Οι απειλές της Τουρκίας δεν πρόκειται να σταματήσουν τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κύπρου, δήλωσε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Γράφει ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ για το HELLAS JOURNAL

Το μήνυμα στην Τουρκία εστάλη μετά τις συναντήσεις του Κύπριου υπουργού με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο και τον βοηθό υπουργό Εξωτερικών, Γουές Μίτσελ, που τον υποδέχθηκαν ως εκπρόσωπο μίας φίλης χώρας, με την οποία αποφάσισαν να συνεργαστούν και σε στρατηγικό επίπεδο.

Ο κ. Χριστοδουλίδης υπέγραψε με τον κ. Μίτσελ μία πολύ σημαντική Δήλωση Προθέσεων, που-για πρώτη φορά-θα αλλάξει ακόμα προς το καλύτερο τις σχέσεις της Κύπρου και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, τρία ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν στις συζητήσεις του με τον κ. Μίτσελ και τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας: «Πρώτον οι διμερείς μας σχέσεις και η κοινή επιθυμία για ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων σε όλα τα επίπεδα. Ήταν μέσα σε αυτό το πλαίσιο που υπογράφηκε και δήλωση προθέσεων, ειδικότερα στον τομέα των θεμάτων της ασφάλειας που θέτει το πλαίσιο της συνεργασίας μας αλλά και πως θα κινηθούμε το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ο δεύτερος τομέας αφορά τις περιφερειακές εξελίξεις και τον ρόλο που η Κυπριακή Δημοκρατία διαδραματίζει μέσα από τις τριμερείς συνεργασίες που έχει σχηματίσει με τα γειτονικά κράτη. Είναι σημαντικό ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τη δουλειά που γίνεται και τα αποτελέσματα που προκύπτουν από αυτές τις τριμερείς συνεργασίες και ευελπιστούμε ότι σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις όσον αφορά και την συμμετοχή από πλευράς των ΗΠΑ σε αυτές τις συνεργασίες.

Το τρίτο θέμα ήταν, όπως γνωρίζετε, το Κυπριακό. Οι ΗΠΑ εκφράζουν την στήριξη τους τόσο στον Γενικό Γραμματέα (του ΟΗΕ) όσο και στις προσπάθειες της κ. Λουτ. Είχαμε την ευκαιρία ειδικότερα να ανταλλάξουμε απόψεις για το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων και την ανάγκη όπως μέσα από την λύση του Κυπριακού η Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζει να διαδραματίζει τον ρόλο της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ως πυλώνας σταθερότητας, ως παροχέας ασφάλειας».

Ο Κύπριος υπουργός εξέφρασε την ικανοποίηση της κυπριακής κυβέρνησης για τις συζητήσεις στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, γενικότερα για τα όσα άκουσε από τους συνομιλητές του. Είπε χαρακτηριστικά:

«Θέλω να αναφέρω ότι η περαιτέρω ενίσχυση της στρατηγικής μας συνεργασίας με τις ΗΠΑ δεν στρέφεται ενάντια σε όποια τρίτη χώρα, εργαζόμαστε πάνω σε μια θετική ατζέντα μέσα από θετικές προσεγγίσεις έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε κοινές προκλήσεις και κοινά προβλήματα.

Αυτή η συνεργασία εξάλλου είναι ανοιχτή και έτσι ώστε να συμμετάσχουν και άλλα κράτη που μοιράζονται μαζί μας τις ίδιες αξίες, τις ίδιες αρχές και έχουν το ίδιο όραμα για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», τόνισε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Αναφερόμενος στις απειλές της Τουρκίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου είπε:

«Αντιλαμβάνεστε ότι εδώ και έξι μήνες, σχεδόν κάθε καθημερινά έχουμε από την πλευρά της Τουρκίας δηλώσεις που στην ουσία πρόκειται για απειλές εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας και της άσκησης των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε μια τέτοια τακτική. Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στις ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας που γίνονται στη βάση του διεθνούς δικαίου, στη βάση της σχετικής σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας το 1982. Αντιλαμβάνεστε ότι όλα αυτά συζητήθηκαν μέσα στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων και με τον κ. Μίτσελ και με τον κ. Πομπέο».

Απαντώντας σε ερώτημα για τις απειλές εναντίον της Exxon Mobil, τόνισε και τα εξής:

«Οι ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως έχω προαναφέρει, αλλά και των εταιριών που δραστηριοποιούνται στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας γίνονται μέσα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και μέσα στο πλαίσιο της ενάσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας που έχει μάλιστα καθορίσει θαλάσσια σύνορα με όλα τα γειτονικά κράτη.

Εκείνο που θέλω να επαναλάβω είναι ότι δεν πρόκειται -και αυτή είναι μια αν θέλετε αν μπορώ να αναφέρω κοινή προσέγγιση που υπάρχει- να εμπλακούμε σε ένα δημόσιο διάλογο με την Τουρκία, αμφισβητώντας με αυτό τον τρόπο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Οι ενεργειακοί μας σχεδιασμοί συνεχίζονται κανονικά και εκείνο που πράττουμε είναι να προβαίνουμε σε όλες εκείνες τις ενέργειες, ειδικότερα προληπτικά, έτσι ώστε να μην υπάρξει το οποιοδήποτε πρόβλημα».

ΠΗΓΗ: HELLAS JOURNAL