Υπό κράτηση βρίσκονται τα εννέα μέλη της ακροαριστερής τουρκικής οργάνωσης Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο (DHKP-C), όπου και ανακρίνονται προκειμένου να διαπιστωθεί αν όντως προετοίμαζαν επίθεση εναντίον του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την επικείμενη επίσκεψή του στην Αθήνα αρχές του επόμενου μήνα. Ποια είναι όμως η συγκεκριμένη οργάνωση, ποιες είναι οι ιδεολογικές της καταβολές και η δράση της μέχρι σήμερα;

Η DHKP-C έκανε την εμφάνισή της υπό διαφορετική μορφή την ταραγμένη περίοδο του τέλους της δεκαετίας του ’70, όταν η τουρκική ακροδεξιά δολοφονούσε αδιάκριτα ακροαριστερούς. Είναι επίσης μια οργάνωση με τεράστια διάρκεια, αφού αρχικά έφερε το όνομα Dev-Sol (Επαναστατική Αριστερά), μιας οργάνωσης που προέκυψε έπειτα από τη διάσπαση της Dev-Yol (Επαναστατικός Δρόμος). Η δράση της οργάνωσης κορυφώνεται τη δεκαετία του ’90, όπου ανάμεσα στα θύματα ήταν και πολλοί αξιωματούχοι μυστικών υπηρεσιών, αλλά και ο Οzdemir Sabancı, μέλος της οικογένειας Sabancı, μιας από τις πλουσιότερες οικογένειες στην Τουρκία, που κατέχει ένα μεγάλο όμιλο εταιρειών.

Επιχειρησιακές δυνατότητες

Μιλώντας στο Ράδιο Πρώτο, η εγκληματολόγος και ειδική σε θέματα τρομοκρατίας Μαρία Αλβανού, χαρακτήρισε πολύ σημαντική την οργάνωση DHB, αρχικά για επιχειρησιακούς λόγους. «Έχει τη δυνατότητα -και το έχει δείξει- να χτυπά και να φέρει εις πέρας επιθέσεις με διάφορους τρόπους και μεθοδολογίες. Είναι μια οργάνωση με πυρήνα μαρξιστικό-λενινιστικό, οπότε περιμένουμε και αναμένουμε πάντα συμβατικές επιθέσεις, όπως απαγωγές και δολοφονίες επιχειρηματιών, πολιτικών και αστυνομικών. Παρόλα αυτά, βλέπουμε ότι από το 2001, την εποχή της Αλ Κάιντα, χρησιμοποιεί και επιθέσεις αυτοκτονίας, γεγονός που αποδεικνύει πόσο ευέλικτοι είναι», είπε.

Η ομηρία Κιράζ

Η κα Αλβανού υπενθύμισε πως είναι η ίδια οργάνωση που έφερε εις πέρας, σε συνδυασμό με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την ομηρία του Εισαγγελέα Σελίμ Κιράζ (φώτο), από τον οποίο ζήτησαν τα ονόματα των αστυνομικών που είχαν δολοφονήσει τον 15χρονο Μπερκίν Ελβάν στη διάρκεια διαδήλωσης. «Λειτούργησε ουσιαστικά μέσα στα πλαίσια της τρομοκρατίας, που είναι προπαγάνδα με εικόνα με τον καλύτερο τρόπο», εξήγησε.

Η δράση σε Ελλάδα και εξωτερικό

Όπως επεσήμανε, είναι μια οργάνωση που χτυπά αυστηρά τουρκικούς στόχους και δρα στο εσωτερικό της χώρας. «Ωστόσο, πολλά μέλη της βρίσκονται σε άλλες χώρες, όπως Ιταλία, Βέλγιο και Ολλανδία», είπε. Ερωτηθείσα για το πώς έφτασαν στην Ελλάδα αυτά τα άτομα, η κα Αλβανού δήλωσε πως τα μέλη της οργάνωσης βρίσκονταν στην Ευρώπη πριν την έξαρση του προσφυγικού ζητήματος.

Πάντως, η Σαμπάχ αναφέρει πως η Ελλάδα αποτελεί εδώ και καιρό μια από τις χώρες στις οποίες η DHKP-C είναι πολύ δραστήρια και η τρομοκρατική οργάνωση διαθέτει ένα στρατόπεδο, μεταμφιεσμένο ως προσφυγικό στρατόπεδο, που βρίσκεται στο Λαύριο, 60 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Αθήνας. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, συνεχίζει το δημοσίευμα, η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών έχει αυξηθεί. «Το 2014, τέσσερις Τούρκοι συνελήφθησαν στην Αθήνα για αδικήματα σχετιζόμενα με την τρομοκρατία σε σχέση με το DHKP-C, μετά από έφοδο σε διαμέρισμα της Αθήνας, που αποκάλυψε όπλα, εκρηκτικά και πυροκροτητές. Η επιχείρηση ακολούθησε τις συλλήψεις πέντε Τούρκων και τριών Ελλήνων πάνω σε ένα ταχύπλοο που μετέφερε όπλα», σημειώνει το άρθρο.

Επίθεση στο ΑΚΡ

Συνεχίζοντας, το δημοσίευμα αναφέρει πως, εκτός από τις επιθέσεις εναντίον των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας, το DHKP-C είναι επίσης υπεύθυνο για τη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στην αμερικανική πρεσβεία της Άγκυρας τον Φεβρουάριο του 2013, όπου σκοτώθηκε ένας Τούρκος φρουρός ασφαλείας και τραυματίστηκε ένας δημοσιογράφος. Η ομάδα ανέλαβε επίσης την ευθύνη για μη θανατηφόρες επιθέσεις με πυραύλους εναντίον των κεντρικών γραφείων του ΑΚΡ, στην έδρα της Τουρκικής Εθνικής Αστυνομίας και στο κτίριο του Υπουργείου Δικαιοσύνης στην Άγκυρα το 2013.

Ελληνική «αλληλεγγύη»

Πάντως, έξω από την εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας, όπου μεταφέρθηκαν οι ύποπτοι, είχαν συγκεντρωθεί περίπου 15 αλληλέγγυοι που φώναζαν συνθήματα υπέρ τους, ενώ ανάρτησαν και πανό. Η εφημερίδα το Βήμα, αναφέρει πως τα στελέχη των διωκτικών αρχών εκτιμούν ότι τα μέλη της οργάνωσης DHKP-C στη χώρα μας φέρεται να έχουν επαφές με τον αντιεξουσιαστικό χώρο στην Ελλάδα.

Πηγή: http://www.sigmalive.com