Συνεχείς είναι οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες που διεξάγουν οι μονάδες Πυροβολικού Μάχης της Εθνικής Φρουράς επί του νέου αυτοκινούμενου πυροβόλου ΝORA Alexander. Το Σερβικό πυροβόλο διακρίνεται για τον μικρό χρόνο τάξης, τον υψηλό ρυθμό βολής και την ακρίβεια των βολών.

Στο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης των Μονάδων της 2ης και 6ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού, πραγματοποιήθηκαν ασκήσεις μικρών κλιμακίων με το οπλικό σύστημα ΝORA Alexander TGS, για την εξοικείωση του προσωπικού με τις διαδικασίες τακτικής και τεχνικής διεύθυνσης του πυρός.

Τα πυροβόλα διαθέτουν αυτόματο σύστημα γέμισης, καθώς και αυτόματο σύστημα τάξης. Έχουν την ικανότητα να λειτουργούν ως αυτόνομες μονάδες πυρός εξάγοντας στοιχεία βολής. Σύμφωνα με πληροφορίες του υπογράφοντα, η τιμή των πυροβόλων ανήλθε στα 3 εκατομμύρια ευρώ έκαστο, τα οποία συγκροτούν δύο Μοίρες των δώδεκα πυροβόλων. Κάθε Μοίρα διαθέτει τρεις Πυροβολαρχίες των τεσσάρων στοιχείων. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύθηκε σημαντικά το Πυροβολικό Μάχης της Εθνικής Φρουράς, ενώ ιδιαίτερη μέριμνα υπήρξε για την αναβάθμιση των ικανοτήτων στοχοποίησης με την απόκτηση Ισραηλινών Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (Aerostar Tactical της εταιρείας Aeronautics).

Το NORA B-52 θα μπορούσε να λεχθεί και ως Alexander The Great, System (TGS). Την 1η Οκτωβρίου 2019 αντικρίσαμε για πρώτη φορά τα Σερβικά Αυτοκινούμενα Πυροβόλα Νοra B-52 κατά την παρέλαση της Εθνικής Επετείου της Κύπρου. Με πρωτοβουλίες και ενέργειες του τότε Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς, αντιστράτηγου Ηλία Λεοντάρη, αποφασίστηκε η ενίσχυση του Πυροβολικού Μάχης της Εθνικής Φρουράς. Εξετάστηκαν διάφορες λύσεις και κρίθηκε ως βέλτιστη λύση σε σχέση κόστους οφέλους, η απόκτηση των Σερβικών Πυροβόλων.

Η συμφωνία για την απόκτηση υπεγράφη τον Δεκέμβριου του 2017, με την πρώτη Μοίρα να καταφτάνει τον Σεπτέμβριο του 2019 και η δεύτερη τον Οκτώβριο του 2020. Στο πλαίσιο δημιουργίας ενός βληματοκεντρικού μοντέλου μάχης, ο Αμερικανικός Στρατός σε συνεργασία με ιδιωτικές εταιρείες οδηγούνται στην ανάπτυξη πληθώρας αυτόνομων/ημι-αυτόνομων πυρομαχικών τα οποία θα είναι συμβατά με πλατφόρμες που πληρούν τα νατοϊκά πρότυπα.

Σερβικά πυροβόλα σαν το Νora B-52 αποτελούν μία οικογένεια συστημάτων όπου λόγω του σχετικά μικρού χρηματικού κόστους τους, είναι ικανά μέσω των κατάλληλων βλημάτων να προβάλουν ασύμμετρα καταστρεπτικά αποτελέσματα, ιδιαίτερα σε στενό γεωγραφικό περιβάλλον μάχης.

Το Nora B-52 είναι ένα αυτοκινούμενο πυροβόλο των 155/52 χιλιοστών, που αναπτύχθηκε από το Ινστιτούτο Vojnotehnički (Στρατιωτικό Τεχνικό Ινστιτούτο MTI) στο Βελιγράδι της Σερβίας. Το πρώτο αυτοκινούμενο Nora B (αναπτύχθηκε με βάση το Nora C) σχεδιάστηκε από το MTI το 1984 με τροποποιημένο ρυμουλκούμενο πυροβόλο όπλο 152 χιλιοστών, το λεγόμενο NORA M84. Μετά το 2000, η ​​MTI ανέπτυξε νέες εκδόσεις συστημάτων πυροβολικού 4ης γενιάς με διαμέτρημα 155 χιλιοστών για τοποθέτηση σε ένα νέο σύστημα οικογένειας NORA με το ακρωνύμιο B-52.

