Σήμερα, 13 Δεκεμβρίου, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμύνης (Α/ΓΕΕΘΑ), Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, παρέστη, ως επίτιμος ομιλητής, στις εργασίες του 26ου ετήσιου συμποσίου της Ελληνικής Ένωσης για την Ατλαντική και Ευρωπαϊκή Συνεργασία, που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, στην Αθήνα.

Ο Α/ΓΕΕΘΑ, απηύθυνε ομιλία στους συμμετέχοντες με θέμα «Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και ο ρόλος τους στο περιβάλλον ασφάλειας της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων». Κατά την ομιλία του, ο Α/ ΓΕΕΘΑ τόνισε, μεταξύ άλλων:

(1) Τις παραμέτρους που συνθέτουν το σύγχρονο περιβάλλον ασφαλείας και απειλών σε παγκόσμιο επίπεδο, με έμφαση στις γεωπολιτικές εξελίξεις στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και των Βαλκανίων.

(2) Την ιδιαίτερη γεωστρατηγική σημασία της Ανατολικής Μεσογείου και την ενεργή δραστηριοποίηση της ΕΕ και του ΝΑΤΟ για τη διασφάλιση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

(3) Το ρόλο της σταθερότητας που επιτελούν η Ελλάδα και οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στην περιοχή εθνικού ενδιαφέροντος.

(4) Την προσαρμοστικότητα που επιδεικνύει η εθνική αμυντική πολιτική για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων ασφαλείας.

(5) Την απρόσκοπτη συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρωατλαντικό αμυντικό πλαίσιο ΕΕ-ΝΑΤΟ.

(6) Την ενεργή προώθηση, από πλευράς Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατιωτικών συνεργασιών με κράτη των Βαλκανίων, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής για την υποστήριξη της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

(7) Τη συνεχή παραβατική συμπεριφορά των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Αιγαίο και την ψυχραιμία και αποφασιστικότητα που επιδεικνύουν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στην αντιμετώπιση της.

(8) Την καταλυτική συνδρομή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην αποτελεσματική διαχείριση των προβλημάτων που δημιούργησαν οι αυξημένες προσφυγικές ροές.

(9) Την κοινωνική προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων.

(10) Το υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού και εκπαίδευσης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και τις προοπτικές τους, υπό το πρίσμα της προωθούμενης αναδιοργάνωσης τους.