Σε επίσημη ανακοίνωση του, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας σημειώνει: «Την Παρασκευή 13 Μαΐου 2022, πραγματοποιήθηκε συνάντηση επιτελών του ΓΕΣ με εκπροσώπους της εταιρείας ΕΛΒΟ, στο πλαίσιο διερεύνησης των δυνατοτήτων εκσυγχρονισμού και αποστρατικοποίησης των αρμάτων μάχης M σειράς».

Κι όλα αυτά τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει πάρει απόφαση για τον αναγκαίο και πολύτιμο εκσυγχρονισμό των αρμάτων μάχης Leopard 1 A5 και Leopard 2 A4. Δηλαδή τον βασικό κορμό των αρμάτων μάχης που υπηρετούν στη περιοχή ευθύνης του Δ Σώματος Στρατού. Εκεί δηλαδή που υπάρχουν οι πραγματικές ανάγκες.

Για το θέμα είχαμε αναφερθεί στις 21 Απριλίου 2022. Θα επαναλάβουμε και θα υπενθυμίσουμε αυτά που γράφαμε και τότε.

Η εξοπλιστική κινητικότητα στον χώρο των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων έπειτα από πολλά χρόνια εξοπλιστικής αδράνειας και ανομβρίας φαίνεται πως εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την αμυντική θωράκιση της χώρας.

Διαρκής είναι η προσπάθεια ανθρώπων του παρελθόντος πολλοί εκ των οποίων είναι κατάδικοι βάση των αποφάσεων της ελληνικής δικαιοσύνης να υπονομεύσουν το μέλλον της χερσαίας ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων προωθώντας εξοπλιστικά προγράμματα (τα οποία δεν σχετίζονται μόνον με την προοπτική αναβάθμισης των αρμάτων σειράς «Μ» αλλά και με προγράμματα του πυροβολικού) που δεν συνάδουν με τις πραγματικές ανάγκες του Στρατού Ξηράς αλλά εξυπηρετούν ιδιοτελή προσωπικά συμφέροντα και σκοπιμότητες.

Κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα προωθήθηκε πρόταση για τον εκσυγχρονισμό αρμάτων μάχης ηλικίας 60 ετών. Συγκεκριμένα των απαρχαιωμένων Μ-48 Α5 MOLF καθώς και των Μ-60 Α3 που υπηρετούν στη Περιοχή Ευθύνης της ΑΣΔΕΝ.

Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν πως οι ίδιοι κύκλοι που μάλιστα περιλαμβάνουν και αξιωματικούς του Στρατού Ξηράς αλλά και εν αποστρατεία αξιωματικούς επίσης του Στρατού σε συνεργασία με Έλληνες αντιπροσώπους προωθούν πρόγραμμα αυτή τη φορά για τα Μ48 A5 MOLF. Παρωχημένων αρμάτων μάχης που επίσης υπηρετούν στη Περιοχή Ευθύνης της ΑΣΔΕΝ. Και μάλιστα αρμάτων μάχης που έχουμε ήδη εκσυγχρονίσει τη δεκαετία του 1990 με νέο Σύστημα Ελέγχου Πυρός το MOLF.

Τη στιγμή που ο Ελληνικός Στρατός καλείται να πάρει αποφάσεις ζωής και θανάτου για το μέλλον των αρμάτων μάχης Leopard 2 και Leopard 1 A5 που καλούνται να δράσουν στη Θράκη ορισμένοι αξιωματικοί της Διεύθυνσης Ιππικού Τεθωρακισμένων θεωρούν πως τα άρματα στην ΑΣΔΕΝ έχουν καθοριστικό ρόλο πιο σημαντικό από το Δ Σώμα Στρατού… Και φυσικά δεν είναι μόνον τα άρματα μάχης. Είναι η ανάγκη για την καθολική αναβάθμιση του Πεζικού και συγκεκριμένα του μηχανοκίνητου πεζικού με την πάγια και ανελαστική ανάγκη για ένα σύγχρονο ΤΟΜΠ και ΤΟΜΑ.

Η ιλαροτραγωδία της υπόθεσης είναι πως και η Διεύθυνση Πυροβολικού του Γενικού Επιτελείου Στρατού ακολουθεί παρόμοια βήματα με εξαίρεση ορισμένες φωτεινές εξαιρέσεις όπως το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων RM-70 ή τις λύσεις που εξετάζονται για τα Μ-109 και ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει την ανάγκη για ένα συνολικό πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του κορμού των αυτοκινούμενων πυροβόλων του Πυροβολικού Μάχης.