Απαντήσεις για τη πορεία των εξοπλιστικών προγραμμάτων έδωσε ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος από το βήμα της Βουλής χθες το δράδυ. Σύμφωνα με την ομιλία του, ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος επισήμανε τα ακόλουθα σημεία:

Έναρξη παραλαβών των πρώτων ανταλλακτικών Mirage

Παραλαβή του πρώτου MH-60R το 2021 ή το 2022

Εκπαίδευση στα Heron από το προσωπικό των ΕΔ

Απόφαση ΚΥΣΕΑ για νέες τορπίλες και έναρξη διαπραγματεύσεων

Προσεχώς εκσυγχρονισμός φρεγατών ΜΕΚΟ 200ΗΝ

Αξιολόγηση προτάσεων για νέες φρεγάτες

Σύναψη σύμβασης Rafale ως τα τέλη του χρόνου

Νέος νόμος για τα εξοπλιστικά

Η προσπάθεια είναι διαρκής, τώρα γίνεται πιο εντατική γιατί έτσι απαιτούν οι συγκυρίες. Γίνεται χωρίς φανφάρες, χωρίς πολλά λόγια, με πολλή δουλειά και με πνεύμα άριστης συνεργασίας ανάμεσα στην Πολιτική και Στρατιωτική Ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας, υπό την καθοδήγηση και το συντονισμό του Πρωθυπουργού.

Στόχος είναι η επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων, μέσα από τη βελτίωση της υποστήριξης και αναβάθμισης των υπαρχόντων οπλικών συστημάτων, μέσα από την απόκτηση νέων συστημάτων με τη μέγιστη σχέση κόστους και επιχειρησιακού οφέλους, μέσα από την ενίσχυση των υποδομών, μέσα από την αναδιοργάνωση -με όρους αναβίωσης, θα έλεγα- της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, με μοχλό διεθνείς συνεργασίες και συνέργειες ως προς τη συμπαραγωγή συστημάτων (αυτό το σχέδιο εκτυλίσσεται μέρα με τη μέρα). Δυο λόγια για τα Εξοπλιστικά διότι καταλαβαίνω ότι εκεί επικεντρώνεται και το μεγάλο ενδιαφέρον.

Ίσως για πρώτη φορά στο πλαίσιο μιας οργανωμένης και εντατικής προσπάθειας, από τα τρία Γενικά Επιτελεία -υπό το συντονισμό του ΓΕΕΘΑ και σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου και του Πρωθυπουργού- προωθείται ένα άρτιο προτεραιοποιημένο και κοστολογημένο πρόγραμμα εξοπλισμών που καλύπτει τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων σε βάθος 15ετίας.

Το πρόγραμμα αυτό συμφωνήθηκε από την Πολιτική και Στρατιωτική Ηγεσία του Υπουργείου σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών. Καταλαβαίνετε γιατί έχω ένα επιπρόσθετο λόγο να στηρίξω την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών που ενισχύει τις δυνατότητες του αμυντικού προϋπολογισμού της χώρας. Υποβλήθηκε στον Πρωθυπουργό προς έγκριση, εγκρίθηκε και υλοποιείται.

Πρόκειται για 107 υποπρογράμματα, άλλα έτοιμα προς χρηματοδότηση, άλλα ήδη χρηματοδοτημένα, άλλα έτοιμα προς συμβασιοποίηση, άλλα ήδη συμβασιοποιημένα που βαίνουν προς υλοποίηση και στους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων και σηματοδοτούν την αρχή της νέας εποχής για τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας.

