Νεότερο φωτογραφικό υλικό κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο σχετικά με την άσκηση Blue Flag 2017 η οποία διεξάγεται στο Ισραήλ με τη συμμετοχή 8 χωρών μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, η οποία έχει αποστείλει μαχητικά F-16C/D Block52+ Advanced της 335Μ «Τίγρης» από την 116ΠΜ στον Άραξο.

Τα Block 52+ Advanced συμμετέχουν σε μικτές επιχειρήσεις με COMMAO μαζί με άλλα συμμαχικά μαχητικά αναλαμβάνοντας ρόλο “air to air” αλλά και καθήκοντα κρούσης, αναδεικνύοντας για μια ακόμη φορά τις εξαιρετικές ικανότητες των χειριστών της ΠΑ που επιχειρούν με την κορυφαία έκδοση του μαχητικού σε ελληνική υπηρεσία.

Όπως έγινε γνωστό οι αποστολές αυξάνουν σταδιακά σε δυσκολία και έχουν καθοριστεί σε σειρά ειδικών συσκέψεων προ της έναρξης της Blue Flag. Όλοι οι συμμετέχοντες καλούνται να λειτουργήσουν σε αυστηρό πλαίσιο με υψηλές απαιτήσεις στο πλαίσιο σεναρίων που γίνονται ολοένα και πιο δύσκολα.

Η καθοδήγηση γίνεται και με τη συνεργασία με αεροσκάφη ΑΣΕΠΕ κάτι που δεν προκαλεί κανένα πρόβλημα στα ελληνικά μαχητικά τα οποία είναι εφοδιασμένα με Link 16 και δύναται με τον τρόπο αυτό να συνεργαστούν στενά με αμερικανικά και πολωνικά μαχητικά του ιδίου τύπου. Η ύπαρξη Link 16 κρίνεται ως εξαιρετικά σημαντική καθώς επιτρέπει την ανταλλαγή δεδομένων για την πλήρη αντίληψη τακτικής κατάστασης μεταξύ των δυνάμεων που συμμετέχουν σε μικτές επιχειρήσεις και ως εκ τούτου η 335Μ δύναται να ανταποκριθεί πλήρως στις απαιτήσεις.

Από τις φωτογραφίες διακρίνεται επίσης ο χαρακτηριστικός διάκοσμος «Τίγρη» στο κάθετο σταθερό που όπως φαίνεται έχει πλέον καθιερωθεί για το σύνολο των μαχητικών της 335Μ.

Στην άσκηση η οποία πραγματοποιείται σε ολόκληρο το εύρος του εναέριου χώρου στο νότιο Ισραήλ, μετέχουν επίσης πολωνικά F-16C/D Block 52+ Advanced, αμερικανικά F-16CM/DM Block 40, ιταλικά Tornado ECR, ενώ για πρώτη φορά συμμετέχουν γερμανικά EF-2000 Eurofighter και γαλλικά Mirage 2000D, ενώ η ινδική αεροπορία συμμετέχει για πρώτη φορά με μεταγωγικά αεροσκάφη C-130J.

Η ισραηλινή αεροπορία έχει διαθέσει αριθμό μαχητικών F-16C/D Barak, F-16I Sufa καθώς και F-15C Baz, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των αεροσκαφών που συμμετέχουν στη Blue Flag 2017 σε 70 ενώ εμπλέκονται συνολικά 1000 άτομα. Η άσκηση ξεκίνησε στις 5 Νοεμβρίου και θα συνεχιστεί για 15 μέρες.

Ρόλο Aggressor έχει αναλάβει η ειδική για το σκοπό αυτό Μοίρα «Flying Dragon» με F-16C Block 30 η οποία έχει επίσης την ευθύνη για εξομοίωση απειλών από συστοιχίες αντιαεροπορικών SAM.

Blue-Flag 2017

"Blue-Flag" 2017 – It's going to be bigger and betterFor more information: iaf.org.il/4466-49688-en/IAF.aspx

Posted by Israeli Air Force on Donnerstag, 2. November 2017