Μια εβδομάδα συμπληρώθηκε από τη κορυφαία διασυμμαχική άσκηση του ΝΑΤΟϊκού Στρατηγείο Ταχείας Ανάπτυξης της Ελλάδος (NATO Rapid Deployable Corps – Greece) με τη κωδική ονομασία “ΓΟΡΔΙΟΣ ΔΕΣΜΟΣ 2017” αποδεικνύοντας το άριστο επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας και ικανότητας του στρατηγείου NRDC-GR, όπως είναι ευρέως γνωστό στην Συμμαχία, με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Ένα μικρό δείγμα της άσκησης άνευ στρατευμάτων είχαμε τη τύχη να παρακολουθήσουμε εκ του σύνεγγυς στην έδρα της 34 Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας στην Άσσηρο Θεσσαλονίκης, μία από τις τρεις τοποθεσίες στις οποίες αναπτύχθηκαν 1200 στελέχη από 16 χώρες της Συμμαχίας. Η άσκηση αποτέλεσε την εθνική αξιολόγησή του ως Διακλαδικό Στρατηγείο Δυνάμεων με υπαγόμενες Διοικήσεις (Ναυτικού, Αεροπορίας και Ειδικών Δυνάμεων) από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, μία αξιολόγηση που έληξε με εξαίρετα αποτελέσματα. Επιπλέον και για σκοπούς συνεκπαίδευσης πέντε επιπλέον υπαγόμενες στο Στρατηγείο ταξιαρχίες έλαβαν μέρος σε τακτικό επίπεδο.

Σημειώνεται ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2018 το Στρατηγείο αναλαμβάνει και επίσημα καθήκοντα ανάπτυξης ταχείας αντίδρασης σε αποστολές εκτός άρθρου 5 του ΝΑΤΟ, κατόπιν φυσικά σχετικής απόφασης της Πολιτικής Ηγεσίας της Χώρας μας, σύμφωνα με το κυλιόμενο πρόγραμμα ανάληψης ετοιμότητας της Συμμαχίας. Είναι κάτι παραπάνω από προφανές πως το σύνολο του προσωπικού, Ελληνικό και Συμμαχικών χωρών, εργάστηκε με ζήλο και αυταπάρνηση, εκτελώντας με υποδειγματική συνέπεια και ακρίβεια τις προβλεπόμενες διαδικασίες της Συμμαχίας κατά την διάρκεια της άσκησης.

Στην άσκηση «Γόρδιος Δεσμός 2017» επιδείχθηκε η άριστη ικανότητα του NRDC-GR να αναπτύσσεται σε άμεσο τόπο και χρόνο, ικανό να αναλάβει ανάλογης κλίμακας επιχειρήσεις σε επίπεδο διοίκησης και ελέγχου χερσαίων, αεροπορικών, ναυτικών δυνάμεων και ειδικών δυνάμεων προς όφελος της Συμμαχίας. Η παραπάνω άσκηση είναι το επιστέγασμα μιας προσπάθειας των τελευταίων ετών, μία προσπάθεια η οποία οφείλεται σε όλους τους διατελέσαντες Διοικητές των τελευταίων ετών, στην οποία ο καθένας ξεχωριστά πρόσφερε το δικό του λιθαράκι για τη σημερινή εικόνα.

Στη φετινή άσκηση δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση εκτός των άλλων στα θέματα επικοινωνίας και τύπου, επιχειρήσεων επιρροής και ψυχολογικών επιχειρήσεων. Το υπέροχο βίντεο με την ανάπτυξη του Στρατηγείου επιβεβαιώνει τα παραπάνω. Αξίζει να σημειωθεί πως το NRDC-GR εκτός της νατοϊκής του ταυτότητας έχει ιδιαίτερη αξία και για εθνικούς σκοπούς. Η τεχνογνωσία που αποκτήθηκε, η συνεχή αναβάθμισή του στις διαδικασίες της Συμμαχίας, η εμπειρία σε επίπεδο σχεδιασμού και υλοποίησης πάσης φύσεως επιχειρήσεων σε Στρατηγικό, Επιχειρησιακό και Τακτικό επίπεδο, μεταφέρονται εντός του Ελληνικού στρατεύματος με τα ανάλογα οφέλη.

Τα τελευταία χρόνια έχει συντελεστεί κατακόρυφη αύξηση του επιπέδου επικοινωνιών, συστημάτων διοίκησης και ελέγχου καθώς και ικανοτήτων αντιμετώπισης υβριδικών και ασύμμετρων απειλών. Τα διδάγματα των νατοϊκών επιχειρήσεων σε πραγματικές αποστολές, όπως αυτές του Ιράκ και Αφγανιστάν, η ενσωμάτωση αυτών εντός των ετήσιων ασκήσεων που πραγματοποιούνται, έχουν αναδείξει το Ελληνικό προσωπικό στην Συμμαχία. Ψυχή του είναι οι ίδιοι του οι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί, οι οποίοι επιλέγονται με αυστηρά κριτήρια αποτελώντας την αφρόκρεμα του Ε.Σ για αποστολές εντός και εκτός Ελλάδος.

Το NRDC-GR ανέδειξε προσφάτως τρεις αρχηγούς ΓΕΣ καθώς και έναν διοικητή της 1ης Στρατιάς. Σημείο σταθμός ήταν η αξιολόγηση του 2015 όπου το στρατηγείο για πρώτη φορά σε αποστολές του Άρθρου 5 της Συμμαχίας  περάτωσε τη νατοϊκή αξιολόγηση με εξαιρετική επιτυχία ως Στρατηγείο τακτικού επιπέδου. Τώρα πλέον σε διαφορετικό ρόλο, ως Διακλαδικό Στρατηγείο Δυνάμεων σε αποστολές εκτός του Άρθρου 5 της Συμμαχίας, δηλαδή σε αποστολές διατήρησης της ειρήνης, είναι έτοιμο και πάλι για τη νατοϊκή αξιολόγηση στις αρχές Ιουνίου του 2018.

Τα προαναφερθέντα έχουν προφανή οφέλη για τη χώρα μας. Το NRDC-GR αποδεικνύεται σε εργαλείο στρατηγικής προβολής ισχύος σε ΝΑΤΟ και ΕΕ. Τόσο η υφιστάμενη διοίκηση όσο και η προηγούμενη έχουν αντιληφθεί την ανάγκη η χώρα μας να έχει καταλυτική παρουσία στα διεθνή δρώμενα ούτως ώστε να εξασφαλίζει τα μέγιστα δυνατά οφέλη σε πολιτικό, διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο. Στη τελευταία άσκηση τα στελέχη Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων άφησαν εξαίρετες εντυπώσεις στους νατοϊκούς συναδέλφους τους αποδεικνύοντας πως είναι έτοιμες να αντιπροσωπεύσουν τη χώρα μας και σε Συμμαχικό επίπεδο.

Τα δύο επόμενα βήματα που θα δώσουν ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στο NRDC-GR είναι η ενσωμάτωση του ευρωπαϊκού στρατηγείου που σήμερα εδρεύει στη Λάρισα στις εγκαταστάσεις του NRDC-GR,  καθώς και ο διαχωρισμός του με νέο διοικητή και όχι τον ίδιο του Γ’ Σώματος Στρατού. Και αυτό γιατί το πολυδιάστατο επιχειρησιακό έργο του Γ’ΣΣ συχνά δυσχεραίνει τα καθήκοντα του διοικητού NRDC-GR αφού τα δύο στρατηγεία μοιράζονται τον ίδιο διοικητή.

Σε μία εποχή στην οποία αναβαθμίζεται συνεχώς γεωπολιτική θέση της Ελλάδος είναι ιστορική ευκαιρία για τη χώρα μας να αναδείξει και να προβάλει τον στρατηγικό ρόλο και τη σημασία της στην ευρύτερη περιοχή, και ιδιαίτερα στους διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Το NRDC-GR διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στη παρουσία της χώρα μας στους παραπάνω οργανισμούς λειτουργώντας ως εργαλείο προβολής της εθνικής ισχύος.