Ενημέρωση αναφορικά με το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των ελληνικών M-270 MLRS (ανήκουν στην αρχική έκδοση Μ-270 Α0) πραγματοποίησε η Lockheed Martin παρουσιάζοντας το πλάνο αναβάθμισης των πυραυλικών συστημάτων του Ελληνικού Στρατού (ΕΣ).

Η ενημέρωση πραγματοποιήθηκε από την κ. Rita Flaherty, Αντιπρόεδρο Στρατηγικής και Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της εταιρείας καθώς και επιπλέον συνεργατών της Lockheed Martin με την ευκαιρία επίσκεψης αντιπροσωπείας της αμερικανικής εταιρείας στην Ελλάδα από το τμήμα Missiles & Fire Control.

Όπως αναφέρθηκε η Lockheed Martin εκσυγχρονίζει τους αμερικανικούς εκτοξευτές M-270 MLRS στο επίπεδο Μ-270 Α2 ώστε να τους καταστήσει αξιόμαχους ως το 2050.

Στην έκδοση Μ-270 Α2 εγκαθίσταται το νέο σύστημα ελέγχου πυρός CFCS (Common Fire Control System), νέους κινητήρες και σύστημα μετάδοσης της κίνησης, βελτίωση του υδραυλικού μηχανισμού κίνησης του εκτοξευτή καθώς και ισχυρότερη θωράκιση καμπίνας.

Επίσης, ενσωματώνει νέους κάλαθους ρουκετών με δυνατότητα ανεφοδιασμού χωρίς να αφαιρούνται. Σήμερα, οι κάλαθοι που χρησιμοποιούνται αφαιρούνται και στη θέση τους τοποθετείται άλλος κάλαθος με αποτέλεσμα σπατάλη χρόνου στον ανεφοδιασμό και αυξημένες δαπάνες. Με τους νέους κάλαθους όχι μόνο θα υπάρχει οικονομικό όφελος αλλά θα μειωθεί και ο χρόνος ανεφοδιασμού.

Άλλες βελτιώσεις αφορούν στην ενσωμάτωση νέου κεντρικού ηλεκτρονικού υπολογιστή, κεραίας GPS, νέων οθονών και νέου συστήματος ελέγχου του εκτοξευτή από απόσταση. Το CFCS επιτρέπει τη χρήση των ρουκετών GMLRS-ER αυξημένου βεληνεκούς καθώς και των υπό ανάπτυξη βλημάτων PrSM (Precision Strike Missile), που θα αντικαταστήσουν τους ATACMS. 

Το ελληνικό πρόγραμμα 

Η Lockheed Martin προτείνει στον ΕΣ την αναβάθμιση των εκτοξευτών στο επίπεδο Μ-270 Α1 που αναφέρθηκε ως  Μ-270 Α1 Plus προκειμένου να αξιοποιεί και μέρος από τις τεχνολογικές αναβαθμίσεις των Μ-270 Α2.

Υπενθυμίζεται ότι η έκδοση M-270 A1 που προτείνεται για τον ΕΣ ενσωματώνεται νέο βελτιωμένο σύστημα ελέγχου πυρός (Common Fire Control System – CFCS) και βελτιωμένο σύστημα μηχανικής κίνησης του εκτοξευτή (Improved Launcher Mechanical System – ILMS).

Επίσης, σύμφωνα με την παρουσίαση της Lockheed Martin θα πραγματοποιηθούν εργασίες συντήρησης και αντικατάστασης μηχανικών μερών του κινητήρα, της ανάρτησης καθώς και του συστήματος μετάδοσης. Επιπροσθέτως, η καμπίνα των εκτοξευτών βελτιώνεται από πλευράς θωράκισης ενώ εγκαθίστανται νέα συστήματα επικοινωνιών και κυρίως διοίκησης και ελέγχου.

