Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με μία σκληρή ανακοίνωση τονίζει ότι η απόφαση της Κύπρου για την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το τεμάχιο 7  αγνοεί  επιδεικτικά την τουρκοκυπριακή πλευρά, ενώ κάνει λόγο για συμφέροντα και δικαιώματα στην περιοχή.

Την έντονη αντίδραση της Άγκυρας προκάλεσε η απόφαση του υπουργικού Συμβουλίου Κύπρου να καλέσουν τους αδειούχους στα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ που συνορεύουν με το τεμάχιο 7 να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για αδειοδότηση του τεμαχίου.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του απάντησε σε υψηλούς τόνους στα σχέδια της Λευκωσίας, υπογραμμίζοντας ότι η απόφαση αυτή είναι μία απόδειξη ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά εξακολουθεί να μην αντιμετωπίζεται ισότιμα, ενώ κάνει λόγο «για δικαιώματα και συμφέροντα στο νησί και στους φυσικούς του πόρους».

«Εκφράζουμε την ανησυχία ότι η Ελληνοκυπριακή Κυβέρνηση αποφάσισε να προσκαλέσει διεθνείς εταιρείες για την λεγόμενη αδειοδότηση του τεμαχίου 7, περιορίζοντας μονομερώς την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Η απόφαση αυτή είναι απόδειξη ότι εξακολουθούν να αγνοούν τα ισότιμα και αναπόσπαστα δικαιώματα και συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων στους φυσικούς πόρους του νησιού», αναφέρει η ανακοίνωση.

«Από την άλλη, η απόφαση αυτή παραβιάζει τα δικαιώματα της χώρας μας που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο στην υφαλοκρηπίδα της περιοχής. Ένα σημαντικό μέρος του τεμαχίου 7, που ονομάζεται περιοχή αδειών, βρίσκεται στην τουρκική υφαλοκρηπίδα της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως έχει γίνει γνωστό με τις αποφάσεις μας τον Μάρτιο του 2004 και του 2013, οποιαδήποτε ενέργεια πραγματοποιηθεί με στόχο τις έρευνες για φυσικές πηγές στην υφαλοκρηπίδα μας, την οποία έχουμε δηλώσει στον ΟΗΕ, θα πρέπει να ζητηθεί άδεια από την χώρα μας. Επισημαίνουμε ότι η χώρα μας δεν θα επιτρέψει σε οποιαδήποτε ξένη χώρα, εταιρεία ή πλοίο να πραγματοποιήσει έρευνες για υδρογονάνθρακες χωρίς την άδειά μας. Θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στην υφαλοκρηπίδα και θα διεξάγουμε κάθε είδους δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένων και γεωτρήσεων. Στην πραγματικότητα σχεδιάζονται γεωτρήσεις στο εγγύς μέλλον στην υφαλοκρηπίδα μας στην Ανατολική Μεσόγειο και στις αδειοδοτημένες περιοχές της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου», σημειώνει το τουρκικό υπουργείο.

Σημειώνεται ότι η Κύπρος χθες αποφάσισε να κληθούν οι αδειούχοι στα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ που συνορεύουν με το τεμάχιο 7 να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για αδειοδότηση του τεμαχίου. Παράλληλα, στα θέματα της ενέργειας, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τα έγγραφα για το διαγωνισμό για τις υποδομές για εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης είπε πως για το τεμάχιο 7 για το οποίο υπήρξε ενδιαφέρον για γεωλογικούς λόγους από διάφορες εταιρείες, αποφασίστηκε να ενεργοποιηθεί το άρθρο του Νόμου 5.6 που επιτρέπει για γεωλογικούς λόγους να καλέσουν τους αδειούχους στα συνορεύοντα τεμάχια για όσους το επιθυμούν να καταθέσουν αιτήσεις. «Αυτή η διαδικασία είναι παρόμοια σε υφή με αυτή του τρίτου γύρου αδειοδοτήσεων και θα αφορά ουσιαστικά τους αδειούχους στα τεμάχια 6, 8, 10, 11».

Ερωτηθείς γιατί επέλεξε η Κυβέρνηση να πάει στη λύση της πρόσκλησης ενδιαφέροντος για αδειοδότηση του τεμαχίου 7 από τα γειτονικά τεμάχια και όχι στην προκήρυξη ενός νέου γύρου αδειοδότησης, ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως για το τεμάχιο 7 υπάρχουν πολύ συγκεκριμένοι γεωλογικοί λόγοι που έχουν να κάνουν με την ανακάλυψη του Κοιτάσματος Καλυψώ. «Επιτρέψτε μου να μην επεκταθώ γιατί αφορά ουσιαστικά και το θέμα της ανακάλυψης του Κοιτάσματος Καλυψώ», είπε.

ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