Σύμφωνα με φωτογραφία, που δημοσιεύτηκε στις 24 Σεπτεμβρίου, στον προσωπικό λογαριασμό ενός Ρώσου πιλότου στο «Instagram», ένα (1) ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος Su-35S αναχαίτισε και αναγνώρισε οπτικά ένα (1) αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος F-22 Raptor, τεχνολογίας Stealth, πάνω από τη Συρία. Η φωτογραφία απεικονίζει το υπέρυθρο ίχνος του F-22 και λήφθηκε από το υπέρυθρο σύστημα έρευνας και ανίχνευσης (IRST : Infra-Red Search and Track) του Su-35S, το OLS-35.

To OLS-35 αποτελείται από υπέρυθρο αισθητήρα, αποστασιόμετρο λέιζερ, σύστημα κατάδειξης στόχων και τηλεοπτική κάμερα. Το OLS-35 μπορεί να εντοπίσει αεροσκάφος με χαρακτηριστικά Stealth, σε απόσταση έως και 50 χιλιόμετρα. Κατά τη φάση της λειτουργίας του το OLS-35 ερευνά τον εναέριο χώρο για θερμικό ίχνος, είτε από τους κινητήρες των αεροσκαφών, είτε από την άτρακτο (κατά την πτήση παράγεται τριβή μεταξύ του αεροσκάφους και του αέρα και η τριβή παράγει θερμότητα).

Το συγκεκριμένο περιστατικό καταδεικνύει την αξία των αισθητήρων IRST για τον εντοπισμό μαχητικών τεχνολογίας Stealth. Η αξία αυτών των συστημάτων δεν έχει περάσει απαρατήρητη από την ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ), η οποία, παράλληλα με την αναβάθμιση των F-16 αναζητά τρόπους να πολλαπλασιάσει την επένδυση στην έκδοση Viper με μέσα, ικανά να αντιμετωπίσουν, στο μέτρο του δυνατού, την απειλή των τουρκικών F-35, εάν και εφόσον τελικά παραληφθούν από την Τουρκία.

Ένα από τα συστήματα που έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον της ΠΑ είναι το ατρακτίδιο Legion, το οποίο είναι ένας αισθητήρας πολλαπλών λειτουργιών, παθητικός, ο οποίος υποστηρίζει τις διαδικασίες στόχευσης σε περιβάλλον άρνησης χρήσης ραντάρ. Το βασικό σύστημα που ενσωματώνει είναι ο αισθητήρα IRST21, ο οποίος επιτυγχάνει υψηλής πιστότητας ανίχνευση και παρακολούθηση εναέριων στόχων. To Legion έχει επιλεγεί από την Αμερικανική Αεροπορία για τον εξοπλισμό των F-15C Eagle.

Ένα εξίσου σημαντικό πλεονέκτημα του Legion είναι η κοινή αρχιτεκτονική διασύνδεσης που ενσωματώνει, κάτι που του επιτρέπει να εναλλάσσεται ως φορτίο από αεροσκάφος σε αεροσκάφος χωρίς επιπρόσθετες απαιτήσεις πιστοποίησης. Παράλληλα, μέσω του συστήματος ζεύξης δεδομένων Link-16, η εικόνα που καταγράφει το Legion μπορεί να διαβιβαστεί και σε άλλες φίλιες δυνάμεις. Έτσι, οι φίλιες αεροπορικές δυνάμεις έχουν πλήρη επίγνωση της τακτικής κατάστασης.

Το Legion μπορεί να εκτελεί έρευνα αέρος-αέρος ανεξάρτητα ή ταυτόχρονα με το κύριο ραντάρ του αεροσκάφους (στην περίπτωση των F-16 Viper είναι το AN/APG-83 SABR), να ανακαλύπτει στόχους και αυτοί οι στόχοι να πλήττονται από το αεροσκάφος χωρίς να έχουν κάποια ένδειξη προειδοποίησης της επερχόμενης απειλής, δηλαδή λειτουργεί παθητικά. Η παράμετρος αυτή είναι εξαιρετικά κρίσιμη τόσο για την ασφάλεια του φίλιου αεροσκάφους όσο και για την αύξηση της πιθανότητας επιτυχημένου πρώτου πλήγματος.