Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας «Reuters», το οποίο επικαλείται δηλώσεις του Greg Ulmer, Αντιπροέδρου της αμερικανικής Lockheed Martin Γενικού Διευθυντή του Προγράμματος F-35, θα χρειαστούν 15-20 χρόνια προκειμένου το κόστος ανά ώρα πτήσης του F-35 Lightning II να πέσει στο επίπεδο του κόστους ανά ώρα πτήσης των μαχητικών 4ης γενιάς και του F-16 Fighting Falcon. Η Αμερικανική Αεροπορία, που είναι ο μεγαλύτερος χρήστης των F-35 Lightning II, ξεκίνησε ένα πρόγραμμα μείωσης του κόστους ανά ώρα πτήσης του αεροσκάφους και σταθεροποίησης στο κόστος ανά ώρα πτήσης των άλλων μαχητικών αεροσκαφών που χρησιμοποιεί. Σύμφωνα με τον Greg Ulmer πρώτος στόχος είναι η μείωση του κόστους ανά ώρα πτήσης του F-35 Lightning II στα $ 25.000 το 2025, αλλά περαιτέρω μείωση θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο.

«Σήμερα, το κόστος ανά ώρα πτήσης διαφέρει από χρήστη σε χρήστη, αλλά νομίζω ότι τα $ 35.000 είναι ένα καλό ποσό», δήλωσε ο Greg Ulmer, στο «Reuters», στη διάρκεια συνέντευξης τύπου στην Αυστραλία. «Με βάση τις πρωτοβουλίες που εφαρμόζουμε πιστεύουμε ότι το 2035-2040 μπορούμε να πετύχουμε ένα κόστος της τάξεως των $ 20-25.000 ανά ώρα πτήσης». Μια από της πρωτοβουλίες είναι η μείωση του αριθμού των μηχανικών και τεχνικών που χρειάζονται σήμερα για τη συντήρηση και υποστήριξη κάθε αεροσκάφους. Μια άλλη πρωτοβουλία είναι η βελτίωση των διαγνωστικών εργαλείων έτσι ώστε να μειωθεί ο αριθμών των ψευδών ενδείξεων βλάβης, καθώς η επάρκεια ανταλλακτικών, έτσι ώστε να μειωθεί ο χρόνος αδρανοποίησης ενός αεροσκάφους.

Σύμφωνα με την Αντιπρόεδρο της Lockheed Martin και Γενική Διευθύντρια των Υπηρεσιών Εκπαίδευσης και Υποστήριξης, Amy Gowder, οι ΗΠΑ έχουν καθυστερήσει στη διαδικασία προμήθειας επαρκούς ποσότητας ανταλλακτικών, λόγω της αδυναμίας να προχωρήσουν σε έγκαιρη έγκρισης της σχετικής χρηματοδότησης και της υπογραφής του σχετικού συμβολαίου. Οι καθυστερήσεις αυτές είναι εμφανείς καθώς περισσότερα μαχητικά αεροσκάφη F-35 Lightning II εντάσσονται σε υπηρεσία χρόνο με το χρόνο, κάτι που επιβαρύνει, ακόμη περισσότερο, την εφοδιαστική αλυσίδα, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Τα ανά ώρα πτήσης μαχητικών αεροσκαφών, όπως έχουν δημοσιευτεί στην αμυντική ιστοσελίδα «Jane’s».