Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, Νουρεντίν Γκανίκλι, η παραγωγή του τουρκικού άρματος μάχης Altay θα ξεκινήσει στις αρχές του 2019 και ποιο συγκεκριμένα το πρώτο τετράμηνο του 2019.

Ο Τούρκος Υπουργός δεν ανέφερε τίποτα σχετικά με την ανάδοχο εταιρία, αλλά εάν στόχος της Τουρκίας είναι να ξεκινήσει η παραγωγή του Altay στις αρχές του 2019, τότε η επιλογή της αναδόχου εταιρίας θα πρέπει να γίνει το πρώτο εξάμηνο του 2018, προκειμένου να υπάρξει χρόνος έτσι ώστε να στηθεί και να οργανωθεί κατάλληλα η γραμμή παραγωγής.

Σε περίπτωση έναρξης της παραγωγής στις αρχές του 2019, τότε το πρώτο Altay θα παραδοθεί στον Τουρκικό Στρατό στις αρχές του 2022, εάν και εφόσον η παλαιότερη ανακοίνωση της Otokar, ότι δηλαδή από την υπογραφή του συμβολαίου μέχρι την έναρξη των παραδόσεων θα μεσολαβήσουν 36 μήνες, είναι αληθείς.

Υπενθυμίζουμε ότι στις 17 Νοεμβρίου 2017 η BMC, η FNSS και η Otokar κατέθεσαν τις προσφορές τους για το πρόγραμμα κατασκευής της 1ης παρτίδας των 250 Altay, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που είχε θέσει το τουρκικό Υφυπουργείο Αμυντικής Βιομηχανία (SSM).

Είχε προηγηθεί η κατάθεση της Τελικής και Βέλτιστης Προσφοράς (BAFO : Best and Final Offer) της Otokar, η οποία είναι η εταιρία που ανέπτυξε το Altay, τον Αύγουστο του 2016, που όμως απορρίφθηκε στις 9 Ιουνίου του 2017 λόγω «διαφωνιών επί ορισμένων όρων του συμβολαίου, κυρίως της τιμής». Την ίδια ημέρα προκηρύχθηκε νέος διαγωνισμός, ανοικτός για κάθε ενδιαφερόμενο.

Το πρόγραμμα Altay (MİTÜP : Milli Tank Üretimi Projesi) ξεκίνησε το Μάρτιο του 2007. Το Σεπτέμβριο του 2010 ολοκληρώθηκε η φάση της αρχικής σχεδίασης και ξεκίνησε η φάση της λεπτομερούς σχεδίασης και ανάπτυξης, η οποία ολοκληρώθηκε το Μάρτιο του 2013. Οι δοκιμές των πρωτότυπων αρμάτων ολοκληρώθηκαν με επιτυχία το Νοέμβριο του 2016.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής ανακοινώσεις, τα πρώτα 500 άρματα μάχης θα ενσωματώνουν τον κινητήρα V-12 MT883 Ka 501 της MTU ισχύος 1.500 ίππων, ενώ τα υπόλοιπα 500 άρματα θα ενσωματώνουν κινητήρα ισχύος 1.800 ίππων τουρκικής σχεδίασης και ανάπτυξης, εάν τελικά η Τουρκία μπορέσει να κατασκευάσει τέτοιας κατηγορίας και ισχύος κινητήρα.