Η Lockheed Martin ανέφερε πως από επιχειρησιακής άποψης η παραπάνω προσθήκη μέσων και συστημάτων διοίκησης και ελέγχου και λήψης δεδομένων στοχοποίησης αναβαθμίζει κατακόρυφα την μαχητική ικανότητα των εκτοξευτών να μάχονται ενταγμένα σε ένα δικτυοκεντρικό μοντέλο επιχειρήσεων λαμβάνοντας δεδομένα από μέσα συλλογής πληροφοριών και στοχοποίησης. Ενδεικτικώς αναφέρθηκαν τα ατρακτίδια Sniper μαχητικών που δύναται να μεταβιβάζουν δεδομένα στοχοποίησης στα ελληνικά MLRS. Το σύστημα αναφέρεται ως Advanced Field Artillery Tactical Data System (AFATDS).

Ασφαλώς πρόκειται για σημαντική βελτίωση πλην όμως το Ελληνικό Πυροβολικό με τα υφιστάμενα δεδομένα καθώς και τις τεχνικές και τακτικές στοχοποίησης που εφαρμόζονται τόσο κατά τον παρόντα χρόνο όσο και μεσοπρόθεσμα δεν δύναται να την αξιοποιεί πλήρως.  Απαιτούνται μεγάλες επενδύσεις σε συστήματα τη στιγμή που το Πυροβολικό Μάχης δεν διαθέτει με ενοποιημένα μοντέλα ανταλλαγής πληροφοριών και κυρίως διακλαδικότητα με τα αντίστοιχα συστήματα παροχής και λήψης πληροφοριών. 

Το ζήτημα των πυρομαχικών

Κύριο σημείο είναι η δυνατότητα χρήσης των κατευθυνόμενων ρουκετών της οικογένειας GMLRS καθώς και των βλημάτων MGM-168 Block.4A της πλέον σύγχρονης έκδοσης των πυραύλων ATACMS.

Ο ΕΣ διαθέτει βλήματα ATACMS MGM-168 Block.1A. Όπως ανέφερε η ομάδα της Lockheed Martin κατά τη παρούσα φάση το PrSM είναι σε φάση ανάπτυξης και συνεπώς η άμεση ανάγκη του ΕΣ καλύπτεται από τα πυρομαχικά της οικογένειας GMLRS και συγκεκριμένα την έκδοση GMLRS και GMLRS ER ενώ δυνατότητα υπάρχει και για τον τελευταίας έκδοσης ATACMS MGM-168 Block.4A.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Lockheed Martin οι παλαιότερες ρουκέτες Μ26 του ΕΣ δεν δύναται να βληθούν από τον νέο σύστημα ελέγχου πυρός, το CFCS. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική λεπτομέρεια που αποσαφηνίστηκε σήμερα από τα πλέον επίσημα χείλη.

 Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του γράφοντος αναφορικά με πρόγραμμα γενικής συντήρησης, επισκευής και επιθεώρησης στο υφιστάμενο απόθεμα ATACMS MGM-168 Block 1A αντίστοιχο με το πρόγραμμα SLEP (Service Life-Extension Program) που εφαρμόζει ο Αμερικανικός Στρατός η απάντηση της Lockheed Martin είναι πως αυτό είναι η απόφαση έγκειται στο Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών. Χαρακτηριστικά ειπώθηκε η φράση: «States Department decides».

Το ίδιο ισχύει σχετικά και με την αποδέσμευση νεότερης γενιάς βλημάτων μεγάλου βεληνεκούς όπως οι ATACMS MGM-168 Block 4A, οι GMLRS και μεσοπρόθεσμα οι PrSM. 

Σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών της Lockheed Martin: «Όταν ένας παλαιός ATACMS περνά πρόγραμμα SLEP στην ουσία είναι ένας νέος πύραυλος και κερδίζει 10 χρόνια επιχειρησιακής ζωής».

Το πρόγραμμα ATACMS SLEP ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2014 όταν ο Αμερικανικός Στρατός υπέγραψε συμβόλαιο με την Lockheed Martin για την αναβάθμιση των εν υπηρεσία βλημάτων ATACMS, μέσω της εγκατάστασης νέων ηλεκτρονικών συστημάτων και του επανασχεδιασμού της εσωτερικής εργονομίας του πυραύλου. Το πρόγραμμα κρίθηκε απολύτως αναγκαίο, δεδομένου ότι ο χρόνος ζωής των ATACMS είναι 10 χρόνια.

Έτσι πολλά βλήματα του Αμερικανικού Στρατού είτε είχαν λήξει είτε βρίσκονταν πολύ κοντά στο όριο λήξης. Κατά τη διάρκεια της αναβάθμισης, το βλήμα λύνεται ολοκληρωτικά, πρώτα αντικαθίσταται ο κινητήρας και στη συνέχεια το βλήμα ανασυντίθεται με παράλληλη τοποθέτηση των νέων ηλεκτρονικών συστημάτων.

Σημειώνεται ότι πρόγραμμα SLEP ήδη θα έπρεπε να είχε εφαρμόσει ο ΕΣ αφού τα βλήματα αποκτήθηκαν από τη δεκαετία του 1990 και κινδυνεύουν με άμεση απαξίωση, τη στιγμή που πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό οπλικό σύστημα καθότι προσβάλει στόχους σε βάθος. 

Ως εκ τούτων, τυχόν αποδοχή της πρότασης της LM συνεπάγεται τη παρακάτω λίστα ρουκετών και βλημάτων: GMLRS – AW, GMLRS – U, ER-GMLRS-AW, ER-GMRS-U, ATACMS και μελλοντικά PrSM.

Το μείζον ζήτημα των επικοινωνιών

Ρωτήσαμε επίσης τι προτίθεται να κάνει η Lockheed Martin αναφορικώς με την εγκατάσταση ευρωπαϊκού τύπου ασυρμάτων και συγκεκριμένα της Thales δεδομένου πως ο ΕΣ έχει οικοδομήσει το δίκτυο επικοινωνιών πάνω στην οικογένεια ασύρματων μέσων επικοινωνιών της σειράς PR4G με τους εκπροσώπους της εταιρείας να απαντούν πως είναι σε συζητήσεις με τον ΕΣ και δεν δύναται να τοποθετηθούν συγκεκριμένα επί των επιμέρους συστημάτων. Είναι γνωστό πως οι ασύρματοι SINGCARS που προτείνει ως βασική επιλογή η εταιρεία δεν υπηρετούν στον ΕΣ και απαιτούν αλλαγή με την Lockheed Martin να ζητά επιπλέον χρήματα. 

Όπως είχαμε αναφέρει στις 20 Οκτωβρίου ζητήθηκε η εγκατάσταση των PR4G (ασυρμάτων της Thales, οι οποίοι κατασκευάστηκαν από την Intracom Defense στην Ελλάδα με μεγάλη συμμετοχή άνω του 80%) ώστε να υπάρχει ομοιογένεια και κυρίως δυνατότητα διασύνδεσης και επικοινωνιών μεταξύ των δικτύων τόσο του Πυροβολικού όσο και των Σχηματισμών αντί των αμερικανικών SINCGARS (της L3Harris) που προτείνουν οι Αμερικανοί της LM.

Το ζήτημα των μέσων επικοινωνιών είναι κομβικής φύσεως καθότι τα δίκτυα επικοινωνιών του ΕΣ είναι δομημένα πάνω στους ασυρμάτους της Thales.

Η Lockheed Martin επισήμανε τέλος πως είναι σε επικοινωνία με ελληνικές εταιρείες και συγκεκριμένα τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) που αναμένεται να αναλάβουν μεγάλο εύρος εργασιών σε ποσοστό 95%. Η διαδικασία εκσυγχρονισμού των ελληνικών εκτοξευτών δύναται να υλοποιηθεί μέσω σύναψης διακρατικής σύμβασης FMS.