Μπορεί η Τουρκία να απέσυρε το «Oruc Reis», ωστόσο η προκλητική ρητορική και η ευθεία αμφισβήτηση ελληνικών εδαφών παραμένει στην ημερήσια διάταξη της Τουρκίας. Χθες ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, έθεσε ξανά θέμα αποστρατικοποίησης νησιών του Αιγαίου και ιδιοκτησίας 152 νησιών, νησίδων και βραχονησίδων, με το αίολο επιχείρημα ότι η κυριότητα τους δεν παραχωρήθηκε στην Ελλάδα από τις ισχύουσες διεθνείς συνθήκες.

Είσαι σαφές ότι η αποχώρηση του «Oruc Reis» δεν αποτελεί κίνηση καλής θέλησης προς την Ελλάδα, ούτε δείγμα αλλαγής της πολιτικής της Τουρκίας. Είναι μια τακτική κίνησης, ένας φθηνός ελιγμός, προκειμένου να δοθεί το αναγκαίο «πάτημα» στις φιλοτουρκικές δυνάμεις εντός της ΕΕ, με κυριότερη τη Γερμανία, να πιέσουν για να μην επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (24-25 Σεπτεμβρίου).

Το ενδεχόμενο της επιβολής οικονομικών κυρώσεων από την ΕΕ είναι κάτι που θα επιδεινώσει το κακό κλίμα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές για την οικονομία της Τουρκίας. Ας μην ξεχνάμε ότι πριν λίγες μέρες ο αμερικανικός οίκος αξιολογήσεων Moody’s υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας στο Β2, από Β1, επικαλούμενος, μεταξύ άλλων, τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη μείωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της χώρας.