Νέα συνέντευξη παραχώρησε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας (ΥΕΘΑ) Νίκος Δένδιας, στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» και τον δημοσιογράφο Κώστα Παπαχλιμίντζο. Στη συνέντευξη του, ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας, επαναφέρει το θέμα της απόσυρσης τριών τύπων μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας και ειδικότερα της πώλησης των Mirage 2000-5 Mk2 και των 32 μαχητικών F-16 Block 30. Όπως επισημαίνει ο ΥΕΘΑ: Έχω δηλώσει ότι η Ελλάδα οφείλει να μεταβεί από την εποχή των πολλών τύπων μαχητικών αεροσκαφών, στην εποχή της κατά το δυνατόν μεγαλύτερης ομοιοτυπίας. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα διαθέτει στο μέλλον 200 αεροσκάφη 4,5 και 5ης γενιάς, δηλαδή F-16 Viper, Rafale και F- 35, έχοντας έναν από τους πιο ομοιογενείς αλλά και πιο σύγχρονους στόλους μαχητικών στον κόσμο. Για τα F-35 μάλιστα παραλήφθηκε πρόσφατα η επιστολή αποδοχής (LoA) της συμμετοχής της Ελλάδας στο πρόγραμμα. Αν εκδηλωθεί ενδιαφέρον αγοράς για τα F-4, όπως και για τα Mirage 2000- 5 και τα F-16 Block 30, αυτό θα είναι καλοδεχούμενο. Θα πρέπει να καταστεί σαφές πάντως ότι η αντικατάστασή τους δεν πρόκειται να γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη. Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι από την αεροπορική βάση της Ανδραβίδας όπου βρίσκονται τα F-4 σήμερα, πρόκειται να επιχειρούν σε λίγα χρόνια τα F-35.

Παράλληλα, ο ΥΕΘΑ αναφέρει την ανάγκη εκσυγχρονισμού της Αεράμυνας της χώρας τονίζοντας την απόκτηση νέων αντιαεροπορικών συστημάτων. Συγκεκριμένα, ανέφερε τα εξής δεδομένα στα πλαίσια της συνέντευξης του: Σε σχετικά «ανύποπτη» στιγμή και μήνες πριν εκδηλωθεί η επίθεση με τα drones από το Ιράν κατά του Ισραήλ, είχα επισημάνει, όχι τυχαία από μία συνοριακή περιοχή, την Ξάνθη, την τεράστια αλλαγή που έχει επέλθει στις πολεμικές συγκρούσεις λόγω της ανάπτυξης της συγκεκριμένης τεχνολογίας. Συγκεκριμένα, είχα δηλώσει ότι στόχος μας είναι η δημιουργία των μέσων που θα επιτρέπουν στις Ένοπλες Δυνάμεις μας να επιχειρούν προστατευμένες από την απειλή των drones. Αλλά και κατά την πρόσφατη επίσκεψή μου στην Αρμενία, επιβεβαίωσα κατά τις συνομιλίες με τον ομόλογό μου Suren Papikyan και τους επιτελείς των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, ότι τα drones έγειραν την πλάστιγγα στη σύγκρουση στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ υπέρ των Αζέρων. Δεν είναι τυχαίο ότι συμφωνήσαμε κατά την επίσκεψη στην Αρμενία τη μεταφορά τεχνογνωσίας Άμυνας απέναντι σε ένα σύστημα το οποίο υφίσταται και το οποίο θέλουμε να γνωρίζουμε με επάρκεια. Δεν μένουμε όμως στις διαπιστώσεις. Υπάρχει ήδη πρόβλεψη για τη σχετική δαπάνη στο εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας. Μέσω της στροφής που επιχειρούμε στις νέες τεχνολογίες των Ενόπλων Δυνάμεων, με την υλοποίηση της «Ατζέντας 2030», της μεγαλύτερης μεταρρύθμισης στις Ένοπλες Δυνάμεις μας, έχουμε εντάξει την ανάπτυξη της άμυνας σε από αέρος επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων από drones, στο νέο Οικοσύστημα Αμυντικών Τεχνολογιών, του υπό ίδρυση Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛ.Κ.Α.Κ), όπως και στον Μακροπρόθεσμο Προγραμματισμό Αμυντικών Εξοπλισμών (ΜΠΑΕ). Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, αποτελεί προτεραιότητά μας η εξάλειψη τυχόν υστερήσεων σε σχέση με τις γειτονικές χώρες, με τη δημιουργία αντιαεροπορικού «Θόλου» και «Θόλου» αντι-drones, που θα προστατεύει το σύνολο της ελληνικής επικράτειας. Η διαδικασία ώστε ο εναέριος χώρος της χώρας μας να καταστεί σε διάστημα λίγων ετών από σήμερα, αδιαπέραστος, έχει ήδη δρομολογηθεί.

Από τη συνέντευξη του ΥΕΘΑ εξάγεται ένα ακόμη κρίσιμο στοιχείο, το οποίο σχετίζεται με τη μεταφορά τεχνογνωσίας από την Αρμενία για την αντιμετώπιση των τουρκικών απειλών με έμφαση στα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη.