Το Υπουργείο Άμυνας της Φινλανδίας εξέδωσε και απέστειλε RfQ (Request for Quotation) στην αμερικανική Boeing (F/A-18 Super Hornet), τη γαλλική Dassault (Rafale), την ευρωπαϊκή Airbus (Eurofighter), την αμερικανική Lockheed Martin (F-35 Lightning II) και τη σουηδική Saab (JAS-39 Gripen), στο πλαίσιο του προγράμματος προμήθειας νέου μαχητικού με προϋπολογισμό € 10 δισεκατομμύρια.

Το πρόγραμμα αφορά στην προμήθεια 60 νέων μαχητικών αεροσκαφών, προς αντικατάσταση των 55 εν υπηρεσία F/A-18C/D Hornet. Η απόφαση αναμένεται να ληφθεί το 2021, ενώ σύμφωνα με το ισχύον χρονοδιάγραμμα, τα νέα αεροσκάφη θα πρέπει να έχουν ενταχθεί σε υπηρεσία από το 2025 και μετά, όταν δηλαδή θα αρχίσουν να αποσύρονται τα εν υπηρεσία F/A-18 Hornet.

Comments

  1. Απορία: Από τη στιγμή που έβαλαν το Gripen (μονοκινητήριο MH stealth) στο παιγνίδι, γιατί δεν έβαλαν και το F-16 block 70/72 (να κληρώνει έργο και για την ΕΑΒ); Και μη μου πείτε περί 4ης γενιάς γιατί με τόσα ηλεκτρονικά φορτωμένα F-16 block 70/72, μια χαρά 4ης γενιάς έχει καταντήσει. Supercruise δυνατότητα, αν δεν κάνω λάθος F-35 και F/A-18 δεν έχουν. Επίσης και πιθανή αγορά meteor να τους ενδιαφέρει, ναι μεν είναι πιστοποιημένος για EF-2000, Rafale, Gripen και F-35, αλλά στο F-18 προς το παρόν δεν παίζει…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *