Στο πλαίσιο του προγράμματος FME (Force Mobility Enhancement) ο Καναδικός Στρατός άρχισε να παραλαμβάνει και να εντάσσει σε υπηρεσία τα πρώτα από τα 18 συνολικά νέα οχήματα μηχανικού Leopard-2 AEV (Armored Engineer Vehicles). Σε υπηρεσία αναμένεται να αντικαταστήσουν εννέα Leopard-1 AEV.

Σε σχέση με τα Leopard-1 AEV, τα Leopard-2 AEV είναι καλύτερα προστατευμένα (αφού διαθέτουν επιπλέον θωράκιση) και ενσωματώνουν πληρέστερο εξοπλισμό. Χρησιμοποιούνται για μια σειρά εργασιών του μηχανικού όπως είναι η εκκαθάριση χαλασμάτων, η εκκαθάριση ναρκοπεδίων, οι εκσκαφές κ.ά.

Το Leopard-2 AEV υπηρετείται από τρία άτομα και επιτυγχάνει μέγιστη ταχύτητα σε οδό 60 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ ζυγίζει 69,5 τόνους (σε πλήρη φόρτο). Ο οπλισμός του αποτελείται από έναν τηλεχειριζόμενο πύργο με πολυβόλο των 7,62 χιλιοστών και καπνογόνες βομβίδες των 76 χιλιοστών.

Εκτός από τον τυπικό εξοπλισμό ενός οχήματος μηχανικού τα Leopard-2 AEV είναι εφοδιασμένα με υδραυλικό σύστημα διάσωσης παγιδευμένων ατόμων, εν ζωή ή όχι, από κατεστραμμένα οχήματα. Το Leopard-2 AEV έχει τη δυνατότητα ανύψωσης οχήματος βάρους 40 τόνων, με τον κύριο γερανό, ενώ ο δευτερεύον γερανός μπορεί να ανυψώσει όχημα βάρους 3,5 τόνων. Το όχημα διαθέτει θερμικά συστήματα για επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας ή όταν οι καιρικές και οι συνθήκες ορατότητας είναι κακές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *