Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Politico» οι Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση με μεγάλες ελλείψεις σε όλα τα επίπεδα, σε υλικά και προσωπικό. «Αεροσκάφη και ελικόπτερα που δεν πετούν. Πλοία και υποβρύχια που δεν πλέουν. Σοβαρές ελλείψεις στα πάντα, από τα πυρομαχικά ως τα εσώρουχα», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα του «Politico» και φέρνει ως κλασικό παράδειγμα την απόφαση της πρόωρης απόσυρσης των τυφεκίων G36, τα οποία σημειώνουν σημαντική αστοχία σε θερμό περιβάλλον.

«Δεν υπάρχει αρκετό προσωπικό ή υλικά και συχνά σημειώνονται ελλείψεις στις ελλείψεις», δήλωσε ο Hans-Peter Bartels, βουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών και υπεύθυνος για στρατιωτικά θέματα. «Οι στρατιώτες δεν είναι πλήρως εξοπλισμένοι», πρόσθεσε. Κάποτε ο φόβος και ο τρόμος των εχθρών της Γερμανίας, σήμερα οι Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις ομοιάζουν περισσότερο με εθελοντική πυροσβεστική υπηρεσία παρά με μια σύγχρονη πολεμική μηχανή. Μάλιστα, σχολιάστηκε έντονα στη Γερμανία η διαταγή και η εικόνα Γερμανών στρατιωτών να φτυαρίζουν χιόνι από σκεπές δημόσιων κτιρίων στη Βαυαρία.

Αμερικανοί αξιωματούχοι που ταξίδευσαν στη Λιθουανία, όπου σταθμεύουν 450 Γερμανοί στρατιώτες, στο πλαίσιο αποστολής του ΝΑΤΟ, δήλωσαν σοκαρισμένοι από το γεγονός ότι οι Γερμανοί στρατιώτες επικοινωνούσαν μεταξύ τους από κοινά κινητά τηλέφωνα, λόγω της έλλειψης ασφαλών ασυρμάτων. Και δεν είναι μόνο αυτό: Στα τέλη του 2018, από τα 68 επιθετικά ελικόπτερα Tiger πετούν λιγότερα του 20% ενώ από τα 136 Eurofighter πετούν λιγότερα του 30%. Παντού υπάρχει δυσλειτουργία και προβλήματα.

Το ερώτημα είναι εάν η κυβέρνηση της χώρες θέλει και μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, δεδομένου ότι η Merkel, κυβερνά τη χώρα σχεδόν 15 χρόνια και είναι υπεύθυνη για την παρούσα κατάσταση. «Είναι μια μάχη σε πολλαπλά μέτωπα … Ελπίζω τα πράγματα να κινηθούν γρήγορα, αλλά 25 χρόνια σμίκρυνσης και περικοπών δεν μπορούν να αντιστραφούν σε λίγα χρόνια», δήλωσε τον περασμένο μήνα η Γερμανίδα Υπουργός Άμυνας, Ursula von der Leyen.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η κατάσταση του ιστορικού ιστιοφόρου, εκπαιδευτικού πλοίου «Gorch Fock», το οποίο ναυπηγήθηκε το 1958 και αποτελεί, για τους Γερμανούς, ζωντανό θρύλο και σύμβολο της γερμανικής αναγέννησης μετά την καταστροφή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το 2015 το Γερμανικό Κοινοβούλιο πέρασε, ομόφωνα σχεδόν, απόφαση για την ριζική ανακατασκευή και συντήρηση του πλοίου. Ο προϋπολογισμός που εγκρίθηκε ήταν € 10 εκατομμύρια, αλλά μετά τις πρώτες επιθεωρήσεις το κόστος εκτινάχτηκε στα € 135 εκατομμύρια. Το «Gorch Fock» είναι η επιτομή της λάθος προσέγγισης της Γερμανίας σε θέματα άμυνας: Όλα γίνονται αργά, με μεγάλα χρονοδιαγράμματα και έτσι κοστίζουν πολλά χρήματα. Χαρακτηριστικό είναι το πρωτοσέλιδο του «Der Spiegel» για το θέμα του «Gorch Fock»: «Το πλοίο των ανόητων».

Το παράδοξο είναι ότι η πραγματικά κακή κατάσταση των Γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων δεν φαίνεται να κοστίζει πολιτικά στην κυβέρνηση. Οι λόγοι είναι τρείς: (α) Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και το «οικονομικό θαύμα» της Γερμανίας, γενιές πολιτών έχουν γαλουχηθεί με την ιδέα ότι η εμπορική και οικονομική διείσδυση σε μια χώρα, μεγάλη ή μικρή, είναι η καλύτερη λύση ασφαλείας. Συνεπώς η χώρα πρέπει να διατηρεί ανταγωνιστική οικονομία και όχι ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις (β) Η βαθιά εδραιωμένη πεποίθηση περί «ιστορικής ευθύνης» της Γερμανίας έχει οδηγήσει τη γερμανική κοινωνία σε μια ισχυρή και διαχρονική τάση απέχθειας προς κάθε τι το στρατιωτικό και φυσικά τις αμυντικές δαπάνες και (γ) Η συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ και η παρουσία 33.000 Αμερικανών στρατιωτών στη Γερμανία λειτουργούσαν και λειτουργούν καθησυχαστικά στο θυμικό των Γερμανών κατά οποιασδήποτε απειλής.

Για όλους αυτούς τους λόγους είναι μεν εύκολο για τη γερμανική κυβέρνηση να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες, άλλωστε η γερμανική οικονομία είναι ισχυρή, αλλά είναι πολιτικά δύσκολο να εξηγήσεις στο μέσο Γερμανό γιατί είναι αναγκαία η αύξηση των αμυντικών δαπανών και η διατήρηση αξιόμαχων Ενόπλων Δυνάμεων. Το ότι η Γερμανία διατηρεί στρατεύματα σε επικίνδυνες περιοχές, όπως το Μάλι και το Αφγανιστάν, δεν σημαίνει τίποτα για τον Γερμανό πολίτη. Ομοίως και οι αναφορές για ελλείψεις προσωπικού και υλικών. Για τους περισσότερους Γερμανούς οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι ένας οργανισμός που «ξυπνά» οδυνηρές μνήμες του παρελθόντος.

Σύμφωνα με δηλώσεις στρατιωτικών, σε τοπικές εφημερίδες του Βερολίνου και άλλων πόλεων, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, έχουν δηλώσει πολλές φορές ότι αποφεύγουν να πηγαίνουν στο χώρο εργασία τους με στρατιωτικές στολές προκειμένου να αποφεύγουν τα βλέμματα των συμπολιτών τους, ακόμα και αγενή σχόλια. Μάλιστα στο Πότσνταμ, που βρίσκεται κοντά στο Βερολίνο, τοπικοί πολιτικοί συζητάνε το ενδεχόμενο να απαγορευτεί στο τοπικό μετρό να διαφημίζει την κατάταξη στις Ένοπλες Δυνάμεις ως επαγγελματική προοπτική. Ακόμα και η Merkel έχει να επισκεφτεί Γερμανούς στρατιώτες, στη Γερμανία ή το εξωτερικό, από το 2016.