Την Τετάρτη, 17 Οκτωβρίου, ο Στρατός του Αζερμπαϊτζάν πραγματοποίησε μεγάλης κλίμακας άσκηση αντιαεροπορικής άμυνας, στην οποία συμμετείχαν και αντιαεροπορικά συστήματα μικρού βεληνεκούς Osa-AKM, γνωστά και στον Ελληνικό Στρατό (ΕΣ). Κατά τη διάρκεια της άσκησης τα Osa-AKM δοκιμάστηκαν σε διαφορετικά σενάρια εμπλοκής και, σύμφωνα με δημοσιεύματα του αμυντικού τύπου του Αζερμπαϊτζάν, τα αποτελέσματα ήταν εξαιρετικά και τα Osa-AKM απέδειξαν ότι παραμένουν ικανά, παρά την ηλικία τους.

Υπενθυμίζουμε ότι ο ΕΣ διατηρεί σε υπηρεσία 39 Osa, εκ των οποίων 19 της έκδοσης Osa-AK και 20 της έκδοσης Osa-AKM. Τα πρώτα 12 Osa-AK παραχωρήθηκαν από τη Γερμανία το 1992 και παρελήφθησαν το 1994, μαζί με 924 βλήματα 9M33Μ2 μέγιστου βεληνεκούς 10 χιλιομέτρων. Το 1998 αγοράστηκαν από τη Ρωσία, έναντι ποσού $ 98-108 εκατομμυρίων, 20 Osa-AKM (16 της αρχικής σύμβασης και τέσσερα του δικαιώματος προαίρεσης), καθώς και 500 βλήματα 9M33Μ2.

Τον Απρίλιο του 2005 η Ρωσία συμφώνησε στη δωρεάν παραχώρηση επτά (7) επιπλέον Osa-AK, τα οποία παρελήφθησαν στις αρχές του 2007 και 180 βλημάτων 9Μ33Μ3 μέγιστου βεληνεκούς 15 χιλιομέτρων για χρήση από τα Osa-AKΜ. Επίσης αποφασίστηκε και η ανακατασκευή, για την επέκταση του επιχειρησιακού ορίου ζωής, των 1.424 διαθέσιμων βλημάτων 9Μ33Μ2 αν και σύμφωνα με ορισμένες πηγές η ανακατασκευή αφορούσε μόνον σε 331-395 βλήματα.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Διεύθυνση Πυροβολικού του ΓΕΣ, προσπαθώντας να βρει τρόπους ενίσχυσης των δυνατοτήτων των Osa, έτσι ώστε να παραμείνουν ικανά στο εγγύς μέλλον, εξετάζει λύσεις από την εγχώρια αμυντική βιομηχανία. Για παράδειγμα, το καλοκαίρι του 2017 πραγματοποιήθηκαν εκτενείς δοκιμές με Osa-AK, εφοδιασμένα με ψυχόμενες θερμικές κάμερες της MILTECH, για παρατήρηση εναέριων στόχων βάση του θερμικού ίχνους. Οι δοκιμές ολοκληρώθηκαν με επιτυχία και άριστα αποτελέσματα, καθώς τα συστήματα μπόρεσαν να εντοπίσουν παθητικά στόχους μέχρι και τα 10 χιλιόμετρα, ημέρα και νύχτα.

Η νεότερη ενημέρωση που έχουμε είναι ότι πλέον πραγματοποιούνται τεχνικές αναλύσεις για να διαπιστωθεί το κατά πόσο είναι εφικτή η διασύνδεση των στοιχείων βολής από την κάμερα προς τα βλήματα με παράλληλη καταύγαση τους προς τον στόχο αφού πρώτα αυτός έχει εγκλωβιστεί από την θερμική κάμερα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το σύστημα θα μπορεί να εμπλέξει στόχο δίχως την εκπομπή ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από τα ραντάρ και κατ’ επέκταση να φανερώσει τη θέση του (παθητική λειτουργία).