Χθες ήταν μια ημέρα ορόσημο για πειραματικό υβριδικό αεροσκάφος κλινόμενων στροφείων Bell V-280, καθώς αυτό πραγματοποίησε την πρώτη του πτήση, διάρκειας 20 περίπου λεπτών, στο Αμαρίλο του Τέξας.

Το Bell V-280 αποτελεί την απάντηση της Bell στο πρόγραμμα FVL (Future Vertical Lift) που έχει ως στόχο την αντικατάσταση των UH-60 Black Hawks του Αμερικανικού Στρατού και των Bell UH-1 που ανήκουν στο Σώμα των Πεζοναυτών. Συνδυάζει επενδυτικά κεφάλαια από τις Bell, Lockheed Martin, GE, Moog, IAI, TRU Simulation & Training, Astronics, Eaton, GKN Aerospace, Lord, Meggitt και Spirit AeroSystems.

Το πρόγραμμα θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε παραδόσεις μέχρι 4.000 αεροσκαφών έως το 2030 με συμβόλαιο που θα μπορούσε να ανέλθει σε 100 δισεκατομμύρια δολάρια και θα περιλαμβάνει σημαντικές πωλήσεις για συμμαχικές χώρες στο εξωτερικό.

Το Bell V-280 είναι μικρότερο, απλούστερο και φθηνότερο από το πολύπλοκο V-22, το οποίο χρονολογείται στα τέλη της δεκαετίας του ’80. Η Bell σχεδίασε και δημιούργησε το V-280 από την αρχή, με προσοχή στη διευκόλυνση της συναρμολόγησης και συντήρησης, με βάση την εμπειρία και τα μαθήματα, που αντλήθηκαν από την κατασκευή και χρήση του Bell – Boeing V-22 Osprey.

Παραθέτουμε και το σχετικά σύντομο αλλά ιστορικό βίντεο της πρώτης πτήσης του Bell V-280: