«Η Γερμανία θα πρέπει να επενδύσει σοβαρά στην άμυνα της και μην αφήνει τους άλλους να κάνουν τη βρώμικη δουλειά» παροτρύνει το Βερολίνο η έκθεση του βέλγικου Think-Tank «Friends of Europe» υπό τον τίτλο «Jumping Over its Shadow». H έκθεση στέκεται επικριτικά στα αποτελέσματα δημοσκόπησης που έγινε στη Γερμανία, σύμφωνα με την οποία οι Γερμανοί συμφωνούν σε μια μικρή αύξηση των αμυντικών δαπανών, αλλά όχι σε μεγάλη αύξηση τους.

Σύμφωνα με την έκθεση, η οποία επικαλείται δηλώσεις ανώτατων αξιωματούχων του ΝΑΤΟ, οι Γερμανοί πολίτες δεν ενθουσιάζονται με την ιδέα μιας μεγάλης αύξησης των αμυντικών δαπανών της χώρας. Σήμερα η Γερμανία δαπανά μόλις το 1,2% (€ 45 δις.) του ΑΕΠ για την άμυνα έναντι του Νατοϊκού στόχου του 2%. Επιπλέον η έκθεση αναφέρει ότι οι Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν σμικρύνει δραματικά τα τελευταία 20 χρόνια τόσο σε επίπεδο υλικού όσο και σε επίπεδο μονάδων και προσωπικού. Σύμφωνα με τον Πωλ Τέιλορ, συγγραφέα της έκθεσης, «αεροσκάφη, ελικόπτερα, τεθωρακισμένα οχήματα και πλοία έχουν κανιβαλιστεί προκειμένου να παραμείνουν λειτουργικά και ενεργά άλλα συστήματα. Παρά την αύξηση των αμυντικών δαπανών το 2016 και 2017 ο πλήρης επανεξοπλισμός της Bundeswehr θα διαρκέσει 10-15 χρόνια». Εάν η Γερμανία θέλει να ασκήσει έναν ηγετικό ρόλο στα αμυντικά πράγματα της Ευρώπης, όπως ασκεί στα οικονομικά, τότε θα πρέπει να επενδύσει στην άμυνα, καταλήγει η έκθεση.

Βέβαια η έκθεση αναγνωρίζει ότι μετά το 1945 η Γερμανία ακολούθησε μια πολύ προσεκτική αμυντική και διπλωματική πολιτική για ιστορικούς λόγους, αλλά τονίζει ότι σήμερα τα δεδομένα έχουν αλλάξει και η Γερμανία αρχίζει να αναλαμβάνει περισσότερες ευθύνες υπέρ της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας ασφάλειας. Σύμφωνα με την έκθεση οι τομείς ασφαλείας για τους οποίους ανησυχούν οι Γερμανοί πολίτες είναι η ισλαμική τρομοκρατία εντός της γερμανικής επικράτειας και τη Μέση Ανατολή και οι κυβερνοεπιθέσεις κατά των υποδομών της χώρας. Ακολουθούν η πολιτική της Ρωσίας, η κλιματική αλλαγή και η μετανάστευση.

Σε κάθε περίπτωση η έκθεση υπογραμμίζει ότι όλα τα κόμματα της Βουλής δεν επιθυμούν μεγάλη αύξηση των αμυντικών δαπανών, κάτι που έρχεται σε αντιδιαστολή με τη δήλωση-δέσμευση της Άγκελα Μέρκελ για αύξηση των αμυντικών δαπανών της χώρας στο 2% του ΑΕΠ έως το 2024, σύμφωνα με την απόφαση του ΝΑΤΟ το 2014. Υπενθυμίζουμε ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Σίγκμαρ Γκάμπριελ, είχε χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη απόφαση ως «παράλογη». Στο ίδιο μήκος κύματος και η ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών, Μανουέλα Σβέσιγκ, η οποία δήλωσε ότι «δεν χρειαζόμαστε επανεξοπλισμό, δεν χρειαζόμαστε να δαπανούμε επιπλέον € 20 δισεκατομμύρια το χρόνο για εξοπλισμούς. Θέλουμε να δαπανήσουμε αυτά τα χρήματα στην εκπαίδευση». Σύμφωνα με την έκθεση ο λόγος της απροθυμίας των Γερμανών για αύξηση των αμυντικών δαπανών είναι ότι οι Γερμανοί γενικά αποστρέφονται την ιδέα της εμπλοκής της χώρας σε πολέμους στο εξωτερικό.