Όπως αναφέρουμε, στο άρθρο μας «Αποκλειστικό: Το μέλλον στο πυραυλικό πυροβολικό του ΕΣ», ένα από τα εξοπλιστικά προγράμματα, το οποίο βρίσκεται ψηλά στη λίστα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, είναι η αναβάθμιση των πολύτιμων, αλλά παλαιών πολλαπλών εκτοξευτών ρουκετών (MLRS) RM-70.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει δύο σκέλη: Το πρώτο αφορά στην αναβάθμιση των εκτοξευτών, στο επίπεδο RM-70 Modular, προϋπολογισμού € 100 εκατομμυρίων, ενώ το δεύτερο αφορά στην προμήθεια νέων ρουκετών διαμετρήματος 122 χιλιοστών, προϋπολογισμού € 80 εκατομμυρίων. Το παρόν άρθρο αφορά στην επιλογή εφοδιασμού των RM-70 με νέες ρουκέτες από τη Σερβία και το Ισραήλ, δύο (2) χώρες με αξιόλογη αμυντική βιομηχανία, οι οποίες έχουν ανάγκη από πελάτες, άρα έσοδα, και είναι θετικές στο ενδεχόμενο της συμπαραγωγής, της μεταφοράς τεχνολογίας και τεχνογνωσίας.

Επιγραμματικά, στο διαμέτρημα των 122 χιλιοστών, η σερβική Yugoiport έχει αναπτύξει τις ρουκέτες G2000 και τις G2000/52 αυξημένου βεληνεκούς, αμφότερες μη-κατευθυνόμενες, ενώ η ισραηλινή IMI (Israel Military Industries) έχει αναπτύξει τις κατευθυνόμενες ρουκέτες AccuLAR. Επίσης, η ισραηλινή Rafael έχει αναπτύξει μια οικονομικότερη λύση, που είναι η συλλογή EPIK (Electro-Optical Precision Integration Kit) μετατροπής μη-κατευθυνόμενων ρουκετών των 122 χιλιοστών σε κατευθυνόμενες.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο ΕΣ (Ελληνικός Στρατός) αναζητά κατευθυνόμενες ρουκέτες και όχι μη-κατευθυνόμενες λόγω του μεγάλου ποσοστού αστοχίας των μη-κατευθυνόμενων ρουκετών, ιδιαίτερα στο μέγιστο βεληνεκές. Αυτό έχει καταδειχτεί στις διάφορες ασκήσεις που πραγματοποιεί ο ΕΣ. Λόγω του μεγάλου ποσοστού αστοχίας εφαρμόζεται η τακτική της εκτόξευσης πολλών ρουκετών ταυτόχρονα (Salvo), χωρίς όμως τα αποτελέσματα να είναι εξασφαλισμένα, ενώ το απόθεμα των 40 ρουκετών των RM-70 καταναλώνεται γρήγορα.

Έτσι η ανάγκη για κατευθυνόμενα πυρά ακριβείας, τα οποία επιτυγχάνουν μακράν καλύτερα αποτελέσματα, από τα μη-κατευθυνόμενα πυρά, σε συνδυασμό με τη διάθεση νέων ρουκετών αυξημένου βεληνεκούς και την επίτευξη μεγάλης οικονομίας σε πυρομαχικά, οδήγησε τον ΕΣ στην αναζήτηση κατευθυνόμενων ρουκετών. Υπό αυτή την έννοια οι ισραηλινές AccuLAR είναι πιο κοντά στις ελληνικές απαιτήσεις, ενώ οι σερβικές G2000, και ιδιαίτερα οι G2000/52, προσφέρουν το πλεονέκτημα του μεγάλου βεληνεκούς, όπως θα δούμε παρακάτω.

Ξεκινώντας από τη Σερβία, η ρουκέτα G2000 επιτυγχάνει μέγιστο βεληνεκές 40,1 χιλιομέτρων. Το μήκος της είναι 2,87 μέτρα και το βάρος της 69,1 κιλά, εκ των οποίων τα 27,3 κιλά είναι το βάρος του κινητήρα συνθετικής θερμοπλαστικής ύλης. Ενσωματώνει πολεμική κεφαλή υψηλής εκρηκτικότητας βάρους 19 κιλών. Η μέγιστη ταχύτητα που επιτυγχάνει είναι 1.100 μέτρα το δευτερόλεπτο, ενώ το μέγιστο βεληνεκές των 40,1 χιλιομέτρων επιτυγχάνει από γωνία βολής 55ο-57ο. Η Πιθανότητα Κυκλικού Σφάλματος (CEP) στο μέγιστο βεληνεκές είναι μόλις 0,96%. Εξέλιξη της G2000 είναι η ρουκέτα G2000/52 μέγιστου βεληνεκούς 52 χιλιομέτρων, η οποία έχει CEP 0,90% στο μέγιστο βεληνεκές. Το μήκος της είναι 2,86 μέτρα και το βάρος της 64 κιλά. Η G2000/52 ενσωματώνει πολεμική κεφαλή υψηλής εκρηκτικότητας ή θραυσμάτων βάρους 18,4 κιλών.

Η ρουκέτα G2000.
Η ρουκέτα G2000/52, μέγιστου βεληνεκούς 52 χιλιομέτρων.

