Ιδιαίτερα εποικοδομητική ήταν η χθεσινή ημέρα καθώς ο γράφων είχε τη δυνατότητα να συνομιλήσει μέσω τηλεδιάσκεψης με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη για όλα τα τρέχοντα θέματα του ΛΣ με έμφαση στα εξοπλιστικά προγράμματα και τη κάλυψη των αναγκών. Ο υπουργός τόνισε πράγματι υπάρχουν σοβαρά κενά και αδυναμίες, μας διαβεβαίωσε όμως πως έχουν δρομολογηθεί όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να δρομολογηθούν τα κρίσιμα θέματα.  

 Θέσαμε στον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτική τόσο τα κομβικά ζητήματα που αφορούν τα μέσα και τις δυνατότητες του ΛΣ όσο και το σοβαρό περιστατικό που έλαβε χώρα στη Κέα με το τουρκικό δουλεμπορικό τάνκερ να προσαράσσει στο λιμάνι του νησιού. Το περιστατικό το αναλύσαμε εκτενώς στο παρακάτω άρθρο – ανάλυση:

Συζητήθηκε αρχικώς το περιστατικό ασύμμετρης απειλής με τη προσάραξη του τουρκικού τάνκερ για το οποίο μας ανέφερε πως εφεξής θα υπάρχει στενότερη συνεργασία μεταξύ του ΛΣ και του ΠΝ καθώς και των υπηρεσιών πληροφοριών και της Frontex. Πάντως, όπως μας είπε οι συνθήκες στο Αιγαίο λόγω τεράστιας κυκλοφορίας πλοίων (άνω των 1000 καθημερινώς) είναι δύσκολες οπότε απαιτείται άριστη ενημέρωση και πληροφορίες.

Στη κατεύθυνση αυτή και λαμβάνοντας υπόψη και το παραπάνω περιστατικό σημείωσε πως το Εθνικό Σύστημα Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης (ΕΣΟΘΕ) θα δρομολογηθεί εντός Μαΐου. Ήδη σε επίπεδο Βουλής έχουν λάβει χώρα οι απαιτούμενες κινήσεις ενώ έχουν εξασφαλιστεί τα κονδύλια. Μας εξήγησε πλήρως το πρόγραμμα του ΕΣΟΘΕ και πως αυτό θα αποτελεί τα μάτια του ΛΣ.

Παραδέχθηκε επίσης πως τα εναέρια μέσα του ΛΣ κυριολεκτικά ήταν σε εγκατάλειψη πλην όμως ήδη έχουν παρθεί οι αποφάσεις για πλήρη αποκατάσταση του στόλου τόσο των ελικοπτέρων (πετάει μόνον ένα και σύντομα αναμένεται να καθηλωθεί) όσο και των αεροσκαφών.

Για πρώτη φορά ο Υπουργός μας επισήμανε πως το ΛΣ θα προμηθευτεί νέα ελικόπτερα και αεροσκάφη απαντώντας σε σχετική ερώτηση του γράφοντος.

Αναφέρθηκε εκτενώς στα προγράμματα απόκτησης νέων πλωτών και ολικής ανανέωσης των σκαφών του ΛΣ. Επίσης, έμφαση όπως είπε θα δοθεί σε νέες τεχνολογίες επιτήρησης συνόρων όπως τα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη και οι θερμικές κάμερες. Θα ακολουθήσει αναλυτικό άρθρο επί τούτου. Συστηματικές είναι οι προσπάθειες που καταβάλλονται για την ενίσχυση τόσο της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών όσο και των Κλιμακίων Ειδικών Αποστολών, δυνάμεων του ΛΣ που βρίσκονται στη πρώτη γραμμή.

Για το θέμα με τη στενότερη εμπλοκή του ΛΣ σε θέματα εθνικής ασφάλειας ξεκαθάρισε πως υπάρχει η πρόβλεψη για τη νέα ολοκληρωμένη θαλάσσια στρατηγική μεταξύ 2021 και 2027.

Τέλος, συζητήθηκαν τα κονδύλια του ΛΣ. Σε βάθος χρόνου προβλέπονται περί τα 500 εκατομμύρια ευρώ ενώ άμεσα περί τα 200 εκατομμύρια ευρώ. Τα χρήματα αποτελούν συνδυασμό εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων και θα δοθούν με αποκλειστικό γνώμονα την επιτήρηση των συνόρων και την ανασυγκρότηση του ΛΣ μετατρέποντας το σε πραγματική Ακτοφυλακή.

Αναλυτική παρουσίαση των εξοπλιστικών του ΛΣ σε μεταγενέστερο χρόνο εντός της επόμενης εβδομάδας.

Ευχαριστούμε το Γραφείο τύπου του ΛΣ και το γραφείο του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του Υπουργού κ. Γιάννη Πλακιωτάκη για την τηλεδιάσκεψη και το κάλεσμα από τη μεριά τους να συνομιλήσουμε με τον Υπουργό και ευχόμαστε σύντομα όλα τα παραπάνω να υλοποιηθούν άμεσα.

Για πολλοστή φορά τονίζουμε πως το ΛΣ επιβάλλεται να ανασυγκροτηθεί πλήρως σε επίπεδο υλικοτεχνικής υποδομής αξιοποιώντας κοινοτικά κονδύλια και αναλαμβάνοντας σημαντικό επιχειρησιακό έργο από τις Ένοπλές Δυνάμεις απαλλάσσοντας τις από ένα μεγάλο φορτίο δυσανάλογο των πόρων που έχουν. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε πως το ΛΣ πρέπει επιτέλους να αναλάβει την έρευνα και διάσωση στη θάλασσα με δικά του ιπτάμενα μέσα.