Στις αρχές Μαΐου είχαμε δημοσιεύσει μια είδηση με μεγάλο ελληνικό ενδιαφέρον, ότι δηλαδή το Μπαχρέιν αποφάσισε να εξοπλίσει τα μαχητικά F-16 Block.70 με βλήματα κατά πλοίων AGM-84 Block.2 Harpoon (συνολικά θα αποκτηθούν 20 βλήματα). Μια άλλη, εξίσου ενδιαφέρουσα είδηση, ανάλογης σημασίας, έρχεται από την Ταϊβάν η οποία, όπως φαίνεται από τη φωτογραφία, πιστοποιεί τα ίδια βλήματα στα υπό αναβάθμιση μαχητικά αεροσκάφη F-16 Viper.

Συνολικά το F-16 μπορεί να μεταφέρει έως δύο βλήματα AGM-84 Harpoon, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι τα συγκεκριμένα βλήματα έχουν πιστοποιηθεί στο αεροσκάφος. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «f-16.net» τα ελληνικά F-16 της έκδοσης Block.52+ έχουν πιστοποιηθεί στη χρήση των AGM-84 Harpoon, από κατασκευής τους.

Σύμφωνα με την ίδια ιστοσελίδα οι τροποποιήσεις που απαιτούν τα F-16 για να μπορούν να χρησιμοποιήσουν βλήματα AGM-84 Harpoon είναι η προσθήκη των απαιτούμενων αλγορίθμων στο σύστημα SMS (Stores Management System) του αεροσκάφους και η τροποποίηση του συστήματος διασύνδεσης (interface) του βλήματος και του αεροσκάφους.

Οι δύο αυτές εξελίξεις παρουσιάζουν, κατά την άποψη μας ελληνικό ενδιαφέρον με το σκεπτικό της διεύρυνσης των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της ΠΑ στον κρίσιμο τομέα των επιχειρήσεων κατά πλοίων. Όπως είναι γνωστό σήμερα η ΠΑ μπορεί να εκτελέσει επιχειρήσεις κατά πλοίων με τα μη-αναβαθμισμένα Mirage-2000 και τα βλήματα AM-39 Exocet.

Ωστόσο τα μη-αναβαθμισμένα Mirage-2000 γερνάνε και σύντομα θα πρέπει να τα αντικαταστήσουμε και να πιστοποιήσουμε τους AM-39 Exocet στα αναβαθμισμένα Mirage-2000. Μια άλλη, επικουρική, λύση είναι η πιστοποίηση των AGM-84 Harpoon στα υπό αναβάθμιση F-16, τουλάχιστον και φυσικά η προμήθεια ανάλογου αριθμού AGM-84 Harpoon.

Τα βλήματα και οι επιχειρήσεις κατά πλοίων αποτελούν ίσως την πιο άμεση λύση για την καταστροφή εχθρικών πλοίων. Ευτυχώς, την αξία των βλημάτων κατά πλοίων κατανόησε η Ελλάδα, αμέσως μετά την Κρίση των Ιμίων, με αποτέλεσμα την άμεση προμήθεια των AM-39 Exocet, που αναμφισβήτητα είναι μια από τις σημαντικότερες προσθήκες στο ελληνικό οπλοστάσιο, τα τελευταία χρόνια.

Όπως έχουν έρθει τα πράγματα, δηλαδή λόγω της αδυναμίας της Ελλάδας να προχωρήσει στην εκπόνηση και υλοποίηση νέων εξοπλιστικών προγραμμάτων, λόγω της αδυναμίας εξεύρεσης κονδυλίων, η επένδυση σε υψηλής αξίας όπλα, όπως είναι τα βλήματα κατά πλοίων, είναι μια άμεση και οικονομική λύση για την ελληνική άμυνα.