Αν και δεν είναι ρουκέτα, αλλά τακτικό βλήμα εδάφους-εδάφους, αξίζει τον κόπο να αναφερθούμε και στο σερβικό Y-1 (Yerina-1), το οποίο μπορεί να καταστρέψει εχθρικές δυνάμεις, τόσο σε επίπεδο περιοχής όσο και σε επίπεδο σημείου, σε αποστάσεις από τα 70 έως τα 285 χιλιόμετρα. Ο διττός ρόλος του βλήματα, δηλαδή ως πυρομαχικό προσβολής περιοχής και σημείου, προκύπτει από την ικανότητα του να ενσωματώνει δύο (2) διαφορετικές πολεμικές κεφαλές: Υψηλής εκρηκτικότητας, για προσβολή στόχων σημείου, και θραυσμάτων, για την προσβολή στόχων περιοχής. Και στις δύο (2) περιπτώσεις το βάρος της πολεμικής κεφαλής είναι 200 κιλά.

Το σερβικό τακτικό βλήμα εδάφους-εδάφους Y-1 (Yerina-1) μέγιστου βεληνεκούς 285 χιλιομέτρων.

Η ισραηλινή AccuLAR επιτυγχάνει μέγιστο βεληνεκές 35 χιλιόμετρα, ενώ μπορεί να ενσωματώσει πολεμική κεφαλή υψηλής εκρηκτικότητας ή θραυσμάτων. Σύμφωνα με την IMI η ρουκέτα έχει CEP μικρότερο των 10 μέτρων στο μέγιστο βεληνεκές. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι οι ρουκέτες AccuLAR έχουν αναπτυχθεί τόσο στο διαμέτρημα των 122 χιλιοστών όσο και σ’ αυτό των 160 χιλιοστών. Στην έκδοση των 122 χιλιοστών η ρουκέτα ενσωματώνει πολεμική κεφαλή βάρους 20 κιλών.

Οι κατευθυνόμενες ρουκέτες AccuLAR της IMI.

Η συλλογή EPIK είναι μια οικονομική λύση μετατροπής μη-κατευθυνόμενων ρουκετών σε κατευθυνόμενες. Η συλλογή τοποθετείται επί των ρουκετών με απλές διαδικασίες, ακόμα και στο πεδίο μάχης. Συνδυάζει τον ηλεκτροπτικό αισθητήρα και την τεχνολογία επεξεργασίας σημάτων/ταυτοποίησης εικόνας του βλήματος αέρος-εδάφους SPICE. Ουσιαστικά δηλαδή, το EPIK είναι μια συλλογή SPICE για ρουκέτες πυροβολικού. Η ανάπτυξη του EPIK ξεκίνησε το 2016 και, σύμφωνα με την Rafael, τα αποτελέσματα των δοκιμών υπήρξαν εξαιρετικά. Η συλλογή EPIK αποτελείται από έναν υπέρυθρο αισθητήρα, έναν αισθητήρα λέιζερ για την εμπλοκή κινούμενων στόχων, ενώ ενσωματώνει, ως εφεδρικά συστήματα καθοδήγησης, ένα αδρανειακό σύστημα πλοήγησης και ένα σύστημα GPS.

Η συλλογή EPIK τροποποίησης μη-κατευθυνόμενων ρουκετών σε κατευθυνόμενες της ισραηλινής Rafael.

Η επιχειρησιακή αξία των RM-70 είναι δεδομένη, ακόμα και με το σημερινό, σχετικά μικρό βεληνεκές τους, των 20 χιλιομέτρων περίπου. Η αξία των συστημάτων, σε συνδυασμό με τον μεγάλο αριθμό που διαθέτει ο ΕΣ σε υπηρεσία (116 συστήματα) και την οικονομική αδυναμία της χώρας να τα αντικαταστήσει καθιστούν το πρόγραμμα αναβάθμισης τους και προμήθειας νέων και ικανότερων ρουκετών άμεσο και επιτακτικά αναγκαίο.

Οι δυνατότητες των RM-70 τα καθιστούν ένα από τα πλέον ευπροσάρμοστα συστήματα πυροβολικού. Λόγω του βεληνεκούς της ευκινησίας και της μεγάλης δραστικότητας των πυρών του, έχει τη δυνατότητα να παρέχει ένα ευρύ φάσμα πυρών υποστηρίξεως, παρέχοντας εγγύς υποστήριξη, προστασία της φίλιας δύναμης και προσβάλλοντας ζωτικούς εχθρικούς στόχους.

Πολύτιμα συστήματα τα RM-70 για τον ΕΣ, ορθή επιλογή ο εκσυγχρονισμός τους και η προμήθεια νέων και ικανότερων ρουκετών.

Η ανάγκη για νέες ρουκέτες μεγαλύτερου βεληνεκούς προκύπτει και για λόγους προστασίας των RM-70. Σήμερα, το μέγιστο βεληνεκές των RM-70 είναι περίπου 20 χιλιόμετρα. Αυτό σημαίνει ότι ανάλογα της αποστολής μπορεί να πρέπει να αναπτυχθούν και σε προωθημένες θέσεις, ιδιαίτερα για την προσβολή στόχων εντός του εχθρικού εδάφους. Έτσι όμως είναι εκτεθειμένα στο εχθρικό πυρ. Με ρουκέτες αυξημένου βεληνεκούς, εκ των πραγμάτων, τα RM-70 θα μπορούν να προσβάλουν στόχους εντός του εχθρικού εδάφους από ασφαλέστερες θέσεις.

Τα RM-70 είναι αποτελεσματικό τόσο στην περίπτωση επιθετικών, όσο και στην περίπτωση αμυντικών επιχειρήσεων. Ιδιαίτερα χρήσιμα είναι τα RM-70 και στην άμυνα των νησιών του Αιγαίου μέσω της προσβολής των εχθρικών δυνάμεων στις περιοχές συγκέντρωσης, της προσβολής των εχθρικών αποβατικών πλοίων εν πλω, της εκτόξευσης πυρών φραγμού κατά την απόβαση, της προσβολής και καταστροφής των εχθρικών αποβιβασμένων τμημάτων κ.ά.