Το ζήτημα της επιστροφής του ποσού των 9.231,06 ευρώ με αναδρομική ισχύ για όσους αξιωματικούς είχαν συμπληρώσει 35 χρόνια υπηρεσίας και είχαν  λάβει το εφάπαξ πριν την ισχύ του νόμου του 2013 είναι ευρέως γνωστό τον ειδικό τύπο.

Υπενθυμίζεται ότι το τότε σχετικό έγγραφο που απεστάλη στους ενδιαφερόμενους και το ποσό χαρακτηριζόταν  ως «αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό» και ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η Διοικούσα Επιτροπή του Ε.ΛΟ.Α.Σ (Ειδικός Λογαριασμός Αλληλοβοήθειας Στρατού –  πρώην Τ.Α.Σ.), είχε αποφασίσει τον καθορισμό του ποσού των 100 ευρώ ως ελάχιστη μηνιαία δόση. Ως ημερομηνία έναρξης καταβολής έχει ορισθεί η 1 Ιουλίου 2016, σε ειδικό λογαρισμό στην Τράπεζα Πειραιώς. Στην συνέχεια είχε ακολουθήσει άλλη επιστολή που έκανε λόγο για «πέρασμα» της οφειλής στην εφορία.

Πρόσφατα όμως απεστάλη προς τους ενδιαφερόμενους ένα νέο χαρτί, για την ακρίβεια τους επιδόθηκε με δικαστικό κλητήρα που τους κοινοποιούσε της υπ’ Αριθμ. 09/08/27-06-2017 Απόφαση της ΔΕ/ΕΛΟΑΣ, η οποία αναφέρει τα εξής:

  1. Σας αναφέρουμε,… ότι η Διοικούσα Επιτροπή του ΕΛΟΑΣ, αποφάσισε ομόφωνα τον καταλογισμό του ποσού των 9.231,06 €, το οποίο αφορά σε αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό εφάπαξ βοηθήματος που χορηγήθηκε μετά την 01.08.2012 δίχως να έχουν ληφθεί υπόψη οι μισθολογικές διατάξεις των σχετικών Νόμων οι οποίες είχαν αναδρομική ισχύ από 01.08.2012, σε βάρος της ιδιαίτερης περιουσίας σας, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 1 και 2 του Κώδικα Εισπράξεων Δημοσίων Εσόδων (Ν.Δ. 356/1974), με δήλωση του εν λόγω ποσού στην οικεία ΔΟΥ ως δημοσίου εσόδου υπέρ ΕΛΟΑΣ, καθόσον δεν ανταποκριθήκατε καθόλου στην άτοκη μηνιαία επιστροφή της οφειλής (σ.σ σε κάποιες επιστολές αναφέρει ανταποκρίθηκαν εν μέρη στην άτοκη μηνιαία επιστροφή των οφειλών).
  2. Επισημαίνεται ότι έχετε δικαίωμα άσκησης έφεσης στο Ελεγκτικό Συνέδριο, μέσα σε έξι μήνες από την ημερομηνία κοινοποίησης, καθώς και ότι η τυχόν προσφυγής σας στο Ελεγκτικό Συνέδριο, δεν αναστέλλει την υλοποίηση του καταλογισμού.

 

 

 

Τι λέει η νέα απόφαση του ΕΛΟΑΣ;  

 

Σε ότι αφορά τα όσα αναφέρει η νέα απόφαση του ΕΛΟΑΣ που κοινοποιήθηκε στους βετεράνους επακριβώς έχει ως εξής:

«κατα πλειοψηφια αποφασιζει

Την έγγραφη ενημέρωση των ανωτέρω τριάντα (30) πρώην μετόχων της ανωτέρω κατάστασης, καθώς και , επί της παρούσας απόφασης της ΔΕ/ΕΛΟΑΣ, για ενεργοποίηση των διατάξεων του Κώδικα Εισπράξεων Δημοσίων Εσόδων περί της αναζήτησης των οφειλόμενων ποσών, με επίδοση των ειδοποιήσεων μέσω των κατά τόπους δικαστικών επιμελητών.

 

ομοφωνα αποφασιζει

– Την αποστολή της παρούσας απόφασης, μετά των προβλεπόμε­νων τριπλότυπων περιληπτικών καταστάσεων βεβαιώσεως οφειλής, στις οικείες ΔΟΥ των είκοσι πέντε οφειλετών, μετά την επιστροφή των αποδεικτικών επίδοσης από τους κατά τόπους δικαστικούς επιμελητές.

– Την εξουσιοδότηση του Δντή του ΕΛΟΑΣ, για την υλοποίηση της παρούσας απόφασης.

– Τη μη ανάρτηση της παρούσας απόφασης της ΔΕ/ΕΛΟΑΣ στο διαδίκτυο, στο πλαίσιο του προγράμματος ΔΙΑΥΓΕΙΑ.»

Με απλά λόγια η κυβέρνηση όχι μόνο ζητά να επιστρέψουν οι αξιωματικοί πίσω ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό που πιθανόν να μη το έχουν πλέον, αλλά το κάνει και εμμέσως χωρίς να χρειάζεται υπουργική απόφαση, διότι φέρεται να έχει «υποβιβάσει» το όλο θέμα σε διοικητική πράξη. Γι’ αυτό άλλωστε αναφέρετε ότι δεν είναι αναγκαία η ανάρτηση της απόφασης στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ. Και αυτό φυσικά πιθανόν γίνεται διότι η κυβέρνηση δεν έχει λάβει επίσημα θέση επί του θέματος από την στιγμή που υπάρχει σχετική απόφαση του ΣτΕ που δικαιώνει μεταξύ των άλλων και τους τριάντα αποστράτους που αφορά η συγκεκριμένη περίπτωση.

Με απλά λόγια η κυβέρνηση ζητά με την μορφή του κατεπείγοντος – διότι πως αλλιώς να εκληφθεί το γεγονός της επίδοσης της απόφασης με δικαστικό κλητήρα ή η θυροκόλληση σε κάποιες περιπτώσεις, και η μεταφορά του χρέους στην εφορία – κάτι που σε δεύτερο χρόνο θα επιστρέψει, σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ.

Εκείνο όμως που πραγματικά πόνεσε τους αξιωματικούς είναι ότι η προεκλογική υπόσχεση ότι το ζήτημα θα «διευθετηθεί» τελικά έγινε χρέος στην εφορία και μάλιστα μετά από 35 τουλάχιστον συναπτά έτη υπηρεσίας τους κοινοποιήθηκε με τον δικαστικό κλητήρα. (Για περισσότερες πληροφορίες στο τεύχος Οκτωβρίου Ελληνική Άμυνα και Τεχνολογία).