Σε συνέχεια του χθεσινού μας δημοσιεύματος περί μη αποδέσμευσης των αμερικανικών AGM-84 Harpoon προχωρούμε σε ορισμένες επιπρόσθετες διευκρινήσεις και επισημάνσεις σεβόμενοι τη δεοντολογία μας και το κοινό μας.

Όπως ήταν λογικό και αναμενόμενο το δημοσίευμα προκάλεσε τεράστιες αντιδράσεις. Η πληροφορία περί μη αποδέσμευσης των Harpoon για τα ελληνικά F-16 Block 52+ αρχικά αναφέρθηκε από το «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» και ακολούθως αναδημοσιεύτηκε και από εμάς αφού και εμείς προχωρήσαμε σε διασταύρωση επί της παραπάνω πληροφορίας.

Συνέπεια των παραπάνω δημοσιευμάτων ήταν η αντίδραση της πρεσβείας των ΗΠΑ. Ο πρέσβης των ΗΠΑ έγραψε ένα tweet που ανέφερε πως «it’s not true» σε post του DefenceReview.gr στο twitter.

Ο Torrey Goad, εκπρόσωπος της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα δήλωσε:

«Η Αμερικανική Πρεσβεία στην Αθήνα έχει γνώση των αναληθών αναφορών ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αρνούνται την πώληση πυραύλων AGM-84 Harpoon στην Ελλάδα. Αυτού του είδους οι αναφορές είναι ανακριβείς και αβάσιμες. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ διατηρεί εδώ και περισσότερες από πέντε δεκαετίες σχέση συνεργασίας και υποστήριξης με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις μέσω των προγραμμάτων Foreign Military Sales και Direct Commercial Sales και τη μεταφορά αμερικανικού πλεονάζοντος πολεμικού υλικού (EDA) με μηδενικό ή σημαντικά μειωμένο κόστος στις δυνάμεις του Ελληνικού Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας. Κατόπιν αιτήματος του Γενικού Επιτελείου της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, το Αμερικανικό Ναυτικό παρείχε πληροφορίες «Τιμής και Διαθεσιμότητας» για την αγορά πυραύλων AGM-84 Harpoon τον Ιούλιο του 2020. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε υπερήφανα με τους Έλληνες εταίρους μας με στόχο την ενίσχυση της αμυντικής μας συνεργασίας για την βελτίωση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή».

Προσέξτε. Η πρεσβεία των ΗΠΑ δεν αναφέρει πως δίνει τελική έγκριση αλλά παρείχε στον χρήστη δηλαδή τη ΠΑ πληροφορίες «Τιμής και Διαθεσιμότητας» για την αγορά πυραύλων AGM-84 Harpoon τον Ιούλιο του 2020. Και αυτό γιατί την τελική έγκριση δίνει το Κογκρέσο.

Η διαδικασία για την αποδέσμευση των Αμερικανικών όπλων έχει την εξής πορεία: Η ελληνική πλευρά πρέπει να αποστείλει την LOR (Letter Of Request) όπου να ζητά τα συγκεκριμένα όπλα ή άλλα όπλα και ακολούθως η DSCA να πάρει την έγκριση από το Κογκρέσο για να προχωρήσει η υπογραφή της LOA (Letter of Acceptance).

Συνεπώς, η ΠΑ πρέπει να θέσει ευθέως το ζήτημα στους Αμερικανούς ώστε να προμηθευτούμε τα παρακάτω όπλα:

1. AGM-84 Harpoon

2. JASSM

3. AMRAAM-D

4. AGM-88E AARGM

Εδώ θα φανεί υπεύθυνα η στάση και η θέση των ΗΠΑ προς τη χώρα μας. Αυτό που πραγματικά ισχύει και που έχουμε γράψει είναι πως η ΠΑ έχει ζητήσει την ολοκλήρωση των νέων όπλων στο F-16 VIPER.

Συγκεκριμένα, στις 16 Δεκεμβρίου 2019 είχαμε αναφερθεί σημειώνοντας: Σύμφωνα με διασταυρωμένες αποκλειστικές πληροφορίες θετική είναι η πρώτη απόκριση των ΗΠΑ για την προμήθεια νέων όπλων για τα υπό εκσυγχρονισμό F-16 Viper.

Αναλυτικά:

Είναι όμως άλλο πράγμα η ολοκλήρωση και ενσωμάτωση των όπλων στο F-16 VIPER και άλλο ζήτημα η άμεση απόκτηση όπλων για τα ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΑ αεροσκάφη F-16 Block 52+. Είναι δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα.

Συνεπώς, η ΠΑ δεδομένης της άμεσης και υψηλής αναγκαιότητας πρέπει να στείλει άμεσα LOR για νέα όπλα. Εκεί θα φανεί η πραγματική στάση των ΗΠΑ. Όχι στο Twitter ή στις ανακοινώσεις. Ως εκ τούτων άμεσα πρέπει να ενεργήσει η ΠΑ για την απόκτηση τέτοιων όπλων και συγκεκριμένα των AGM-84 Harpoon όχι μελλοντικώς για τα F-16 VIPER αλλά για τα Block 52+. Και αυτό γιατί μέχρι να ολοκληρωθεί ο εκσυγχρονισμός των ελληνικών F-16 η απειλή καραδοκεί. Συνεπώς, χρειαζόμαστε άμεσα ενίσχυση στο οπλοστάσιο των F-16. Εάν οι ΗΠΑ θέλουν να τα δώσουν άμεσα θα το κάνουν. Εάν όχι μπορούν να το κάνουν όχι επίσημα αλλά με πολλούς τρόπους όπως γραφειοκρατικές διαδικασίες δημιουργώντας καθυστερήσεις κτλ

Οι Αμερικανοί είναι γνωστό πως λόγω της πολιτικής τους κρατούν ίσες αποστάσεις σε Ελλάδα και Τουρκία. Άλλωστε για τις ΗΠΑ η Ελλάδα και η Τουρκία είναι δύο χώρες μέλη του ΝΑΤΟ που πρέπει να λύσουν τις όποιες διαφορές τους στο τραπέζι του διαλόγου. Γι αυτό και δεν έχουν δώσει ούτε στη Τουρκία όπλα όπως οι Harpoon για τα F-16 και γι’ αυτό η Τουρκία στράφηκε στην ανάπτυξη των SOM. Για να είναι ανεξάρτητη αντιλαμβανόμενη την πολιτική των ΗΠΑ.

Ευχής έργο είναι να αποδεσμευτούν και αδιαμφισβήτητα θα είναι τεράστιο όφελος για τη ΠΑ. Βέβαια, το λάθος της ελληνικής πλευράς είναι πως θα έπρεπε να τα είχε απαιτήσει ευθύς εξ αρχής προ της υπογραφής της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ (MDCA) και του εκσυγχρονισμού των F-16.

Πάντως, τα Rafale έχουν προκαλέσει σφοδρές ανησυχίες εντός και εκτός των τειχών δεδομένου πως οι Αμερικανοί μας είχαν δεδομένους για το F-35 και ξαφνικά είδαν μπροστά τους Rafale… Και το πρόβλημα δεν είναι τα Rafale ως πλατφόρμες αλλά τα όπλα που αυτά φέρουν σε συνδυασμό με την ακτίνα δράσης τους.

Αυτό που πρέπει να έχουμε κατά νου άπαντες είναι πως η χώρα πρέπει να διατηρεί και δεύτερη πηγή εφοδιασμού οπλικών συστημάτων ώστε να είναι ανεξάρτητη με πλήρη πρόσβαση σε πηγαίους κωδικούς και λογισμικά.