Σύμφωνα με πληροφορίες μας από την Τουρκία, εντός των επόμενων ημερών η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία  (THK) θα υπογράψει σύμβαση για την προμήθεια 415 βλημάτων SOM, τουρκικής σχεδίασης και παραγωγής. Η είδηση, έρχεται ως συνέχεια του συμβολαίου μαζική παραγωγή του SOM, που υπέγραψαν η Προεδρία Αμυντικών Βιομηχανιών της Τουρκίας (SSB) και η Roketsan, στα τέλη Οκτωβρίου.

Το συμβόλαιο που υπογράφηκε τον Οκτώβριο αφορά σε συμφωνία μαζικής παραγωγής του SOM, χωρίς όμως να διευκρινίζει αριθμό, ο οποίος, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, θα είναι 415 βλήματα. Το ίδιο συμβόλαιο αφορά και στους όρους χρηματοδότησης αριθμού υπό-προγραμμάτων ανάπτυξης υπό-συστημάτων του SOM, με στόχο την απεξάρτηση της γραμμής παραγωγής από προμηθευτές του εξωτερικού (ένα από τα υπό-προγράμματα είναι και η ανάπτυξης του κινητήρα KTJ-3200).

Ο τύπος των υπό προμήθεια βλημάτων παραμένει άγνωστος, αλλά πιθανότατα θα είναι της έκδοσης SOM-B1, μικρό αριθμό των οποίων η THK παρέλαβε τον περασμένο Φεβρουάριο. Ενδεχομένως, σε βάθος χρόνου να αποκτηθούν και βλήματα της έκδοσης SOM-B2, εάν στο μεταξύ ολοκληρωθούν οι δοκιμές του.

Η ανάπτυξη του SOM ξεκίνησε το 2006 και ολοκληρώθηκε το 2011. Η έκδοση SOM-A, μέγιστου βεληνεκούς 230 χιλιομέτρων, βρίσκεται σε υπηρεσία από το 2012. Στην έκδοση SOM-B1 το βλήμα μπορεί να προσβάλει στατικούς και κινούμενους στόχους με τη χρήση υπέρυθρου συστήματος στην τερματική φάση, ενώ στην έκδοση SOM-B2 το βλήμα ενσωματώνει διπλή πολεμική κεφαλή για την προσβολή στρατηγικών και καλά προστατευμένων στόχων. Υπό ανάπτυξη βρίσκεται και η έκδοση SOM-J, η οποία προορίζεται για πιστοποίηση και χρήση από τα F-35 Lightning II.