Αυτά τα 107 υποπρογράμματα αποτέλεσαν προϊόν πυρετώδους σχεδιασμού, δουλειάς και συνεργασίας μηνών από την Πολιτική και Στρατιωτική Ηγεσία και σηματοδοτούν το τέλος μιας περιόδου αδράνειας και καθυστερήσεων σε όλα τα επίπεδα. Περί το 90% απ’ αυτά έχουν να κάνουν με τη συντήρηση, υποστήριξη και αναβάθμιση υφιστάμενων συστημάτων, τα υπόλοιπα -πιο δαπανηρά- με την πρόσκτηση νέων συστημάτων. Προς το σκοπό αυτό και με απόφαση του Πρωθυπουργού, ο Προϋπολογισμός για τις Αμυντικές Δαπάνες (θα τα πούμε εκτενέστερα προσεχώς κατά τη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό) ενισχύεται δραματικά ύστερα από πάρα πολλά χρόνια.

Στο προσχέδιο για το 2021, από τα 530 εκατ. ευρώ που προβλέπονταν ετησίως ως τώρα, θα ανέβουμε στα δύο και πλέον δισ. για τις αμυντικές δαπάνες της χώρας. Σταχυολογώντας τις κύριες παρεμβάσεις για τα Εξοπλιστικά με την μεγαλύτερη οικονομία χρόνου που μπορώ να έχω:

Σταχυολογώντας τις κύριες παρεμβάσεις για τα Εξοπλιστικά με την μεγαλύτερη οικονομία χρόνου που μπορώ να έχω: Θυμίζω από το Δεκέμβριο του 2019 υπογράφηκε και πέρασε από τη Βουλή με Νόμο η συμφωνία – πλαίσιο για την εν συνεχεία υποστήριξη των αεροσκαφών Mirage 2000-5. Οι εκτελεστικές συμφωνίες υπογράφηκαν κι έχουν τεθεί σε ισχύ από τον περασμένο Οκτώβριο.

Ήδη τα πρώτα ανταλλακτικά που είχαν να έρθουν από το 2012 γι’ αυτά τα αεροσκάφη, παραδόθηκαν στις Μοίρες, τοποθετούνται στα «Μιράζ». Ήδη έχουμε δύο επιπλέον αεροσκάφη στις διαθεσιμότητες Πολεμικής Αεροπορίας και με ρυθμό ένα με δύο το μήνα θα φτάσουμε στον επιθυμητό στόχο των 24 διαθεσίμων Mirage-2005 με όλα τα όπλα τους.

Παράλληλα με τον ίδιο Νόμο εγκρίθηκε και υλοποιείται ήδη ο εκσυγχρονισμός 87 αεροσκαφών F-16 στον τύπο “Viper” που είναι η πιο προηγμένη εκδοχή αυτού του αεροσκάφους παγκοσμίως. Στην ΕΑΒ χορηγείται, μέσω των αθροιστικών, ενίσχυση οικονομική ύψους 280 εκατομμυρίων. Το Μάιο του 2020 προχωρήσαμε στην χρονομίσθωση δύο μη-επανδρωμένων οχημάτων ισραηλινής κατασκευής μαζί με τον επίγειο σταθμό ελέγχου.

Ήδη το προσωπικό εκπαιδεύεται εκεί που πρόκειται αυτά να επιχειρήσουν και βέβαια η εκπαίδευση αφορά και τους τρεις κλάδους.

Τον Ιούνιο του 2020 παραλάβαμε την προτελευταία, κατά το πρόγραμμα, τορπιλάκατο από τα «Ναυπηγεία Ελευσίνος» αφού επισπεύσαμε το πρόγραμμα ναυπήγησής τους. Η τελευταία, η οποία ήδη έχει καθελκυστεί, θα παραληφθεί εντός του 2021. Τον Ιούλιο του 2020 υπεγράφη διακρατική συμφωνία με τις ΗΠΑ για την εν συνεχεία υποστήριξη των ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού τύπου “S70” αλλά και για την πρόσκτηση τεσσάρων καινούργιων ελικοπτέρων τύπου “Romeo”, των καλύτερων ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων στον κόσμο αυτή την περίοδο.

Αυτήν την στιγμή οι υπηρεσίες του Υπουργείου επεξεργάζονται την τροποποιητική συμφωνία ως προς το χρονοδιάγραμμα πληρωμών και παράδοσης, ώστε να έχουμε κάποια από αυτά τα ελικόπτερα το συντομότερο δυνατόν, ίσως το 2021, ασφαλώς το 2022.

