Σειρά αποκαλύψεων σχετικά με έναν «σκιώδη στρατό» του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και ένα πρόγραμμα/ σύστημα απαγωγών αντιφρονούντων, πολιτικών αντιπάλων κ.α. σε χώρες του εξωτερικού, οι οποίοι καταλήγουν σε τουρκικές φυλακές, περιλαμβάνει έρευνα του «Frontal 21» της ZDF και οκτώ διεθνών ΜΜΕ, υπό τον συντονισμό του «Corrective». Τις επιχειρήσεις αυτές, σύμφωνα με την έρευνα, συντονίζει η ΜΙΤ, στοχεύοντας ιδίως πολιτικούς αντιπάλους- που αποστέλλονται σε τουρκικές φυλακές.

Στο πλαίσιο της έρευνας εξετάστηκαν βίντεο, εσωτερικά ντοκουμέντα, μάρτυρες και θύματα. Πολλοί είναι αυτοί που καταγγέλλουν πως βασανίστηκαν σε τουρκικές φυλακές- με την τουρκική κυβέρνηση να μην έχει προβεί σε απαντήσεις.

Σύμφωνα με την έρευνα, από το καλοκαίρι του 2016, σειρά Τούρκων υπηκόων έχουν μεταφερθεί στην Τουρκία από άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων η Μαλαισία, το Αζερμπαϊτζάν, η Γκαμπόν, η Ουκρανία, η Μολδαβία και το Κόσοβο. Σύμφωνα με τον Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, πρόεδρο του Stockholm Center for Freedom, πάνω από 80 μέλη του κινήματος Γκιουλέν είχαν απαχθεί από άλλες χώρες ως τον Απρίλιο του 2018. Επίσης, έχει υπάρξει πιθανή απόπειρα στην Ελβετία, η οποία απετράπη από τις ελβετικές υπηρεσίες την τελευταία στιγμή.Σύμφωνα με την έρευνα, υπάρχουν αναφορές για μυστικά κέντρα βασανισμού στην Τουρκία, όπου έχουν μεταφερθεί υπό συνθήκες μυστικότητας άτομα που κατηγορούνταν ως Γκιουλενιστές και τρομοκράτες, προκειμένου να τους αποσπαστούν ψευδείς καταθέσεις. Ένας εξ αυτών αναφέρει ξυλοδαρμούς και απειλές περί άσκησης σεξουαλικής βίας, ενώ άλλος μιλά για ηλεκτροσόκ και κλείσιμο σε ντουλάπια επί ωρών. Και οι δύο λένε ότι απελευθερώθηκαν μετά από εβδομάδες βασανιστηρίων, αφού χαρακτηρίστηκαν «ανώνυμοι μάρτυρες» (ωστόσο μπόρεσαν να επιστρέψουν στο εξωτερικό).

Πολλές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περιλαμβανομένης της Human Rights Watch, θεωρούν τις καταγγελίες αυτές αξιόπιστες. Επίσης, η τουρκική οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων IHD είναι πεπεισμένη πως η ΜΙΤ βρίσκεται πίσω από απαγωγές στην Τουρκία, με τα θύματα να αρπάζονται στον δρόμο. Μέχρι τώρα δεν έχουν γίνει γνωστές απαγωγές στη Γερμανία, αν και είχε υπάρξει περίπτωση το 2016 Τούρκου πράκτορα που παρίστανε τον δημοσιογράφο, προκειμένου να κερδίσει την εμπιστοσύνη Κούρδων πολιτικών στη Βρέμη. Κατά τον Μποζκούρτ, τα χειρότερα έχουν αποφευχθεί μόνο χάρη στις ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληροφοριών- ενώ και το ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών φαίνεται να προβληματίζεται για το θέμα, δεδομένου και ότι όλο και πιο πολλοί Τούρκοι καταφεύγουν στη Γερμανία.

Πηγή: www.huffingtonpost.gr