Σε εξέλιξη βρίσκονται συζητήσεις για την κατασκευή ενός νέου υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου που θα ξεκινάει από το Ισραήλ και θα καταλήγει στην Αίγυπτο, στα πλαίσια των προσπαθειών για την μετατροπή της Ανατολικής Μεσογείου σε ενεργειακό κόμβο στο κατώφλι της Ευρώπης, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ Γιουβάλ Στάινιτς στο περιθώριο του East Mediterranean Gas Forum, το οποίο πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες στην Αίγυπτο με την συμμετοχή 7 χωρών της Μεσογείου.

Ειδικότερα, σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg αναφέρει πως η κατασκευή του αγωγού ενδέχεται να αρχίσει στις αρχές του επόμενου χρόνου, με σκοπό να εξυπηρετήσει την μεταφορά του φυσικού αερίου από τα ισραηλινά κοιτάσματα Λεβιάθαν και Ταμάρ προς τους υφιστάμενους τερματικούς σταθμούς της Αιγύπτου, όπου και θα επανεξάγεται προς άλλες αγορές (Ευρώπη ή Ασία). 

Επισημαίνεται δε, πως η νέα γραμμή θα επέτρεπε στο Ισραήλ να αυξήσει τις εξαγόμενες ποσότητες φυσικού αερίου προς την Αίγυπτο πέραν των 7 bcm ετησίως, πράγμα που αποτελεί την δυναμικότητα του του ήδη υφιστάμενου διασυνδετήριου αγωγού μεταξύ των δύο χωρών, του EMG.

Μάλιστα σχετικά με τον αγωγό EMG και την αξιοποίησή του, ο Στάινιτς ανέφερε πως θα παραδοθούν μικρές ποσότητες ισραηλινού φυσικού αερίου τον Απρίλιο, ενώ αρχής γενομένης τον Οκτώβριο με Νοέμβριο θα αυξηθούν φτάνοντας να καλύψουν την δυναμικότητα του αγωγού από την επόμενη χρονιά.

Επιστρέφοντας στο σενάριο για νέο αγωγό φυσικού αερίου μεταξύ των δύο χωρών, ο Ισραηλινός αξιωματούχος διατήρησε σαφείς αποστάσεις από τυχόν δεσμευτικές δηλώσεις, λέγοντας πως βρισκόμαστε στην φάση των συζητήσεων, δίχως να έχει ληφθεί κάποια τελική απόφαση, όπως υπογράμμισε σχετικά σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Bloomberg στο περιθώριο του East Mediterranean Gas Forum. 

Να θυμίσουμε ότι στο ίδιο φόρουμ έλαβε μέρος και ο Έλληνας υπουργός, Γιώργος Σταθάκης. Από την πλευρά του, ο υπουργός ενέργειας του Ισραήλ είχε επαφές με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Τάρεκ Ελ-Μόλα και τόνισε πως η συνεργασία των δύο χωρών στο φυσικό αέριο είναι η πιο σημαντική διμερής συνεργασία από την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας μέχρι σήμερα.

Σημειώνεται, τέλος, ότι οι χώρες της περιοχής θα συναντηθούν και πάλι τον Απρίλιο για την σύσταση του οργανισμού φυσικού αερίου της Μεσογείου.

Με πληροφορίες από energypress.gr