Η πλατφόρμα που χρησιμοποιείται στο Nora B-52 βασίζεται στο εγχώριας κατασκευής FAP 2882 (8×8) cross-country με καμπίνα διοίκησης-ελέγχου στο εμπρόσθιο μέρος, κινητήρα turbo diesel 410 αλόγων, σύστημα ελέγχου πυρός και ανεξάρτητη μονάδα παροχής ισχύος, η οποία υποστηρίζει την λειτουργία του πυροβόλου σε περίπτωση απώλειας του κινητήρα. Το όχημα διαθέτει θωράκιση για θραύσματα πυροβολικού και πυρά ελαφριών όπλων. Περιλαμβάνει τον εκτοξευτή πολλαπλών πυραύλων LRSV M-87, ενώ στο πίσω μέρος εδράζεται αποθηκευτικός χώρος πυρομαχικών που μεταφέρει 36 βλήματα, εύφλεκτα φορτία και καύσιμα. Τα 12 εκ των 36 βλημάτων των 155 χιλιοστών βρίσκονται εντός του πύργου στο σύστημα αυτόματης γέμισης.

Κατά την επιχειρησιακή χρήση, με σκοπό την διεξαγωγή σταθερής βολής, υπάρχουν τέσσερις υδραυλικοί σταθεροποιητές επί του εδάφους. Σύμφωνα με την Yugoimport, το σύστημα έχει μέγιστο ρυθμό πυρός έως και πέντε βλημάτων ανά λεπτό και χρειάζεται τρία λεπτά για να τεθεί σε επιχειρησιακή δράση. Ένας γύρος βολής τριών βλημάτων των 155 χιλιοστών μπορεί να πυροδοτηθεί σε 20 δευτερόλεπτα με μέγιστη εμβέλεια βολής τα 56 χιλιόμετρα μέσω πυρομαχικών HE ERFB/RA-BB VLAP . Το όχημα μπορεί να εξοπλιστεί με επανδρωμένο πολυβόλο 7,62 mm ή 12,7 mm στην οροφή για εγγύς προστασία.

Σύμφωνα με την κατασκευάστρια, μπορεί να επιχειρεί και με δίχτυ καμουφλάζ, το οποίο παρέχει προστασία σε διάφορες ζώνες ακτινοβολίας. Το σύστημα μπορεί να επιχειρεί σε χειροκίνητη, ημι-αυτόματη και πλήρως αυτόματη διαμόρφωση για εκτέλεση έμμεσων και άμεσων βολών σε τόξο 160 μοιρών. Διαθέτει μονάδα προσανατολισμού, συνδυασμό INS/GPS για προσδιορισμό θέσης και σκοπευτικά για έμμεσες και άμεσες βολές. Λόγω της διαμόρφωσης 8×8 επί τροποποιημένου οχήματος KAMMAZ ή FAΡ και δεδομένης της αντοχής του σε θερμοκρασίες από -25 έως +55 βαθμών κελσίου, είναι ικανό να ανταπεξέλθει σε δύσβατο χερσαίο περιβάλλον, σαν του Έβρου και της Κύπρου, διεξάγοντας βολές ακριβείας μέσω των τεσσάρων αναδιπλούμενων σκελών.

Comments

 1. ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΟΠΛΟ ΚΑΛΗ ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 24 ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΓΙΑ ΕΒΡΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΑ ΒΟΛΗ ΚΑΙ ΓΕΜΙΣΜΑ,ΑΞΙΖΕΙ ΤΟΝ ΚΟΠΟ ….

  1. Μαζί με άλλα 24 απο τσεχία γαλλία γερμανία νότια αφρική και ουγκάντα.
   Μην δεν δημιουργήσουμε και άλλα προβλήματα πολυτυπίας….

