Η Ινδία και οι ΗΠΑ υπέγραψαν δύο αμυντικές συμφωνία για τη μεταφορά κρίσιμης στρατιωτικής τεχνολογίας στην Ινδία, στο πλαίσιο του προγράμματος προμήθειας 114 νέων μαχητικών από το Νέο Δελχί, προϋπολογισμού τουλάχιστον $ 18 δισεκατομμυρίων, πρόγραμμα το οποίο διεκδικεί η Lockheed Martin με το F-21, έκδοση του F-16, και η Boeing με το F/A-18E/F Super Hornet.
Σύμφωνα με τη Lockheed Martin, το F-21 σχεδιάστηκε ειδικά για τις ανάγκες της Ινδίας και εφόσον επιλεγεί θα κατασκευαστεί στην Ινδία από την Tata. Το F-21 μοιράζεται τεχνολογικά στοιχεία με το F-22 και το F-35, ενώ θα έχει ίδια εφοδιαστική αλυσίδα. Επίσης το F-21 θα έχει διάρκεια ζωής 12.000 ώρες πτήσης, έναντι των 8.000 ωρών του F-16 Viper, ενώ θα μπορεί να μεταφέρει και 40% περισσότερο οπλικό φορτίο και ενσωματωμένα συστήματα IRST (Long-Range Infrared Search and Track (IRST) και TMLA (Triple Missile Launcher Adapter).
Οι συμφωνίες ISA (Industrial Security Annexure) και BECA (Basic Exchange and Cooperation Agreement) είναι η τρίτη και η τέταρτη στη σειρά συμφωνιών μεταξύ της Ινδίας και των ΗΠΑ. Είχε προηγηθεί η συμφωνία LEMOA (Logistics Exchange Memorandum of Agreement), το 2016, και η COMCASA (Communications Compatibility and Security Agreement), το 2018.
Υπενθυμίζουμε ότι η Ινδία έχει προμηθευτεί από τις ΗΠΑ όπλα και οπλικά συστήματα συνολικής αξίας $ 18 δισεκατομμυρίων περίπου, μεταξύ των οποίων μεταφορικά αεροσκάφη C-17 και C-130J, αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας P-8, βλήματα Harpoon, επιθετικά ελικόπτερα AH-64 Apache, μεταφορικά ελικόπτερα CH-47 Chinook, ρυμουλκούμενα πυροβόλα M-777 κ.ά.
Η συμφωνία BECA θα επιτρέψει στην Ινδία να χρησιμοποιεί αμερικανικής παραγωγής γεωεπισκοπικούς χάρτες, κάτι που θα αυξήσει την ακρίβεια των αμερικανικών όπλων. Επίσης η συμφωνία προβλέπει τεχνολογική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών για τη συμπαραγωγή αμερικανικών όπλων στην Ινδία.