Συμπληρώνεται η έκτη ημέρα επιχειρήσεων των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στην Ουκρανία. Σε γενικές γραμμές οι ρωσικές χερσαίες δυνάμεις συναντούν σθεναρή αντίσταση, με τον ουκρανικό στρατό να αμύνεται σε τοποθεσίες εντός αστικών κέντρων προσπαθώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο να εξουδετερώσει το πλεονέκτημα υπεροχής του ρωσικού πυροβολικού καθώς και της ρωσικής αεροπορίας.

Ο ουκρανικός στρατός, οι παραστρατιωτικές δυνάμεις της Ουκρανίας καθώς και οι δυνάμεις που αναφέρονται ως Territorial Army (ατύπως πρόκειται για εθνοφυλακή) αμύνονται σε κατοικημένους τόπους και κυρίως σε πόλεις κάνοντας ευρεία χρήση αντιαρματικών όπλων (κυρίως NLAW). Ο αγώνας σε αστικό περιβάλλον προσφέρει στον αμυνόμενο πολλαπλά πλεονεκτήματα

Λόγω των επιχειρήσεων σε αστικό περιβάλλον παρά το γεγονός της ρωσικής αριθμητικής και τεχνολογικής υπεροχής και κυρίως λόγω της αδυναμίας των Ρώσων να χρησιμοποιήσουν το πυροβολικό μάχης ώστε να μην προκληθούν μεγάλες απώλειες αμάχων, η όποια αριθμητική και τεχνολογική υπεροχή απομειώνεται σημαντικά.

Σε επίπεδο εναέριας υπεροχής η ρωσική αεροπορία διατηρεί τη πρωτοκαθεδρία των επιχειρήσεων με εξαίρεση ορισμένες περιπτώσεις που δεν αποτελούν τον κανόνα. Ασφαλή συμπεράσματα για καταρρίψεις δεν μπορούν να εξαχθούν καθότι αμφότερες πλευρές στα πλαίσια διενέργειας ψυχολογικών επιχειρήσεων ισχυρίζονται διάφορες επιτυχίες αμφίβολης αξιοπιστίας.

Σε γενικές γραμμές έχει αποδειχθεί θανατηφόρα η απειλή των φορητών αντιαεροπορικών εκτοξευτών (MANPADS) τύπου Stinger με βολές κατά των ρωσικών ελικοπτέρων που μεταφέρουν αερομεταφερόμενες δυνάμεις. Έχουν υπάρχει καταγεγραμμένες καταρρίψεις ρωσικών ελικοπτέρων και το παραπάνω αποδεικνύεται μέσω οπτικοακουστικού υλικού. Καταδεικνύεται επίσης η προφανής ανάγκη τα εναέρια μέσα να φέρουν σύγχρονα συστήματα αυτοπροστασίας και ηλεκτρονικού πολέμου ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν τέτοιες απειλές.

Χερσαίες επιχειρήσεις

Τη πρωτοβουλία των ενεργειών διατηρεί ο ρωσικός στρατός. Όπως προαναφέρθηκε παραπάνω ο ουκρανικός στρατός ενεργεί παθητικά με αμυντική στάση εντός κατοικημένων τόπων και πόλεων. Σε αυτή τη περίπτωση ο αγώνας γίνεται εκ του συστάδην.

Εξαίρεση αποτελούν ορισμένες ενέργειες ανορθόδοξου πολέμου με προσβολές απροστάτευτων στοιχείων διοικητικής μέριμνας του ρωσικού στρατού.

Η διείσδυση των ρωσικών χερσαίων δυνάμεων συνεχίζεται αργά αλλά σταθερά. Λογικό άλλωστε καθότι εκτός των αμυνομένων υφίστανται προκλήσεις που έχουν να κάνουν με ζητήματα διοικητικής μέριμνας.

Καταδεικνύεται επίσης πως οι αερομεταφερόμενες δυνάμεις διακρίνονται από μεγάλη τρωτότητα καθότι το οποιδήποτε αεροπρογεφύρωμα εάν δεν συνενωθεί άμεσα με τη κυρίως ενέργεια των μηχανοκίνητων και τεθωρακισμένων σχηματισμών κινδυνεύει να εξαλειφθεί.

Μέτωπο Βορρά

Ο ρωσικός στρατός έχει καταφέρει να πλησιάσει επικίνδυνα το Κίεβο. Ο ουκρανικός στρατός έχει οργανωθεί αμυντικά εντός της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Οι Ρώσοι κινήθηκαν από δύο κατευθύνσεις εκατέρωθεν του Δνείπερου και αφού εξουδετέρωσαν την ουκρανική αντίσταση στις πρωτίστως στη περιοχή του Πρίπιατ καθώς και του Τσέρνιγκοφ οδεύουν προς τα προάστια του Κιέβου. Οι Ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται στα περίχωρα του Hostomel. Στο Τσέρνιγκοφ σημειώθηκαν εξαιρετικά θανατηφόρες συμπλοκές και οδομαχίες μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων στρατών και πλέον το Τσέρνιγκοφ βρίσκεται σε καθεστώς περίσφιξης.

Ανατολικό μέτωπο

Αρχικά στο Σούμι και στο Χάρκοβο διεξήχθησαν σφοδρές μάχες. Οι δύο αυτές ουκρανικές πόλεις βρίσκονται σε καθεστώς περίσφιξης.

Καθίσταται σαφές πως ο κύριος όγκους του ουκρανικού στρατού βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του Ντονμπάς, στην Ανατολική Ουκρανία. Τα τελευταία εικοσιτετράωρα σφίγγει ο κλοιός και αντικειμενικός σκοπός των ρωσικών χερσαίων δυνάμεων είναι η κύκλωση του ουκρανικού στρατού. Οι ρωσικοί τεθωρακισμένοι και μηχανοκίνητοι σχηματισμοί επιχειρούν με κυκλωτική κίνηση («λαβίδα») να κυκλώσουν τα ουκρανικά στρατεύματα.

Τυχόν επιτυχημένος κυκλωτικός ελιγμός των Ρώσων θα σημαίνει την εξουδετέρωση του μεγαλύτερου όγκου του ουκρανικού στρατού δεδομένων των σχηματισμών που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του Ντονμπάς. Mέγαλο μέρος των ουκρανικών δυνάμεων είναι σε οχυρωμένες και καλά προστατευμένες θέσεις.

Με μπλε σχήμα απεικονίζονται οι ουκρανικές χερσαίες δυνάμεις ενώ τα κόκκινα βέλη δείχνουν τις ρωσικές ενέργειες.

Νότιο μέτωπο

Η μεγαλύτερη ρωσική πρόοδος έχει σημειωθεί στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας. Η Χερσώνα καταλήφθηκε από τους Ρώσους και η Μαριούπολη είναι σε καθεστώς πολιορκίας. Από δύο κατευθύνσεις οι ρωσικές δυνάμεις εισέρχονται στη Μαριούπολη αφού πρώτα κατέλαβαν τη πόλη Μελίτοπολ.

Πλέον οι ρωσικές δυνάμεις κατευθύνονται προς το Μικολάιβ διαβαίνοντας τον ποταμό Δνείπερο μέσω της κατάληψης της Χερσώνας. Ένας ακόμα άξονας επιθετικής ενέργειας είναι η κίνηση των ρωσικών στρατευμάτων από τη πόλη Μελίτοπολ προς τη Ζαπορίζια.