  1. Τα ZUZAN ήταν άλλη μια #$πολιτκή απόφαση$$$# του διδυμου Τ$όχα -$μπώκου
   Από ότι έχει γραφει βαράνε στον γάμο του καραγκιόζη και αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα

   1. Και τα στείλαμε στην Κύπρο ε? Κάτι θυμάμαι τωρα που το είπες.
    Δεν ξέρω πως θα ακουστεί αυτό που θα πω, αλλά διαφθορά δημοσίων ανδρών στις πλάτες της εθνικής άμυνας ενώ υπάρχει τόσο σοβαρή απειλή, ε , για μένα είναι ο ορισμός τς προδοσίας.

 2. Εμεις απο την αλλη παλι,

  1) δεν εκσυγχρονίζουμε αυτά που έχουμε
  2) δεν μας ενδιαφέρουν καν αξιολογα μτχ που αποσυρουν αλλοι στρατοι
  3) δεν ψωνιζουμε τιποτα νεοτερο
  4) δεν καταδεχομαστε καν να κοιταξουμε σε δευτεροκλασατο κατασκευαστη, ασχετα αν αλλοι (Κυπριοι) το δοκιμάζουν επιτυχως.

  Δεν υπαρχει ελπίδα….

 3. Ιδανικο πυροβολα αντικαταστατης των καμπριολε νεκροφορων Μ110 και των τραγικά ξεπερασμένων Μ109.μπορεί να σταθεί ισάξια απέναντι στα τουρκικά φιρτινα. Με μια παραγγελία 144+μονάδων το κατασκευάζουμε κατόπιν αδειας(για να αρχίσουμε να παράγουμε).οποιοδήποτε δυτικό σύστημα θα μας στοιχίσει πολύ περισσότερο και θα μας ζητήσουν σκληρό συνάλλαγμα, οι Σέρβοι είναι πολύ ευέλικτοι στην πληρωμή.μην ξεχνάμε την γεωπολιτική παράμετρο της ελληνοσερβικης αμυντικής συνεργασίας στα Βαλκάνια που οποία πέτρα κι αν σηκώσεις βρίσκεις να παραμονεύει η τουρκική οχιά,έτοιμη για όλα.
  NORAκαι ξερό ψωμί….

  1. @ C.p.

   + 1000

   Για να γινει κατι τετοιο καποια ανθρωπακια πρεπεινα παρουν ποδι απο εδω,
   αφου ετσι και αλλιως το μονο που τους ενδιαφερει ειναι το μπολιασμα μας
   και τα δικαιωματα των λοατκι.

  2. Όσο το διαβάζω τόσο μου αρέσει ιδιαιτερα στα 3 mil $?!!!
   Για τον ΕBΡΌ δεν ξέρω εκεί λόγω λάσπης θέλει ερπύστρια
   Επίσης σε κάποια νησιά έχει πολύ πετρα και στενούς δρόμους οποτε περιορίζεται η κίνηση του
   Σίγουρα πάντως θα μπορούσε να μας καλύψει σε πολλές περιοχές αντικαθιστώντας τις σαβούρες τύπου M110 !!

   1. Τα RM-70 (8×8) τόσα χρόνια στον Έβρο κολλάνε και στα νησιά δεν κινούνται;
    Το ιδανικότερο επίσης θα ήταν αντί για όχημα KAMMAZ ή FAΡ να χρησιμοποιηθεί το νέο RHEINMETALL HX3 (8×8). Έτσι κι αλλιώς (για άλλα συστήματα π.χ. ρουκετών) οι Σέρβοι ισχυρίζονται ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν και οχήματα ΜΑΝ.

  3. @Cp
   Δεν ειναι καθολου ξεπερασμενο το Μ109 , και δη οι νεοτερες εκδοσεις του. Παραμενει ενα πολυ καλο και αξιοπιστο οπλο.

   Μη συγκρινουμε μηλα με πορτοκαλια. Το σερβικο ειναι ενα τροχοφορο, το Μ109 αυτοκινουμενο ερπυστριοφορο. Υπαρχει διαφορα.
   Αν το ΙV Σωμα Στρατου στη Θρακη επρεπε να επιλεξει ενα απο τα δυο τι θα επελεγε; Μα βεβαια το Μ109.

