Σύμφωνα με δήλωση, στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «RIA Novosti», την οποία αναμετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Anadolu», του Γενικού Διευθυντή της ρωσικού οργανισμού εξαγωγών αμυντικού υλικού Rosoboronexport, Alexander Mikheev, ξεκίνησε η κατασκευή των αντιαεροπορικών-αντιπυραυλικών συστημάτων S-400 Triumph που προορίζονται για την Τουρκία.

Υπενθυμίζουμε ότι λίγες εβδομάδες πριν, Μόσχα και Άγκυρα συμφώνησαν να επισπεύσουν την παράδοση των S-400. Λίγο νωρίτερα, τον Ιανουάριο του 2018, κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης δημοσιογραφικής ενημέρωσης του SSM (Τουρκικό Υπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας), έγινε γνωστό ότι η Τουρκία θα παραλάβει συνολικά 18 τετραπλούς εκτοξευτές (72 βλήματα έτοιμα προς βολή), οργανωμένους σε δύο Πυροβολαρχίες με εννέα εκτοξευτές έκαστη Πυροβολαρχία. Οι δύο Πυροβολαρχίες θα οργανωθούν σε Μοίρα με Ζώνη Ευθύνης (ΖΕ) ολόκληρη η επικράτεια της Τουρκίας.

Το κόστος της προμήθειας είναι της τάξεως των $ 2,5 δισεκατομμυρίων, εκ των οποίων το 45% έχει ήδη καταβληθεί ως προκαταβολή και το υπόλοιπο 55% θα καταβληθεί από τη Ρωσία ως δάνειο. Η παράδοση της πρώτης πυροβολαρχίας αναμενόταν τον Μάρτιο του 2020, αλλά πλέον τοποθετείται εντός του 2019.

Σύμφωνα με ανάρτηση του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων TASS, στις αρχές Φεβρουαρίου 2018, μετά από την παράδοση του πρώτου συστήματος (δηλαδή των 18 εκτοξευτών), Ρωσία και Τουρκία θα υπογράψουν, εάν υπάρξει συμφωνία φυσικά, νέα σύμβαση για την προμήθεια και δεύτερου συστήματος (άλλοι 18 εκτοξευτές), το οποίο και θα παραδοθεί ένα χρόνο μετά την υπογραφή της σύμβασης. Το δεύτερο συμβόλαιο, εφόσον υπογραφεί, θα περιλαμβάνει και δικαίωμα συμπαραγωγής ορισμένων, μη-κρίσιμων, υποστηρικτικών στοιχείων του S-400 από την Τουρκία.