Η ισπανική Navantia και η γαλλοιταλική κοινοπραξία Naviris (μεταξύ της Fincantieri και της Naval Group) ανακοίνωσαν ότι υπέγραψαν Μνημόνιο Κατανόησης με στόχο τη διεύρυνση της βιομηχανικής βάσης του προγράμματος της ευρωκορβέτας, στο οποίο συμμετέχει και η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία και η Γαλλία. Πρόκειται για ένα ελπιδοφόρο κοινό ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανάπτυξης ενός πλοίου επιπέδου κορβέτας με επιθυμητό έτος ναυπήγησης του πρώτου πλοίου το 2026-2027. Η κορβέτα (EPC : European Patrol Corvette) θα αναπτυχθεί στο πλαίσιο του PESCO (Permanent Structured Cooperation) της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως έχει γίνει γνωστό επίκεντρο του προγράμματος θα είναι το πλοίο Multi-Role Corvette των ιταλικών ναυπηγείων Fincantieri. Το πλοίο που θα προκύψει θα έχει περί τους 3.000 τόνους εκτόπισμα και σπονδυλωτή σχεδίαση έτσι ώστε ο εκάστοτε πελάτης να μπορεί να το διαμορφώσει ανάλογα και σύμφωνα με τις απαιτήσεις του.

Η κοντινότερη διαμόρφωση που γνωρίζουμε για τα πλοία Multi-Role Corvette του Κατάρ τα οποία έχουν μήκος 107 μέτρα, πλάτος 14,7 μέτρα, βύθισμα 4,20 μέτρα και εκτόπισμα πλήρους φορτίου 3.250 τόνους. Η μέγιστη ταχύτητά τους είναι 28 κόμβοι (52 χιλιόμετρα την ώρα), ενώ η ακτίνα δράσης τους είναι 3.500 ναυτικά μίλια με ταχύτητα 15 κόμβους (28 χιλιόμετρα την ώρα, 6.482 χιλιόμετρα). Το σύστημα πρόωσης είναι τύπου CODAD. Το πλήρωμα είναι 98 άτομα με ενδιαιτήσεις για συνολικά 112 άτομα. Επίσης μπορούν να φιλοξενήσουν ελικόπτερα επιπέδου ΝΗ-90.

Ο οπλισμός τους αποτελείτε από ένα (1) πυροβόλο των 76 χιλιοστών, κάθετο εκτοξευτή 16 θέσεων για ισάριθμα βλήματα Aster-30, δύο (2) τηλεχειριζόμενους πύργους Marmin με πυροβόλο 30 χιλιοστών, οκτώ (8) βλήματα κατά πλοίων MM-40 Block.3 Exocet και σύστημα εγγύς αντιαεροπορικής άμυνας RAM με 21 βλήματα. Ενσωματώνουν το τακτικό σύστημα μάχης Athena της Leonardo, το ραντάρ Kronos και ολοκληρωμένο σύστημα ανθυποβρυχιακού πολέμου και αυτοπροστασίας.