 4. Συγχαρητηρια στην Κυπρο. Εξαιρετική αγορά.
  Θα μπορουσε να γινει μια ωραιοτατη συμπαραγωγη να προωθησει μια ελληνικη εταιρια το συστημα και εντος ΝΑΤΟ. Προτεραιοτητα βεβαια να το παρει ο ΕΣ για να υποστηριξει τις εξαγωγες και την ομοιοτυπια με την ΕΦ.

 5. Υπάρχει και το M109L52 με το πυροβόλο του καλύτερου Α/Κ πυροβόλου στον κόσμο PzH2000(10rounds/min – για 2 λεπτά), με κόστος εκσυνχρονισμού το ίδιο με το αγοράσουμε ένα καινούργιο Nora. Από όσο ξέρω οι Γερμανοί έχουν προς απόσυρση κάποια PzH2000 θα μπορούσαμε να κοιτάξουμε και προς τα εκεί.
  Φυσικά δεν το συζητάω για τα χρήματα του (και σαν καινούργια αγορά) πρέπει να είναι ότι καλύτερο μπορούσε να κάνει η Κύπρος αποφεύγοντας και τις όποιες πολιτικές επιπλοκές.

  1. Αγαπητε φιλε,οι γερμανοι τα εχουν σε αποθηκευση.το να τα δωσουν δυσκολο ,λογο του οτι το νατο αναβιωνει τον ψευδη ρωσικο κινδυνο.αν το κοστος εκσυχρονισμου του Μ109L52 ειναι αυτο που γραφεις μηπως μπορεις να παραθεσεις σε παρακαλω την πηγη?

   1. https://defense-update.com/20120523_spark_m109i7_upgrade.html
    https://discovermilitary.com/military-vehicles/main-battle-tanks/m109a6-paladin/

    Φαντάζομαι πως ακόμα και σε Α5 της Ολλανδίας(L47 – 6rounds/min – shoot&scoot – ready to shoot in 30sec) να το πάμε το Μ109 θα είναι μία πολύ σημαντική αναβάθμιση για το υπάρχον υλικό του ΕΣ

    1. Αγαπητέ φίλε, τα 3εκ$ που αναφέρεις δεν γράφονται πουθενά στο δεύτερο λινκ που έδωσες(στο πρώτο σύνδεση δεν καταφερα).καποτε πρέπει να γυρίσουμε σελίδα και να καταλάβουμε ότι τα συστήματα εποχής Βιετνάμ τελείωσαν. Το μόνο που θα μπορούσε να εξεταστεί είναι το πηγμα ,γυμνό συστημάτων αν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως βάση για ένα τομα.

     1. Το PzH2000 καινούργιο έχει κοντά στα $8-9mil. Στα links αναφέρονται τα upgrades σε 20%-30% της τιμής ενός καινούργιου άρα στην χειρότερη περίπτωση $3εκ. Στα links που παρέθεσα πρέπει να προσθέσεις το h-t-t-p-s-:-//defense-update.com/20120523_spark_m109i7_upgrade.html. Αναφέρεται σε μία πρόταση που έγινε στον ισραηλινό στρατό το 2012 για μετατροπή όλων των Μ109 σε M109I7 ‘Spark’. Εάν μας ενδιέφερε μία τέτοια μετατροπή (ίσως για 3-4 μοίρες) δεν θα ήταν άσχημη ιδέα να έχουμε Α/Κ πολύ κοντά στο PzH2000. Ακόμα και η αγορά καινούργιου(2 μοίρες ίσως) νομιζω πως θα ωφελούσε περισσότερο στρατιωτικά και πολιτικά από το Nora. Οι Σέρβοι έχουν άλλα πολύ καλά συστήματα που θα μας ενδιέφεραν(π.χ ALAS) δεν νομίζω πως θα πρέπει να μπλέξει ο ΕΣ με συστήματα που απαιτουν συντήρηση εκτός ΝΑΤΟ.

 6. Όταν υπάρχει ένα τέτοιο όπλο σε αυτή την τιμή και δεν το παίρνεις σημαίνει ή ότι είσαι άσχετος ή ότι δεν σε αφήνουν να το πάρεις. Μπράβο στην Κύπρο να πάρει ακόμα περισσότερα. Οι Έλληνες δυστυχώς μεταχειρισμένα αμερικανικά όπως πάντα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *