Ο Αμερικανικός Στρατός προσδιόρισε τις ανάγκες σε ελαφρά άρματα μάχης σε 500 οχήματα, τα οποία θα ενταχθούν στις Μηχανοκίνητες Ταξιαρχίες Πεζικού (IBCT : Infantry Brigade Combat Team), στο πλαίσιο του προγράμματος MPF (Mobile Protected Firepower), το οποίο αποτελεί τμήμα του ευρύτερου προγράμματος NGCV (Next-Generation Combat Vehicles).

Το πρόγραμμα MPF αφορά στην ενσωμάτωση μιας Ίλης Ελαφρών Αρμάτων Μάχης δύναμης 14 αρμάτων σε κάθε Τάγμα Πεζικού των Μηχανοκίνητων Ταξιαρχιών του Αμερικανικού Στρατού. Στόχος είναι τα Τάγματα Πεζικού να αποκτήσουν αυτόνομη ισχύ πυρός, έτσι ώστε να μην ζητούν υποστήριξη από τις Επιλαρχίες, άρα οι Επιλαρχίες να διατηρούν ακέραιη την μαχητική ισχύ και δύναμη πυρός που διαθέτουν.

Σήμερα τα Αμερικανικά Τάγματα Πεζικού διαθέτουν 2-4 τροχοφόρα τεθωρακισμένα οχήματα M-1128 Stryker Mobile Gun Systems με πυροβόλο των 105 χιλιοστών σε ρόλο ελαφρού άρματος μάχης. Ωστόσο, η χρήση τους δεν έχει ικανοποιήσει την ηγεσία του Αμερικανικού Στρατού και πλέον αναζητούνται λύσεις αντικατάστασης τους.

Μέχρι στιγμής για το πρόγραμμα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον η βρετανική BAE Systems, η αμερικανική General Dynamics και η αμερικανική SAIC, σε συνεργασία με την ST Kinetics της Σιγκαπούρης. Η BAE Systems προσφέρει το CV-90120T, μια έκδοση του τεθωρακισμένου οχήματος CV-90, με πυροβόλο των 120 χιλιοστών. H General Dynamics προσφέρει το Griffin, το οποίο έχει αναπτυχθεί ως πλατφόρμα επίδειξης τεχνολογίας και ενσωματώνει το πυροβόλο XM-360 των 120 χιλιοστών, παρόμοιο, αλλά μικρότερου βάρους, από το M-256 των Μ-1 Abrams. Τέλος, η SAIC και η ST Kinetics προσφέρουν το όχημα NG-AFV (Next Generation-Armored Fighting Vehicle) με πυροβόλο διαμετρήματος 105 χιλιοστών.

Σύμφωνα με το ισχύον χρονοδιάγραμμα, η παραγωγή των ελαφρών αρμάτων μάχης θα ξεκινήσει το 2022, ενώ τα πρώτα οχήματα θα ενταχθούν σε υπηρεσία το 2025.