Η υπόθεση της πρόκτησης και αναβάθμισης των καινούριων τορπιλών βρίσκεται στο ΚΥΣΕΑ. Έχει ήδη αποφασιστεί η ενεργοποίηση του υποπρογράμματος και τις προσεχείς μέρες αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις με την κατασκευάστρια εταιρεία για να ολοκληρωθεί κι αυτό. Οι τέσσερις καινούργιες φρεγάτες που πρόκειται να αποκτήσει το Πολεμικό Ναυτικό, βρίσκονται στη φάση της αξιολόγησης των προτάσεων από τους επιτελείς, ώστε να υποβληθεί η πρόταση που θα προκριθεί προς την Πολιτική Ηγεσία, παράλληλα με τον εκσυγχρονισμό μέσης ζωής των τεσσάρων φρεγατών τύπου “ΜEKO” έχει ήδη ξεκινήσει διαδικασία ενεργοποίησης αυτού του υποπρογράμματος.

Έχει ήδη ληφθεί από το Σεπτέμβριο, η απόφαση για πρόκτηση 18 αεροσκαφών τύπου “Rafale” από την κατασκευάστρια εταιρία. Ήδη έχουν ξεκινήσει διαβουλεύσεις όσον αφορά στην επεξεργασία και την υλοποίηση της σύμβασης που θα φέρουμε με Νόμο μέχρι το τέλος του έτους στη Βουλή των Ελλήνων, ενώ αντιπροσωπεία της γαλλικής πλευράς διαπραγματεύεται με την Πολεμική Αεροπορία τις λεπτομέρειες υλοποίησης και παραλαβής το συντομότερο δυνατό κάποιων από αυτά τα αεροσκάφη.

Το σχέδιο του νέου Νόμου για τις προμήθειες στις Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκεται κατατεθειμένο στη Γραμματεία της Kυβέρνησης. Θα βγει σύντομα στη διαβούλευση και αναμένεται να έρθει στη Βουλή προς ψήφιση μέσα στον επόμενο μήνα. Νομίζω ότι είναι μία παρέμβαση που θα βοηθήσει τις προμήθειες στις αμυντικές δαπάνες προς την τήρηση της διαφάνειας σε συνδυασμό με την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα.

Θυμίζω ότι πρόσφατα εγκρίθηκε από την αρμόδια Επιτροπή και το σχέδιο Νέας δομής Δυνάμεων 2020-2034 που ανοίγει το δρόμο για τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων στη νέα εποχή. Κάτι για το προσωπικό και τελειώνω: Κατά τα προηγούμενα έτη η είσοδος νέου προσωπικού στις Ένοπλες Δυνάμεις είχε περιοριστεί στην απαραίτητη εισαγωγή σπουδαστών στις παραγωγικές Σχολές Αξιωματικών-Υπαξιωματικών.

Δεν υπήρχε καμία πρόβλεψη για προσλήψεις χαμηλόβαθμου προσωπικού. Αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα, προσλάβαμε ήδη 1.000 Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης, αυξήσαμε κατά 516 άτομα τους εισακτέους στις παραγωγικές σχολές (τους αυριανούς αξιωματικούς και υπαξιωματικούς που θα στελεχώσουν κρίσιμες ειδικότητες ιδίως στο Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία) και δρομολογούμε την πρόσκληση άλλων 1.600 Επαγγελματικών Οπλιτών και 1.000 Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης μόνο για το έτος 2021.

Έχει εξαγγελθεί από τον Πρωθυπουργό η επικείμενη αύξηση της θητείας. Για όσους μιλήσουν για «πολιτικό κόστος», θα απαντήσω ότι κάποιες φορές είναι προτιμητέα μια απόφαση με πολιτικό κόστος παρά μιας μη-απόφασης με εθνικό κόστος! Αυτή τη στιγμή η εθνική επιταγή επιβάλλει ότι οι Μονάδες πρέπει να ενισχυθούν σε έμψυχο δυναμικό.