Πώς το Γαλλικό Ναυτικό εκπαιδεύεται στην αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών

/, Ειδήσεις, Κεντρικά/Πώς το Γαλλικό Ναυτικό εκπαιδεύεται στην αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών

Ένας νέος υπερσύγχρονος προσομοιωτής άμυνας για το Γαλλικό Ναυτικό, παραδόθηκε πρόσφατα από το Naval Group στο ναυτικό κέντρο εκπαίδευσης στην Βρέστη (Brest). Ήταν ο δεύτερος προσομοιωτής, μετά τον τον πρώτο που εγκαταστάθηκε το 2016, στην ναυτική βάση της Τουλόν (Toulon).

Τα συστήματα εξομοίωσης που παρέδωσε το Naval Group είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του με τις εταιρείες:

  1. Antycip Simulation, έναν ευρωπαϊκό πάροχο λογισμικού προσομοίωσης, εικονικής πραγματικότητας και 3D  απεικόνισης.
  2. VT-MAK, που ειδικεύεται στην μοντελοποίηση, προσομοίωση και εκπαίδευση για εφαρμογές στους τομείς της στρατιωτικής εκπαίδευσης, της διαχείρισης της εναέριας κυκλοφορίας, της διοίκησης και του ελέγχου, όπως και της εσωτερικής ασφάλειας.

Το Naval Group προσάρμοσε το λογισμικό των εταιρειών στις ειδικές λειτουργικές ανάγκες του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και στον σχεδιασμό και την υλοποίηση του συστήματος προβολής των εξομοιωτών

Το σύστημα χρησιμοποιεί προβολείς υψηλής ανάλυσης (2560 x 1600 pixels) και προβάλει το εξομοιούμενο ναυτικό περιβάλλον σε ένα θόλο διαμέτρου 16 μέτρων που επιτρέπει θέαση σε εύρος 270 ° πάνω σε μια κινούμενη πλατφόρμα σε ύψος 6 μέτρων. Η πλατφόρμα διαθέτει θέσεις για εγκατάσταση έξι σταθερών όπλων (πχ ναυτικά πυροβόλα των 20mm) τριών κινητών ( minigun και ατομικά τυφέκια) και έναν σταθμό διοίκησης. Η προσομοίωση έχει την δυνατότητα παροχής και υπέρυθρων εικόνων, επιτρέποντας στους χρήστες να εκπαιδεύονται τόσο σε νυχτερινές συνθήκες όσο και σε χαμηλού φωτισμού λειτουργίες.

Παραθέτουμε και σχετικό φωτογραφικό υλικό από την εκπαίδευση προσωπικού:

Οι ελληνικές δυνατότητες και προοπτικές

Κάποια στιγμή στο μακρινό μέλλον θα αναγκαστούμε κι εμείς να επενδύσουμε σε τέτοια συστήματα εξομοίωσης είτε με αμιγώς εθνικά κεφάλαια, είτε σε συνεργασία με άλλες χώρες. Aπo την στιγμή που οι δυνατότητες απόκρουσης ασύμμετρων απειλών από την πλειοψηφία των πλοίων του στόλου είναι σε χαμηλό επίπεδο λόγω:

απουσίας θερμικών αισθητήρων στις φρεγάτες ΜΕΚΟ,

παλαιών συστημάτων Phalanx χωρίς αισθητήρα FLIR ( όπως στην έκδοση Phalanx 1B Baseline 2),

και ολοκληρωτικής απουσίας σταθεροποιούμενων αυτόματων ναυτικών πυργίσκων οπλισμού, ένα αντίστοιχο κέντρο εξομοίωσης στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) της Σούδας, δεν θα ήταν άσχημη ιδέα. Θα διεύρυνε σημαντικά το εκπαιδευτικό και επιχειρησιακό φάσμα της παρεχόμενης εκπαίδευσης τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και στα πλαίσια του ΝΑΤΟ.

Προς το παρόν… μένουμε σε αυτή την προσέγγιση άμυνας: