Ο Πολωνός Υπουργός Άμυνας, Mariusz Błaszczak, υπέγραψε το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων της Πολωνίας, μέχρι το 2026, συνολικού κόστους $ 48,9 δισεκατομμυρίων. Τα κύρια σημεία του προγράμματος αφορούν στην προμήθεια ενός νέου μαχητικού αεροσκάφους 5ης γενιάς, νέων UAV και επιθετικών ελικοπτέρων, νέων συστημάτων πυροβολικού, νέων υποβρυχίων και συστημάτων κυβερνοπολέμου κ.ά.

Το σημαντικότερο πρόγραμμα είναι το «Harpia», για την προμήθεια 32 νέων μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς. Εξίσου σημαντικό και το πρόγραμμα «Narew» για την προμήθεια ενός νέου αντιαεροπορικού συστήματος μικρού βεληνεκούς, ικανού να αναχαιτίζει και UAV. Το πρόγραμμα «Kruk» αφορά στην προμήθεια νέων επιθετικών ελικοπτέρων, ενώ το πρόγραμμα «Orka» στην προμήθεια νέων υποβρυχίων. Μεγάλη σημασία αναμένεται να δοθεί στον τομέα των συστημάτων κυβερνοπολέμου και της ασφάλειας των πληροφοριακών συστημάτων, μέσω της προμήθειας σύγχρονων κρυπτογραφικών υλικών και πληροφοριακών συστημάτων, συνολικής αξίας $ 791 million εκατομμυρίων.

Άλλα προγράμματα, τα οποία συμπεριλαμβάνονται στο σχεδιασμό, είναι το πρόγραμμα «Wisla» προμήθειας νέων αντιαεροπορικών και αντιπυραυλικών συστημάτων μέσου και μεγάλου βεληνεκούς, τα προγράμματα «Gryf» και «Wazka» προμήθειας νέων UAV, το πρόγραμμα «Flame» προμήθειας ολοκληρωμένων συστημάτων αεροπορικής αναγνώρισης, το πρόγραμμα «Miecznik» προμήθειας νέων πλοίων ικανών για παράκτιο πόλεμο, τα προγράμματα «Regina» και «Homar» προμήθειας νέων αυτοκινούμενων πυροβόλων των 155 χιλιοστών και πολλαπλών εκτοξευτών ρουκετών μέγιστου βεληνεκούς 70-300 χιλιομέτρων, το πρόγραμμα «Pustelnik» προμήθειας νέων αντιαρματικών συστημάτων και το πρόγραμμα «Borsuk» προμήθειας νέων τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης.

Comments

  1. Η άνοδος της Πολωνίας άρχισε με το που τελειώσανε τους εκεί «Τσίπρες». Εμείς και η Βενεζουέλα είμαστε οι τελευταίες χώρες που υποφέρουν ακόμη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *