Μαζικές επιχειρήσεις συλλογής πληροφορίες από τα Τουρκικά UAV τύπου Bayraktar πραγματοποιήθηκαν χθες και σήμερα πάνω από τη περιοχή ευθύνης της ΑΣΔΕΝ. Ειδικότερα, τα UAV τύπου Bayraktar πέταξαν κυριολεκτικά πάνω από τις νότιες ακτές της Νήσου Χίου και πάνω από την ευρύτερη περιοχή των Δωδεκανήσων. Το UAV τύπου Bayraktar πέταξε σε ύψος 18.000 ποδών. Οι Τούρκοι χειριστές με περίσσιο θράσος εισήλθαν στον εθνικό εναέριο χώρο άνωθεν Χίου είτε για να δουν την ελληνική αντίδραση είτε για να πραγματοποιήσουν επιχείρηση συλλογής πληροφοριών νότια της Χίου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που τουρκικά UAV κάνουν τέτοιου είδους προκλήσεις. Εντύπωση προκαλεί πως οι χειριστές του UAV άφησαν το transporder ανοιχτό και η πτήση καταγράφθηκε από το flightradar 24.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση από το ΓΕΕΘΑ που σωπαίνει για τις νέες τουρκικές προκλήσεις. Ούτε υπάρχει ανακοίνωση εάν τα UAV αναχαιτίστηκαν ή αναγνωρίστηκαν όπως συμβαίνει με την ημερήσια καταγραφή των παραβάσεων και παραβιάσεων του FIR Αθήνας.

Η νέα ποιοτική αναβάθμιση στον τομέα συλλογής πληροφοριών από την Άγκυρα, έρχεται με τη μορφή εκμετάλλευσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών και αεροχημάτων, τα οποία με τη σημερινή διαθέσιμη τεχνολογία προσφέρουν την ικανότητα επιτήρησης-εντοπισμού στόχων ενδιαφέροντος – όχι μόνο εντός του ελληνικού FIR – αλλά και εντός του Εθνικού Εναέριου Χώρου (ΕΕΧ).

Είναι η πολλοστή φορά που τουρκικά UAV τύπου Bayraktar φωτογραφίζουν δρομολόγια, εγκαταστάσεις, χώρους απόκρυψης και διασποράς, θέσεις μάχης άνωθεν της ΑΣΔΕΝ. Η απειλή έχει επισημανθεί ήδη εδώ και αρκετό καιρό με σημαντικότερο, το περιστατικό υπερπτήσης μη επανδρωμένων drone UAV Bayraktar και των μεγαλύτερων MALE ANKA πάνω από μονάδες επιφανείας του ΠΝ στο βορειοανατολικό Αιγαίο, κατά τη διάρκεια της άσκησης «Παρμενίων -2017».

Η Τουρκία έχει δοκιμάσει τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τα τελευταία χρόνια, με πτήσεις στον Έβρο και νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, καταγράφοντας θέσεις της ελληνικής αμυντικής διάταξης και οπλικά συστήματα.

Δυστυχώς η ελληνική εξωτερική πολιτική της μη δυναμικής αντιμετώπισης των τουρκικών προκλήσεων έχει αποθρασύνει τη Τουρκία η οποία διαρκώς αναβαθμίζει το επίπεδο της προκλητικότητας. Τα τουρκικά UAV πρέπει σε κάθε περίπτωση να καταρρίπτονται ει δυνατόν πάνω από χερσαίο έδαφος. Άλλωστε εγείρεται και ζήτημα ασφάλειας πτήσεων.

Αύριο θα τοποθετηθούμε αναλυτικά επί του ζητήματος με άρθρο μας: «Τα Τ-6 της Π.Α σε ρόλο κηνυγών τουρκικών UAV».