Η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε να μην παραδώσει τα πρώτα τέσσερα μαχητικά αεροπλάνα F-35, στην Τουρκία για λόγους εθνικής ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών, έγινε γνωστό από ενημερωμένη πηγή στην ιστοσελίδα μας.
Γράφει ο Μιχάλης Ιγνατίου για το «HELLAS JOURNAL»
Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, ακόμα και αν αποφασιστεί να προχωρήσει η πώληση των αεροπλάνων στην Τουρκία, η παράδοση δεν θα γίνει και οι Τούρκοι πιλότοι θα πρέπει να πάνε στην Αμερική για να εκπαιδευθούν.
Η πληροφορία μας δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα από την αμερικανική πλευρά.
Η πώληση θα ολοκληρωθεί εάν η Τουρκία ακυρώσει τη συμφωνία της με τη Ρωσία για την αγορά του αντιπυραυλικού συστήματος S-400. Εάν δεν την ακυρώσει η πώληση των αμερικανικών αεροπλάνων δεν θα γίνει, μας είπε η πηγή.
Σε συνεργασία με ομάδα γερουσιαστών η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε όπως περιοριστεί η μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας στην Άγκυρα, αλλά και να ανασταλεί επίσης η μεταφορά πνευματικής ιδιοκτησίας και των τεχνικών δεδομένων που είναι απαραίτητα για τη συντήρηση και την υποστήριξη των μαχητικών.
Η απόφαση, που δεν δημοσιοποιήθηκε αλλά έχει ενημερωθεί γι’ αυτήν η τουρκική κυβέρνηση, δείχνει την ανησυχία των Αμερικανών για το πιθανό ενδεχόμενο να διαρρεύσει η αμερικανική τεχνολογία προς ξένες χώρες. Όπως είναι γνωστό, η Τουρκία έχει προχωρήσει σε στρατηγική και στρατιωτική συνεργασία με τη Ρωσία και το Ιράν. Και οι δύο χώρες είναι εχθρικές προς την Αμερική και έχουν υποστεί κυρώσεις από την Ουάσιγκτον.
Η εξέλιξη αυτή χαρακτηρίζεται δυσάρεστη για τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει απομακρυνθεί από την Αμερική και το ΝΑΤΟ και εσχάτως χρησιμοποιεί «βίαιη αντιαμερικανική ρητορική» τόνισε η ενημερωμένη πηγή.
Αμερικανοί γερουσιαστές και βουλευτές έχουν ζητήσει από τον Λευκό Οίκο να μην επιτρέψει την αγορά των αεροπλάνων μέχρις ότου η Τουρκία απελευθερώσει τον πάστορα Μπράνσον από τις φυλακές, αλλά και άλλους Αμερικανούς υπηκόους που η Τουρκία χρησιμοποιεί ως ομήρους για να τους ανταλλάξει με τον Ιμάμη Γκιουλέν και τον τραπεζίτη Αττίλα, ο οποίος φυλακίστηκε στην Αμερική για τη συμμετοχή του σε συνωμοσία υπέρ της Τεχεράνης και εναντίον των ΗΠΑ.
Οι γερουσιαστές εισηγήθηκαν ένα μέτρο με σκοπό να ανασταλεί η μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας για την κατασκευή του μαχητικού αεροσκάφους F-35 της Lockheed Martin στην Τουρκία, σύμμαχο των ΗΠΑ στο NATO και ένα από τα εννέα κράτη-εταίρους που συμμετέχουν στη συμπαραγωγή του προηγμένου αεροπλάνου, που διαθέτει δυνατότητες αποφυγής του εντοπισμού του από τα ραντάρ.
Η πρόταση αυτή, την οποία κατέθεσαν οι ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές Τζέιμς Λάνκφορντ και Τομ Τίλις και η δημοκρατική γερουσιάστρια Τζέιν Σαχίν, καταγράφεται την ώρα που οι σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία βρίσκονται σε τροχιά επιδείνωσης.
Οι τρεις γερουσιαστές, καταθέτοντας το μέτρο, έδωσαν ταυτόχρονα στη δημοσιότητα μια ανακοίνωση με την οποία εκφράζουν την ανησυχία τους διότι ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κυβερνά με τρόπο που θεωρούν «επικίνδυνο» ενώ αψηφά «το κράτος του νόμου».
Ως γνωστόν, η Τουρκία σχεδιάζει να αγοράσει πάνω από 100 αεροσκάφη F-35. Τουρκικές εταιρείες συμμετέχουν στη συμπαραγωγή τμημάτων του.
Η Άγκυρα περίμενε να αρχίσει να παραλαμβάνει τα πρώτα μαχητικά μέσα σε έναν χρόνο.
Πηγή: hellasjournal.com