Το Γαλλικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι το 2023 η χώρα θα προχωρήσει στην παραγγελία 42 μαχητικών αεροσκαφών Rafale της προηγμένης έκδοσης F4. Η χρηματοδότηση του προγράμματος εντάσσεται στον αμυντικό προϋπολογισμό του 2023. Τα αεροσκάφη θα αποκτηθούν σε δύο παρτίδες των 12 και των 30 αεροσκαφών, εκ των οποίων τα 12 πρώτα αφορούν στην κάλυψη του κενού που προήλθε από την πώληση ισάριθμων, μεταχειρισμένων μαχητικών στην Κροατία. Τα άλλα 30 μαχητικά θα αποκτηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος εκσυγχρονισμού της Γαλλικής Αεροπορίας, και τις απόφασης απόσυρσης των Mirage-2000 την περίοδο 2027-2030.

Σε σχέση με την έκδοση F3R η έκδοση F4 θα διαθέτει αυξημένες ικανότητες εκτέλεσης αποστολών και επιχειρήσεων σε δικτυοκεντρικό περιβάλλον, ενώ οι διαδικασίες συλλογής, επεξεργασίας και διαβίβασης πληροφοριών και δεδομένων θα ενισχυθούν, τόσο σε επίπεδο υπολογιστικής ισχύος και αποθηκευτικού χώρου, όσο και σε επίπεδο ταχύτητας στην επεξεργασία δεδομένων και ασφάλειας κατά τη διαβίβαση τους από και προς άλλες φίλιες πλατφόρμες. Οι βελτιώσεις αυτές θα πλαισιώνονται από την προσθήκη και της ικανότητας επικοινωνίας του F4, μέσω δορυφορικών συστημάτων, καθώς και της υιοθέτησης νέου, βελτιωμένου, συστήματος απεικόνισης δεδομένων επί της κάσκας του πιλότου.

Η έκδοση F4 θα είναι εφοδιασμένη με νέο λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης, υπεύθυνο για τον έλεγχο και τη διαχείριση των ατρακτιδίων αναγνώρισης και στόχευσης. Επίσης, έμφαση θα δοθεί στην επιβιωσιμότητα του αεροσκάφους και στο κομμάτι της έγκαιρης και ορθής διάγνωσης βλαβών. Βελτιώσεις θα υπάρξουν και στους ψηφιακούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές που ελέγχουν τη λειτουργία των κινητήρων M88. Στον τομέα του οπλισμού οι σημαντικότερες προσθήκες αφορούν στην υιοθέτηση των βλημάτων αέρος-αέρος MICA NG και Meteor και των κατευθυνόμενων βομβών AASM των 2.200 λιβρών.