγραμμα νέου άρματος μάχης MGCS (Main Ground Combat System) το οποίο έχει ως στόχο την αντικατάσταση των Leclerc και των Leopard-2 περί το 2040. Να σημειωθεί ότι σήμερα ο Βελγικός Στρατός δεν διαθέτει κανένα άρμα μάχης, μετά την απόσυρση των Leopard-1A5B το 2014.

Εκτός της απόκτησης του νέου άρματος μάχης το Βέλγιο ενδιαφέρεται και για τη βιομηχανική συμμετοχή στο πρόγραμμα καθώς οι βελγικές εταιρίες John Cockerill και FN Herstal θα μπορούσαν να αποκομίσουν κέρδος. Η σκέψη για πιθανή συμμετοχή στο MGCS εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο αναδιοργάνωσης και αναβάθμισης των Βελγικών Ενόπλων Δυνάμεων, στο πλαίσιο του προγράμματος «Strategic Vision for Defense 2030».

Το πρόγραμμα, το οποίο υιοθετήθηκε το 2016, προβλέπει μείωση του προσωπικού από τις 31.000, το 2016, στις 25.000, το 2030. Επίσης προβλέπει εξοπλιστικά προγράμματα ύψους € 9,2 δισεκατομμυρίων μέχρι το 2030. Τα κυριότερα εξοπλιστικά προγράμματα είναι η απόκτηση 34-45 μαχητικών αεροσκαφών F-35 Lightning II και σύγχρονων όπλων και ατρακτιδίων, δύο νέων φρεγατών, έξι νέων πλοίων ναρκοπολέμου, νέων UAV, συμμετοχή στο πρόγραμμα των αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού MRTT, πιθανή συμμετοχή στο πρόγραμμα MGCS,  νέων ελικοπτέρων μέσης μεταφορικής ικανότητας, εξοπλισμού ειδικών δυνάμεων και την απόκτηση 400 νέων τεθωρακισμένων οχημάτων.