Σε υλοποίηση της ανάρτησης του Υφυπουργού Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας, Ismail Demir, της 5ης Ιουλίου στο «Twitter», ότι η συλλογή TEBER τροποποίησης βομβών ελεύθερης πρώτης Mk.81 (250 λιβρών) και Mk.82 (500 λιβρών) σε κατευθυνόμενες βόμβες «αναμένεται να ενταχθεί σύντομα σε υπηρεσία από την Τουρκική Πολεμική Αεροπορία», ανακοινώθηκε ότι τουλάχιστον 100 TEBER εντάχθηκαν σε υπηρεσία από την Τουρκική Πολεμική Αεροπορία.

Η συλλογή TEBER ενσωματώνει στις βόμβες Mk.81/82 αδρανειακό σύστημα πλοήγησης (INS), σύστημα παγκόσμιου προσδιορισμού θέσης (GPS) και ερευνητή λέιζερ. Η χρήση του ερευνητή λέιζερ επιτρέπει την προσβολή κινούμενων στόχων, χερσαίων και θαλάσσιων. Το μέγιστο βεληνεκές των TEBER είναι ανάλογο του ύψους άφεσης, αλλά δεν ξεπερνά τα 28 χιλιόμετρα με πιθανότητα κυκλικού σφάλματος στο μέγιστο βεληνεκές τα τρία μέτρα.

Επίσης ο Τουρκικός Στρατός παρέλαβε τα 50 πρώτα αντιαρματικά βλήματα L-UMTAS, στο πλαίσιο υλοποίησης της σύμβαση του Ιανουαρίου του 2018 για την προμήθεια 544 κατευθυνόμενων βλημάτων UMTAS και 713 πυρομαχικών MAM (Mini Akıllı Mühimmat).

Από τα 544 UMTAS τα 405 θα ανήκουν στην έκδοση L-UMTAS με σύστημα καθοδήγησης λέιζερ και τα 139 θα είναι της έκδοσης UMTAS με σύστημα υπέρυθρης καθοδήγησης, αμφότερα μέγιστου βεληνεκούς 8 χιλιομέτρων. Τα βλήματα UMTAS προορίζονται για τον εξοπλισμό των επιθετικών ελικοπτέρων T-129 ATAK.

Τα πυρομαχικά ΜΑΜ, τα οποία ενσωματώνουν σύστημα καθοδήγησης λέιζερ και επιτυγχάνουν μέγιστο βεληνεκές 8 χιλιόμετρα, προορίζονται για τον εξοπλισμό των μη-επανδρωμένων εναέριων οχημάτων Bayraktar ΤΒ-2S, τα οποία μπορούν να μεταφέρει έως και 4 πυρομαχικά MAM έκαστο. Υπενθυμίζουμε ότι τα πυρομαχικά MAM έχουν αναπτυχθεί σε δύο εκδόσεις: MAM-L και MAM-C, αμφότερα βάρους 22 κιλών.