Εντός του Ιουλίου θα πλεύσει το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο ίδιος ο υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, ο οποίος, επιπροσθέτως, υπογραμμίζει ότι και το σκάφος σεισμικών ερευνών «Ορούτς Ρέις» διεξάγει έρευνες στη θάλασσα του Μαρμαρά, ενώ το «Μπαρμπαρός» τις συνεχίζει νότια της Κύπρου. Υπενθυμίζεται ότι με βάση όλες τις πληροφορίες που φθάνουν στην Αθήνα τους τελευταίους δύο μήνες, τα συγκεκριμένα πλοία εμπλέκονται άμεσα στα σχέδια της Άγκυρας να προωθήσει ακόμα πιο έντονα τις διεκδικήσεις της στις υφαλοκρηπίδες Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας. «Ολοκληρώσαμε το 80% των δραστηριοτήτων αναβάθμισης του “Γιαβούζ” χρησιμοποιώντας εγχώρια τεχνολογία. Το πλωτό γεωτρύπανο θα είναι έτοιμο να αρχίσει τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο τον Ιούλιο. Τα δύο σκάφη μας, “Φατίχ” και “Γιαβούζ”, θα μεταφέρουν τη σημαία μας στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε, χαρακτηριστικά ο κ. Ντονμέζ. Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας πρόσθεσε, ακόμη, ότι η χώρα του «θα συνεχίσει να προστατεύει σθεναρά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων» στην περιοχή.

Γράφει ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ για την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ενδεικτικές της ατζέντας που προωθεί στην Αν. Μεσόγειο η Άγκυρα είναι οι προτάσεις του απόστρατου ναυάρχου και ακαδημαϊκού Τσιχάτ Γιαϊτσί, ο οποίος πρόσφατα επανήλθε ζητώντας ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Τουρκίας και άμεση οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με τη Λιβύη. Σε πρόσφατη ομιλία του στο πανεπιστήμιο της Άγκυρας, σημεία της οποίας αναδημοσιεύθηκαν στη χθεσινή έκδοση της εφημερίδας «Χουριέτ», ο κ. Γιαϊτσί, εκ των θεωρητικών εμπνευστών της «Γαλάζιας Πατρίδας» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η «γεωγραφικά επικλινής τοποθεσία της Τουρκίας συνομολογεί το δικαίωμά της να χαράσσει διαγώνιες γραμμές για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών της και την υπογραφή συμφωνιών οριοθέτησης με τη Λιβύη, το Ισραήλ και τον Λίβανο». Η υλοποίηση της συγκεκριμένης θέσης ουσιαστικά αποκλείει την Κύπρο από οποιαδήποτε δικαιώματα στην Αν. Μεσόγειο και δεν της αφήνει παρά μερική επήρεια.

Παράλληλα, στην Αθήνα καταγράφηκε μία ακόμα κρίση στο υπ. Εθνικής Άμυνας, μία ημέρα πριν ο Ευάγγελος Αποστολάκης αναχωρήσει για τις ΗΠΑ όπου θα έχει, μεταξύ άλλων, συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του Πάτρικ Σάναχαν. Χθες, ο απόστρατος αντιστράτηγος Νίκος Ζαχαριάδης, επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας που συζήτησε με την αντίστοιχη τουρκική για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), παραιτήθηκε από τη θέση του γενικού διευθυντή Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Δημοσίων Σχέσεων του υπ. Εθνικής Άμυνας. Σε δηλώσεις του στην ιστοσελίδα lawandorder.gr, ο κ. Ζαχαριάδης είπε ότι αιτία της παραίτησής του ήταν η προγραμματισμένη μετάβαση της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Τουρκία για τον δεύτερο γύρο των συνομιλιών για τα ΜΟΕ. Όπως ο ίδιος υποστήριξε, οι συζητήσεις αυτές θα πρέπει να σταματήσουν έως τις εκλογές, ώστε να ενημερωθεί η νέα κυβέρνηση και να αποφασιστεί αν αυτές θα πρέπει να συνεχιστούν ή να σταματήσουν.

Στο θέμα αναφέρθηκαν ο Βασίλης Κικίλιας και ο Αναστάσιος Δημοσχάκης, τομεάρχης και αναπληρωτής τομεάρχης Άμυνας αντιστοίχως, οι οποίοι, επιπλέον καταγγέλλουν ρουσφετολογικός μεταθέσεις. «Ας αντιληφθούν επιτέλους ότι, με τη χώρα ουσιαστικά να βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία πολιτική νομιμοποίηση να παίρνει αποφάσεις που δεσμεύουν τη χώρα για τα επόμενα χρόνια. Κι ούτε να προχωρά σε ρουσφετολογικές τοποθετήσεις, που πλήττουν το κύρος των Ενόπλων Δυνάμεων και το ηθικό των στελεχών μας», τονίζουν.

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