Συγγραφέας: Ηλίας Νταλούμης

Εκδότης: Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος. Ακτή Θεμιστοκλέους, Φρεαττύς, 18537 Πειραιάς, τηλ: 210 4516264, 210 4516822 / Fax: 210 4512277 / e-mail: [email protected] /  www.hmmuseum.gr

ISBN: 978-618-82181-4-7

Σελίδες: 404

Τιμή: 10 €

Το βιβλίο είναι μια καταγραφή των πλοίων με τα οποία οι νεότεροι Έλληνες συγκρότησαν το Ναυτικό τους. Από την εποχή του Αγώνα της Ανεξαρτησίας έως και σήμερα. Ο Ηλίας Νταλούμης συνεχίζοντας το ταξίδι του στην έρευνα των  πολύτιμων αρχείων της ναυτικής ιστορίας, μας έδωσε με το βιβλίο του «Τα Πλοία του Ναυτικού 1826-2017», άλλη μια ευκαιρία μάθησης, υπενθύμισης, αναπόλησης και επιβεβαίωσης, ότι έχουμε το δικαίωμα να υπερηφανευόμαστε  πως είμαστε ένας λαός ναυτικός.

Ο συγγραφέας ξετυλίγει το νήμα από τα πρώτα χρόνια μετά τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας και μας παρουσιάζει όλο το πανόραμα και την εξέλιξη του πολεμικού στόλου μέχρι τις μέρες μας. Η προσπάθειά του αυτή δεν εξαντλήθηκε στην καταγραφή των πλοίων του Ναυτικού από την 5η Απριλίου 1827, που συγκροτείται ο «Εθνικός Στόλος» στην Γ’ Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας (άλλη μια επέτειος που ξεχνάμε), μέχρι σήμερα, αλλά τα συνοδεύει με πλήθος λεπτομερειών και στοιχείων τεχνικών, αλλά και ιστορικών, έτσι ώστε ο αναγνώστης βλέπει να ζωντανεύει μπροστά του η ναυτική ιστορία της χώρας σε συγκεκριμένες περιόδους πολεμικές ή ειρηνικές.

Η παράθεση των πλοίων γίνεται αλφαβητικά και χρονολογικά. Εκτός από τα αμιγώς πολεμικά ή αν προτιμάτε τα πλοία που ήσαν ιδιοκτησία του Ναυτικού, έχουν συμπεριληφθεί και πλοία που επιτάχτηκαν ή ναυλώθηκαν. Αυτά τα τελευταία είναι ελάχιστα. Τα επίτακτα  όμως είναι πολλά. Φυσικά δεν συμπεριλήφθηκαν όλα. Επιλέχτηκαν όσα κρίθηκε ότι έπαιξαν κάποιο σημαντικότερο ρόλο στην εξέλιξη των γεγονότων και βρέθηκαν στοιχεία γι’ αυτά. Γιατί η έλλειψη στοιχείων είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ερευνητής.

Το βιβλίο έχει τη μορφή αντίστοιχων ξένων, προσφέροντας στον αναγνώστη έναν θησαυρό γνώσεων για κάθε ένα πλοίο, ή απλό πλεούμενο που πέρασε από το Ναυτικό και παρέμεινε στους κόλπους του για ολόκληρη, ή μέρος της επιχειρησιακής του ζωής.

Παράλληλα το σχήμα και ο όγκος του είναι σε εξαιρετικά διευκολυντικές για τον αναγνώστη διαστάσεις, έτσι ώστε να είναι εύχρηστο στην ανάγνωση και τη μεταφορά.

Στο πέρασμα αυτών των χρόνων τα 1059 πλοία, μικρά ή μεγάλα, πρώτης γραμμής ή βοηθητικά, γνωστά ή ξεχασμένα, περνάνε μπροστά από τα μάτια του αναγνώστη με τα όμορφα ονόματά τους που θυμίζουν μυθολογικά πρόσωπα, ηρωικές μορφές της ιστορίας μας, αγωνιστές, ναυμαχίες, ποτάμια και λίμνες, νησιά αλλά και «θηρία», το καθένα με  τις λεπτομέρειες ναυπήγησής του, τα τεχνικά χαρακτηριστικά του, την ιστορία του αλλά και παραλειπόμενα της θαλασσινής διαδρομής του και πάντα στο τέλος η τόσο ελκυστική επεξήγηση της ονοματοδοσίας τους.